Direktlänk till inlägg 17 augusti 2010

Welsh Partbread

Av Marianne Jordhén - 17 augusti 2010 14:13

  

Welsh Partbread-stoet Burhults Foxtrott: Trots att pappan till denna häst var renrasig welsh cob-hingsten Derwen Tennessee Express - och stoet således har 50 % welsh cob i sig, har mycket av mammans "storhäst-släkt" slagit igenom. Denna häst har i alla fall ganska konkav nosrygg och en steglängd man ofta ser bland cobbarna. Hur är det då med de som endast har 12,5 % welsh-blod i sig?  (Foto: Marianne J)


Jag har många gånger funderat över rasstandarden för Welsh Partbread. Regeln säger att för att registreras som Welsh Partbread måste fölet ha minst 12,5 % welshinslag från registrerade föräldrar där fadern ska vara licensierad.


Med så lite welshblod i ådrorna, borde inte fölet få registreras som "elsh Partbread. De welsh partbread jag hittills har sett, har inte haft mycket welsh-utseende, de känns malplacerade bland de övriga sektionerna av Welsh-ponnies och känns för mig onekligen som udda individer på welsh-utställningar.


  

Detta welsh-partbread-sto Penrhyst Call Me Madam har förlorat welshens vackra nosrygg, ponnyhuvud och welsh-öronen. Panna och nosrygg var mer konvex än konkav och huvudet var långt. Trots det är den registrerad som welsh partbread. (Foto: Marianne J)


Finns det någon annan ras, som tillåter registrering där den egna rasens blod endast utgör 12,5 %? Rimligare vore om man satte en gräns att det måste finnas minst 75 % (eller åtminstone 50 %) welsh-blod i fölet för att få registrera den som Welsh Partbread. Eller - rimligen borde en häst med mindre andel welsh-blod i sig än 50 % istället registreras som partbread hos den ras som hästen har mest blod från - eller också räknas som vad den egentligen är; en korsningsponny eller korsningshäst. Om hästen har exempelvis 75 % halvblod i sig och 25 % welsh, är det ju trots allt mer ett halvblod än welsh.


Som det är nu kan ett föl ha 12,5 % welsh och låt säga 87,5 % russ i sig, men ändå registreras som Welsh Partbread. Eller ännu värre; tänk er att i utställningsringen för Welsh Partbread få se en 12,5 % welsh och 87,5 % Clydesdale, Shirehäst eller Ardenner. Om man finläser rasstandarden för Welsh Partbread, skulle det nog vara möjligt....


Det får mig att fundera; Är rasstandarden för Welsh Partbread framtagen för att legitimera korsningsponnys och korsningshästar? För inte rör det sig ju om renrasavel.


(Jag skriver inte detta för att racka ner på er som äger en welsh partbread, utan för att ifrågasätta syftet med att avla med så lite welsh-blod. )


 
ANNONS
 
Ingen bild

Jessie

21 augusti 2010 18:50

Hej! Du har ingen bild på katalognr 114? Michack WPB, som tog guld och junior champion? Mvh Jessie

Marianne Jordhén

21 augusti 2010 19:09

Hej Jessie! Tyvärr hann jag bara ta bild på WPB Burhults Foxtrott. Men grattis till de fina resultaten!

 
Ingen bild

Josefin

5 september 2010 16:41

Madam är efter welsh cob hingsten Trieve welsh flyer. Hon är alltså 50% cob. Jag tycker att du ska öpnna ögonen, ut i det riktiga livet och skaffa dig riktig erfarenhet och lägga ner den här fåniga bloggen, där du hoppar på andras hästars utseende och beteende! Jag tycker du kan ta o skaffa dig en egen häst, så ska vi se hur perfekt den är och blir! Du kanske ska gå med i welshförningen och ge ditt ord hört om du tycker rasen welsh partbred är fel?!
Studerar du cobarnas huvud så kommer du snart upptäcka att de flesta cobbar har något rakare huvud, pannben. Se Madams pappa på länkarna nedan. Du kan ju passa på att kolla in de andra cobbarna på pennals hemsida. Där har du många exempel. Partbred är en korsningsras där man avlar fram prestations-ponny/hästar med god exteriör och gångart för dressyr, hoppning, fälttävlan och körning.

http://content.breederoo.com/users/welshcobs/images/content/Tireve_Welsh_Flyer72_pt.jpg

http://www.pennalstud.co.uk/atstud.cfm

 
Marianne J

Marianne J

5 september 2010 18:12

Hej Josefin!

Din ton är otrevlig.

Jag antar att det är du som äger Madam?

Du vet vad domaren sade i utställningsringen då Madam ställdes ut på utställningen i juli i Valla, Linköping. Hästen var farlig både i ringen och utanför - och dess förare eller någon runtomkring (Madam dansade runt varv efter varv och sparkade bakut mellan de båda ringarna och mitt bland åskådarna!) kunde ha blivit allvarligt skadade. Dessutom hanterades hon i grimma - och föraren saknade hjälm. Vilket utställningsresultat erhöll ni?

Jag känner till SWF. Om du går in och läser i rasstandarden för Welsh alla sektioner kan du finna att Welsh mountain ska ha något konvex nosrygg, likaså welsh sektion B. För övriga sektioner står det klart uttryckt om welshhuvuden:

C och D-sektionerna: "Vackert och MED PONNYKARAKTÄR." Grovt huvud eller konvex nosrygg ej önskvärt. Ögonen ska vara livliga, uttrycksfulla och placerade långt isär."

Vad gäller welsh partbread (båda sektionerna) står det uttryckt om huvudet:
"Vackert, proportionerligt och väl ansatt. Grovt huvud eller konvex nosrygg ej önskvärt."

Madam, som jag tagit som ett exempel, har tyvärr inte ett welsh-likt huvud, oavsett vilken sektion vi försöker referera till. Du nämner rakt pannben; Madam har ett konvext pannben och ett långt huvud.

Med tanke på vad jag såg både utanför och i utställningsringen av Madam, skulle jag utifrån olycksfallsrisken rekommendera att ägaren inte heller sätter sig upp i sadeln förrän ett tydligt ledarskap är etablerat och hästen är mycket horsemanshiptränad, helst av expert på området. Med en sådan häst måste man veta vad man gör, annars kan det gå mycket illa.

Tycker du att jag ska skaffa mig riktig erfarenhet? *skrattar* Hur gammal är du? 16-18 år?

Det är en svårhanterad häst du har i din hand, och det är viktigt att du är medveten om det.

http://www.welshcob.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Josefin

5 september 2010 22:38

Så som det står på din presentation så har du hållit på med hästar när du var liten och inte någon längre tid och där av fick jag uppfattning om att du inte var så erfaren. Du verkar inte förstå att det är en unghäst vi talar om. En 1åring t.o.m som var iväg på äventyr för andra gången i sitt liv. Varför hon freakade ut inne på banan var för att hon inte kände sig trygg, hon hade sett att partytältet blåst iväg i luften innan vi kom in och kände inte sig säker där inne. Självklart hade hon inte lyft en hov om ett "proffs" som du kallar det hade hanterat henne istället. Men hon skötte sig innan vi kom in på banan. Hon kommer alltid till mig när jag visslar och följer mig vart jag går. Men vägen är lång till ett riktigt förtroende, ledarskap och en riktig vänskap.
Kom med kommentarer och tips när du är lite mer rutinerad!

Det där med konvext pannpen då, det har nästan alla föl och unghästar. Nosryggen kan däremot vara mer åt det konkava eller konvexa hållet.

Madam fick 37p totalt. På hhb fick hon bedömningen vackert huvud av domaren.

Du får tycka vad du vill om min häst, men du behöver inte skiva om det på din blogg. Det är jag nog inte ensam om att tycka!

Jag tycker det är oerhört tråkigt att du ska tycka att du tycker och skriver så som du gör.
Du får gärna ta bort inläggen om henne.

Marianne Jordhén

6 september 2010 20:20

Josefin,

Jag vet inte vad du har för bakgrund, eftersom du anser att du är mer rutinerad än vad jag är. Vad har du själv för meriter eftersom du tar dig denna ton?

Naturligtvis förstår jag att du tycker att din häst är den finaste hästen i världen, och det är ju bra. Men det är samtidigt inte bra att bli så förblindad att man inte ser sin egen hästs brister. För hur det än är, har de flesta hästar någon brist som går att påvisa, det är därför som vissa hästar får 37 p medan andra får 44. (Som jag redan skrivit tidgare, var domaren väldigt snäll med poängen den dagen i juli då det var utställning i Valla.)

Jag har tidigare diskuterat bl a hur viktigt det är att titta på en hästs benställning för att avgöra om den kommer att vara hållbar eller ej. Just i detta inlägg handlade det om att jag ifrågasätter att så lite som 12,5 % welshblod ändå får registreras som welsh partbread och att därmed welshkaraktären ibland saknas.

Jag närvarade under hela utställningsdagen i Valla. Partytälten blåste inte iväg förrän i slutet av utställningsdagen, du och din häst var där mycket tidigare. Och jag är fullt medveten om att din häst är en unghäst, men det är en unghäst som jag anser både behöver mycket miljöträning och ledarskapsträning.

Oavsett vad jag tycker, vet du själv att domaren varnade dig och sade åt dig att använda både TRÄNS till detta STO och hjälm på dig själv, för att du skulle kunna hantera henne utan att någon annan eller du själv skulle komma till skada - och att du själv borde bära hjälm när du ställer ut henne. Detta måste du ta till dig, annars kan det komma att gå mycket illa!

Nu råkar det vara så, att du befann dig med din häst mellan utställningsringarna, precis där jag och mitt sällskap samt flera andra satt från början. Pga att din häst dansade runt och sparkade runt oss åskådare (varav min lille son var nära att bli träffad vid ett tillfälle!), fick vi flytta på oss. Vi kände oss inte säkra i närheten av din häst.

Jag har sett ganska många hästar i mitt liv. Din unghäst har ett ovanligt konvext pannben, speciellt med tanke på att hon är 50 % welsh cob och därmed borde ha mer ponnykaraktär i sitt huvud. Konvexa pannben brukar associeras med mycket egensinniga individer som definitivt inte är nybörjarhästar. Sedan må ditt sto vara fantastisk i hemmiljö - och kanske exakt den häst du drömt om. Det viktiga är att du är nöjd med henne, inte vad jag tycker.

Jag tar inte bort mitt blogginlägg, då det väcker viktiga tankegångar ur avelshänseende såväl som hur man bör agera såväl i som utanför utställningsringen.

Vänligen använda en vänligare ton om du tänker skriva fler inlägg på min blogg, eller jag kommer att stänga av din IP-adress. Detta är trots allt min blogg och inte din.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se