Direktlänk till inlägg 5 augusti 2010

Säkerhet runt hästar och ridning

Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 13:27

  

Foto på ridande polis hämtat från http://www.freedigitalphotos.net/images/Horses_g99-Mounted_Police_In_Riot_Gear_p3128.htmlJag vidareutvecklar gårdagens blogginlägg med anledning av de tankar Mia skrivit i kommentaren.


Skadetalet skulle kunna gå ner om vi lade större vikt vid att lära ut säkerhet och hästhantering till de mindre ryttarna på ridskolorna - och att regelbundet repetera dessa. Min uppfattning är att det kommer barn till ridskolorna och att det förväntas att föräldrarna (ibland helt okunniga om hur hästar fungerar) ska lära barnen hur de ska agera i närheten av hästarna. Det saknas resurser och tid för att går igenom hur man gör och vad man ska tänka på. Det lämnar barnen i en utsatt situation och barn har ju ofta inte samma förståelse för vad som kan vara farligt, de tar omedvetna risker. Bara detta med hur man närmar sig en häst i spilta eller box skulle nog kunna minska en del olyckor i stallen.


I "Fritidsskador med häst, skadestatistik från EHLASS" utgiven av Konsumentverket står följande:


"9 av 10 skadade i fritidsolyckor med häst är flickor/kvinnor, 55 % av dessa är yngre än 20 år. Den vanligaste olyckan är att man faller av hästen, över hälften av skadorna beror på det. Mer än 1/4 av skadorna orsakas av kontakt med hästen, t ex sparkar, trampningar, ryck i grimskaft och liknande. Vid fall från hästen skadas axel eller arm i en fjärdedel av olyckorna. Mer än hälften av dessa skador är frakturer. I en femtedel av alla fall från häst skadas höft, ben, fot eller tå. Här är kontusioner (blodsutgjutningar eller "blåmärken") vanligast. Elva procent av skadorna vid fall från häst är hjärnskakningar."

Vidare står det i samma broschyr: "Att bryta mot hästens vanliga rutiner innebär alltid en olycksrisk..."

Således är miljöträning av våra hästar a och o - liksom att lära ut hästpsykologi och allmänt hästvett. Denna miljöträning borde utföras av vuxen person så att våra barn inte utsätts för onödig fara. Miljöträning av hästen tror jag är mycket viktigare än att utveckla nya och ännu bättre säkerhetsvästar.


Man har till och med upptäckt, att det har blivit fler skadade på senare år, vilket får mig att fundera på om vi invaggas i en falsk trygghet sedan säkerhetsvästarna tagits fram. Vi tror att vi rider säkrare när vi har väst - och glömmer att vidtaga nödvändiga försiktighetsåtgärder eller kanske till och med tar lite mer risker under vår ridning. Men vi får inte glömma, att skadefrekvensen har ökat, trots säkerhetsvästarnas intågande.


När jag lärde mig rida som barn, fanns inte säkerhetsvästar. Då fick vi lära oss att (om det inte var nära vassa stenar, för då kan man ju skada ryggen) försöka rulla ihop som en boll om vi föll av, för att dels skydda invärtes organ men framför allt, för att skydda huvudet med våra armar. Detta är inte lika lätt att göra då man har säkerhetsväst på sig, i alla fall inte de som är av stelare modell. Jag funderar också om man har slutat att lära ut detta på ridskolorna idag? (Oj, vad jag plötsligt kände mig som en dinossaurie!)


Ibland hinner man inte tänka då man blir avkastad. Men om man hinner - försök landa som en boll, med huvudet indraget mot bröstet och med armarna som skydd runt nacke och huvud. Samt med knäna uppdragna mot bröst/huvud. På så sätt kan man klara sig från vissa huvudskador såväl som arm- och benbrott. Ta inte emot dig i fallet med armarna, utan låt kraschens kraft fördelar så jämnt som möjligt med hela din ihoprullade kropp. 
ANNONS
 
mia

mia

5 augusti 2010 21:57

Det ligger så mycket i det där med träning på marken. kanske allra mest för oss människor, som måste lära oss " hästspråket". Funderar lite kring att skadorna ökar. Kanske är det högre tempo och högre krav idag, att nå målen snabbare, som i mycket annat, som gör att man forcerar, lite för fort? Hästarna som avlas, är av annan typ, med mer nerv, energi, än tidigare. Mest förvånad kan jag bli, över hur en del föräldrar, lämnar över allt ansvar på ridskolan/ stallet , utan att inse, att alltsammans av lära, måste börja hos dem själva, om de väljer en sådan här sport åt sina barn.
Jo, jag minns just det du beskrev ! Att man skulle rulla sig som en litn boll....hmmm, låter bra, men...för egen del...har det inte hunnits med!!! Vilket bra ämne du belyser. Något som säkert engagerar många.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen.se

 
Marianne J

Marianne J

5 augusti 2010 23:10

Tack Mia för ditt inlägg!

Jag tror också att vi hastar på lite för mycket då barn ska lära sig rida och sköta häst, och då prioriteras kanske ofta just hästhantering bort. Att umgås med hästar måste få ta tid!

Ja, det kan ju gå snabbt när man åker av och det är inte alltid lätt att hinna rulla ihop sig till en boll, men det är i alla fall bra att känna till metoden.

http://www.welshcob.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se