Direktlänk till inlägg 28 juni 2010

Skadade inom hästsporten

Av Marianne Jordhén - 28 juni 2010 18:00


Det förs från och till diskussioner om hur många som skadar sig i kontakt med hästar. 2008-06-02 skrev man t ex i Equipage:


"Enligt Konsumentverket inträffar runt 13.000 personskador som leder till läkarvård i samband med ridning eller hästhantering varje år. Nio av tio skadade i fritidsolyckor med häst är flickor eller kvinnor. Bland dom är 55 procent under 20 år. Barn mellan tio till fjorton år är överlägset den största gruppen som drabbas.
Dom vanligaste olyckorna är fall från hästen som svarar för 56 procent. Mer än en fjärdedel eller 27 procent av olyckorna inträffar vid kontakt med hästen i form av sparkar, tramp, klämskador och liknande."


Visst är det hemskt att 13000 skadar sig varje år, men om man jämför med hur många som håller på med hästar och att hästar är stora starka djur med fyra ben i backen, tycker jag inte att det är så farligt stor skaderisk ändå. Visst ska man ha respekt för dessa stora djur och det är viktigt att man alltid utgår från ett säkerhetstänk. Det är i obetänksamhet som många skadas, tror jag. I en artikel från http://www.horsetrading.se/tjanster/artiklar/37.asp 2006-01-16 kan vi läsa:


"Vid 900 ridklubbar och 600 ridskolor betalar 500.000 ryttare för 8 miljoner ridlektioner per år, från hästlekis till elitsport. Minst lika många ryttare har egen eller delägd häst, alternativt tillgång till häst. Pojkar och män i hästsporten utgör en ytterst liten del, 85% av ryttarna (65% under 25 år) är damer eller flickor."


Om dessa siffror stämmer, innebär det att antalet skadetillfällen utslaget på 8 miljoner ridlektioner (utan hänsyn tagen till alla som håller på med egna hästar eller är verksamma inom travet) att skaderisken är 0,001625.


Två som skadats allvarligt är dock Thina Alsterfeldt och Annika Palm, som båda blivit förlamade i ryggen efter ridolyckor. I en artikel i Aftonbladet från 2001, http://www.aftonbladet.se/sportbladet/article36712.ab kan vi läsa om detta samt hur de tagit sig tillbaka till ridsporten ändå. Thina Alsterfeldt håller numera även i kurser.


I Aftonbladets artikel från 2001 redovisas också lite statistik. Förmodligen är statistiken ungefärligt densamma fortfarande:


"Armbrott vanligaste ridskadan

ci Fyra-fem personer dör varje år i ridolyckor. ci 70-75 procent av olyckorna sker genom att ryttare faller av sina hästar. Resten sker när ryttarna hanterar hästarna från marken.

ci Vanligaste olyckorna är brott på handled och arm.

ci Det sker årligen mindre än en olycka på 1 000 ritter på ridskolorna.

ci De flesta skadorna inom ridsporten drabbar ekipage som är ensamma i skogen.

ci Omkring var femte som råkar ut för en ridolycka måste uppsöka sjukhus.

Källa: Socialstyrelsen/ Svenska Ridsportförbundet"  

Sonen red för första gången då han var 2 år och 3 månader gammal. Denna lilla ponny har ett blått och ett brunt öga. När han var drygt 3 och vi var på cirkus, erbjöd de ridning för barnen under pausen. När det var sonens tur stod vi först varför han fritt fick välja häst. Han valde den högsta hästen i manegen, tror det var en fullblodsarab.  Sonen var totalt orädd för att hästen var närmare två gånger så hög som han själv. (Foto: Marianne J)

  När min son hade varit på sin första riktiga ridlektion och han strax efter hade femårskalas, ville han berätta för de andra barnen och mammorna att han ridit. Den ena mamman reagerade mycket kraftigt på det. Hon hade låtit sin dotter rida några tillfällen, men så träffade hon en annan mamma som jobbade som personlig assistent till handikappade. Denna mamma hade påstått att det var livsfarligt att vara nära hästar, för nästan alla som hon hjälpte var ryggskadade efter ridolyckor. Detta hade skrämt bort vår gästande mamma med barn från hästvärlden.  Uppenbarligen hade mammans väninna en ganska stor hästskräck som smittat av sig. Vad himla tråkigt när det går så! 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29
30
<<<
Juni 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se