Alla inlägg under augusti 2010

Av Marianne Jordhén - 6 augusti 2010 19:52

I Ström fick de äldreboende på Pilgården åka häst och vagn i onsdags. Det är en av de anställda, Katarina Älvstigen-Karlsson som bjöd på en åktur med sin fjording. Till ttela.se har hon sagt: "Det är väldigt uppskattat bland de äldre. Det är ju en generation där många växt upp med hästar och andra djur."


Mycket bra initiativ! 


Och det väcker tanken, att kanske kan även jag i framtiden erbjuda äldreboende en åktur med häst och vagn. :-)ANNONS
Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 22:46

  

Nåja, så här fin behöver man kanske inte klä sig när man visar häst på premiering, men man ska ändå klä sig "städat". Carina Eriksson-Branderup med sin lippizaner. (Foto: Marianne J)


Avelsbiten är ett treårigt projekt inom Svenska Hästavelsförbundet med start 2010 och som syftar att få fler ungdomar intresserade av hästavel. En ungdomsrepresentant inom varje rasförening har utsätts och man kommer att ordna kurser, studiebesök och andra avelsrelaterade aktiviteter. Alla unga upp till 25 år kommer att få en uppmuntran om de visar egna eller andras hästar vid årets premieringar.


På http://bohuslaningen.se/nyheter/orust/1.911595-avelsbiten-vill-fa-unga-att-visa-hast går det att läsa mer om detta samt även tips om vad vi bör tänka på då vi visar häst. Exempelvis att som visare röra oss i takt och parallellt med hästens framben.ANNONS
Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 22:33

Två amerikanska stridsflygplan flög idag för lågt över Margareta Eliassons gård Peace Hill i Unbyn, Boden. En häst brast i sken och sprang rakt igenom staket och upp i en skog, och drog på sig allvarliga skador i benen. Det är ännu oklart om den skenande hästen kommer att klara sig eller om ägaren kommer att tvingas låta avliva honom.


Ett nydräktigt sto blev också mycket rädd för flygplanen varför dräktigheten riskeras.


Källa: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5484371


Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 22:16

I USA har "Unwanted Horse Coalition" föreslagit kompostering av häst, rapporterar nyhetssajten "Horsetalk";


"Det som behövs är en frontlastare och komposteringsmaterial som gammalt hö, gödsel, gräsklipp, ruttet majsensilage och färdig kompost.


Det tar två till tre månader för kroppen att reduceras till ben och kostnaden per häst uppskattas till mellan 50 och 75 dollar (350 - 525 kronor)."

 

(Svensk källa: ATL; http://www.atl.nu/Article.jsp?article=61454&a=Kompostering%20av%20h%C3%A4st%20f%C3%B6rordas%20i%20USA)


Jag förfasades för några år sedan, då jag fick veta att det var tillåtet att mala ner kadaver i amerikansk hundmat. Och nu kommer detta. Vem vill ha sin älskade bortgångna häst i sin kompost? För mig låter det makabert.

Det är en annan sak om en hästägare vill begrava sin häst direkt ner i jorden på sin egen mark. Det vore mer rimligt.Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 21:57

Att rita och måla naturtrogna hästögon är svårt.


http://vixentheangryfox.deviantart.com/art/Horse-Tutorial-Eye-Basics-27969102 beskriver på ett bra sätt hur man gör!Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 21:25

Jag hittade dessa informativa sidor om hur färger nedärvs i hästaveln, och tänkte dela med mig:


http://www.horsetesting.com/CCalculator1.asp

http://www.horsecolor.com/dilutions/cream/foal_chart.htm


Intressant att två svarta hästar kan ge så många olika färger!Av Marianne Jordhén - 5 augusti 2010 13:27

  

Foto på ridande polis hämtat från http://www.freedigitalphotos.net/images/Horses_g99-Mounted_Police_In_Riot_Gear_p3128.htmlJag vidareutvecklar gårdagens blogginlägg med anledning av de tankar Mia skrivit i kommentaren.


Skadetalet skulle kunna gå ner om vi lade större vikt vid att lära ut säkerhet och hästhantering till de mindre ryttarna på ridskolorna - och att regelbundet repetera dessa. Min uppfattning är att det kommer barn till ridskolorna och att det förväntas att föräldrarna (ibland helt okunniga om hur hästar fungerar) ska lära barnen hur de ska agera i närheten av hästarna. Det saknas resurser och tid för att går igenom hur man gör och vad man ska tänka på. Det lämnar barnen i en utsatt situation och barn har ju ofta inte samma förståelse för vad som kan vara farligt, de tar omedvetna risker. Bara detta med hur man närmar sig en häst i spilta eller box skulle nog kunna minska en del olyckor i stallen.


I "Fritidsskador med häst, skadestatistik från EHLASS" utgiven av Konsumentverket står följande:


"9 av 10 skadade i fritidsolyckor med häst är flickor/kvinnor, 55 % av dessa är yngre än 20 år. Den vanligaste olyckan är att man faller av hästen, över hälften av skadorna beror på det. Mer än 1/4 av skadorna orsakas av kontakt med hästen, t ex sparkar, trampningar, ryck i grimskaft och liknande. Vid fall från hästen skadas axel eller arm i en fjärdedel av olyckorna. Mer än hälften av dessa skador är frakturer. I en femtedel av alla fall från häst skadas höft, ben, fot eller tå. Här är kontusioner (blodsutgjutningar eller "blåmärken") vanligast. Elva procent av skadorna vid fall från häst är hjärnskakningar."

Vidare står det i samma broschyr: "Att bryta mot hästens vanliga rutiner innebär alltid en olycksrisk..."

Således är miljöträning av våra hästar a och o - liksom att lära ut hästpsykologi och allmänt hästvett. Denna miljöträning borde utföras av vuxen person så att våra barn inte utsätts för onödig fara. Miljöträning av hästen tror jag är mycket viktigare än att utveckla nya och ännu bättre säkerhetsvästar.


Man har till och med upptäckt, att det har blivit fler skadade på senare år, vilket får mig att fundera på om vi invaggas i en falsk trygghet sedan säkerhetsvästarna tagits fram. Vi tror att vi rider säkrare när vi har väst - och glömmer att vidtaga nödvändiga försiktighetsåtgärder eller kanske till och med tar lite mer risker under vår ridning. Men vi får inte glömma, att skadefrekvensen har ökat, trots säkerhetsvästarnas intågande.


När jag lärde mig rida som barn, fanns inte säkerhetsvästar. Då fick vi lära oss att (om det inte var nära vassa stenar, för då kan man ju skada ryggen) försöka rulla ihop som en boll om vi föll av, för att dels skydda invärtes organ men framför allt, för att skydda huvudet med våra armar. Detta är inte lika lätt att göra då man har säkerhetsväst på sig, i alla fall inte de som är av stelare modell. Jag funderar också om man har slutat att lära ut detta på ridskolorna idag? (Oj, vad jag plötsligt kände mig som en dinossaurie!)


Ibland hinner man inte tänka då man blir avkastad. Men om man hinner - försök landa som en boll, med huvudet indraget mot bröstet och med armarna som skydd runt nacke och huvud. Samt med knäna uppdragna mot bröst/huvud. På så sätt kan man klara sig från vissa huvudskador såväl som arm- och benbrott. Ta inte emot dig i fallet med armarna, utan låt kraschens kraft fördelar så jämnt som möjligt med hela din ihoprullade kropp.Av Marianne Jordhén - 4 augusti 2010 22:15

"Ett nytt läkemedel skulle få den lätt halta hästen på benen igen. Istället slutade han leva.
– Det tog max en och halv minut. Han var panikslagen, säger stallägaren Lisa Fleron."


Detta står att läsa i dagens Blekinge Läns Tidning. ( http://www.blt.se/nyheter/solvesborg/hennes-hast-fick-nytt-lakemedel-och-dog(2041657).gm)

 

Det gäller ett relativt nytt antibiotikapreparat vid namn Ceftiofur. Men veterinär Göran Rydén säger: "Vi har använt det generiskt identiska preparatet på massor av föl, det mest känsliga individerna samt på många svårt sjuka hästar under längre tid och aldrig fått någon reaktion."

 

Sänder mina kondoleanser till hästägaren såväl som till berörd stallägare och stallskötare.


Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se