Direktlänk till inlägg 13 juli 2010

Premiering

Av Marianne Jordhén - 13 juli 2010 14:15

  

Ett ypperligt exempel på att Welsh cobbar kan behöva längre tid än tre år på sig innan de egentligen utför treårstesten: Stuteri Editions stamsto Menai Jewel's Delight som vid 3-årspremieringen fick fina 39 poäng (ett poäng från diplom) - och som sedan vid 8 års ålder blev vald till BIS-2:a på Welsh-Riks och därmed även utsågs bland de 12 bästa bland alla ponnyraser 2009 och  kvalade in till att tävla om årets ponny. (Foto: Marianne J)


Under sommarhalvåret är det många uppfödare som premierar sina hästar, för att få ett avelsomdöme på dem. Dels kan man anmäla sina hingstar till hingstpremiering, dels kan man anmäla ston till sto- och ungstopremiering, där man också kan ta hänsyn till ett stos avkommors resultat. I reglementet står att läsa:


"Hästens exteriör och rörelser skall bedömas och beskrivas i förhållande till hästens ålder, avelsmål och användningsområde för rasen samt i förekommande fall aktuell rasstandard."  Bedömningen skall omfatta minst följande moment:

- rastyp

- huvud, hals, bål

- extremiteterna

- rörelser"


Vidare står det:


"Ett avelssto kan tilldelas avelsvärdesklass vid lägst tre års ålder.

Avelsvärdesklasserna B, AB, G, GI, GII baseras normalt på stoets egna meriter.

Normalt är avelsvärdeklasserna A och ELIT baserade på avkommornas resultat."


Vad jag kan utläsa, står det inget om om hur många gånger man tillåts premiera ett och samma sto. Däremot står ju formulerat att man kan visa samma sto i avelsvärdesklasserna A och ELIT. Vad gäller Welsh cob, står uttryckt att diplom utdelas endast till sto som vid 3 års ålder erhållit minst 40 poäng exteriört, varav ingen delpoäng under 7.


Min undran är då, vad händer med ston som precis fått 38-39 poäng (vilket är ett mycket bra resultat) vid 3-årstesten men som äldre bedöms ännu bättre? Är de alltså förhindrade att få avelsdiplom trots att de faktiskt vuxit i sin kropp?


Jag är inte tillräckligt insatt i dessa regler. Vet du vad som gäller får du gärna skriva kommentarer om det.

 
ANNONS
 
rackemarie

rackemarie

14 juli 2010 11:23

Hoppas att det går bra för katterna i frihet. Risken finns alltid att de försvinner eller blir påkörda, men hellre det än att de ska sitta inne på livstid. Bra att du vågar, tycker jag och mina fyra katter (som går ut och in som de vill):)

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Marianne J

Marianne J

14 juli 2010 17:16

Än så länge går det bra med katterna, de visar att de uppskattar friheten, de förstår hur de kan komma och gå och de har blivit ännu mer keliga och harmoniska. Och såklart kommer de in för mat och sömnstunder. :-)

Jag är precis som du, att jag helst inte vill sätta djur i "bur". De flesta mår bra av viss frihet. Men det var ju lite läskigt att bli jagad av en igelkott i måndags kväll, tyckte minsta katten som är dryga året. :-D

Samtidigt är jag himla sugen på att skaffa en tredje katt, men det är ju inte så lätt nu när jag tagit bort innätningen på balkongen. Jag är rädd att en liten kattunge kan falla ut och skada sig.

http://www.welshcob.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se