Alla inlägg under augusti 2010

Av Marianne Jordhén - 4 augusti 2010 12:09

  

FEI Grand Prix och SM i Dressyr 2009 vid Eriksbergs Säteri, Katrineholm; Karin Olsson på Guernica. Med några av de lugna, nyktra åskådarna bakom. Inte en polis i tjänst närvarande så långt ögat nådde.  (Foto: Marianne J)Nu är det på tapeten igen; Trots att ridsport hamnar på 3:e plats över mest skadebenägna sporter, är det denna sport som diskuteras mest. Nu i och för sig förknippat med den konferens som just genomförts vid SLU i Uppsala.


På Sveriges Radio Studio Uppland finns upplagt några talspår om säkerhet vid hästhantering, lyssna speciellt på "Det är ett högt skadetal.....":


http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=323


Man bör reflektera över att det är ca 3900 (30 % av de 13000 som beräknas skadas varje år) som behöver sjukhusvård efter skada uppkommen i samvaro med häst - och jämför det med att ca 500.000 människor rider aktivt på ridskola eller ridklubbar - och att man uppskattar att det är lika många till som rider privat.  Ca 1 miljon rider regelbundet - men det är 3900/år som söker sjukhusvård efter skada i kontakt med häst.  


Jag är alltid skeptisk till statistik. Man måste alltid jämföra även antalet utövare av de sporter man pratar om - samt titta på vilken typ av skada som är vanligast. 


Enligt http://svenskfotboll.se/arkiv/tidigare/2005/10/rf-fotbollen-allt-storre-som-tavlingsidrott/ finns det ca 652.000 utövare i fotboll. 31.o00 skadas varje år i denna sport. Det innebär att skaderisken är nästan 5 %-ig. Vanligaste skadan i fotbolls-sammanhang är korsledsskada som kan ge bestående handikapp. Om man räknar med de 13000 som skadas varje år inom hästsporten, är antalet skador/antalet utövare 1,3 %.


Därutöver räknar man inte in all den skadegörelse, fylla, kravaller och bråk samt kostnader för polispådrag som förknippas med fotbolls-sporten - och som inte finns förknippad med hästsport. Samhällsmässigt är fotboll både en skadebenägen och dyr sport. Men skulle det skrivas och diskuteras i sportsammanhang skulle stora delar av Sveriges befolkning höras i ramaskrin till en decibel som borde kunna vara mätbar.


Vi som håller på med hästar har lärt oss att inte skrika högt. Vi super inte på ridtillställningar, vi behöver inga kravallstaket eller polispådrag.  Vi slåss inte för att vår favorit inte har vunnit i en ryttartävling. Och vi hästägare står för merparten av våra hästkostnader helt själva.


På http://www.skadad.se/Idrott/Ridsport1/ kan vi läsa:


"Den mest utsatta kroppsdelen när det gäller skador inom ridsporten är överkroppen. Huvud och ansikte upptar ungefär 20% av ridrelaterade skador, där frakturer på armar och dragskador på fingrar är vanliga skador. Den vanligaste typen av skada är mjukskador, följt av frakturer. Hjärnskakningar är den tredje vanligaste typen av ridskador och står för 11 % av skadorna vid avramlingar."

 

Visst behöver vi tänka på säkerhet kring häst då vi håller på med hästar,  och där tror jag att vi kan bli bättre. Till vår hjälp har Konsumentverket tagit fram några broschyrer om hur vi kan förbättra säkerheten när vi tillbringar tid med hästar, se


http://www.konsumentverket.se/foretagare/foretagsakerhet/Sport-och-fritid/Ridsakerhet/


Även Ridsportförbundet har tagit fram information som man kan skriva ut och hänga upp i sitt stall:


http://www3.ridsport.se/ImageVault/Images/id_3218/ImageVaultHandler.aspxNågot annat vi måste bli bättre på är miljöträningen av våra hästar, det som ibland benämns "habituering".

 

Vi måste börja fokusera annorlunda då vi pratar om hästar, ridning och skadefrekvens. Vi måste inse och förstå, att det finns farligare sporter än att hålla på med häst - men som ändå inte ifrågasätts på det sätt som ridsporten görs.


Ridsporten utövas av mestadelen av kvinnor - och jag misstänker att det är många fotbollsfantaster till män som svartmålar denna vår sport. För inte kan det vara vi kvinnor som älskar hästar. När vi kvinnor är i stallet tycker kanske männen att vi är för långt från köket för att servera våra män öl då de sitter och vrålar vid teven och ser på den betydligt mer skadebenägna sporten Fotboll.


Det kanske också är dags för oss kvinnor att rida i full galopp in i den mansdominerade tidningsbranschen för att få fler korrekt skrivna artiklar i massmedia. Ja, jag vet att det låter som om jag har förutfattade meningar om män, men lite ligger det kanske ändå i det jag ändå säger. En hästälskande kvinna skulle aldrig formulera en artikel såsom de som nu har synts i tidningarna.


Kanske vore det en lösning att ta longerpiskan och driva ut våra män från deras förutfattade meningar (och kanske rädsla) och lära dem förstå hästar och ridsport - och därigenom lära dem att se med nyktra ögon på en fantastisk sport utövad av förtroende och samspel mellan häst och människa. Vem vet, det kanske skulle kunna så ringar på vattnet även in i fotbollsåskådarnas värld. För visst kan vi åskådare inom hästsporten klappa oss på axeln och faktiskt vara stolta över att vi uppför oss så väl. Och inte brukar vi heller ljuga som en häst travar.


  


ANNONS
Av Marianne Jordhén - 3 augusti 2010 22:06

http://annehemsgard.se/ utanför Hörby kan man gå kurser i horsemanship, ledarskap, hästpsykologi och hästmassage. De har just annonserat på Bukefalos om en kommande intressant kurs, se http://www.bukefalos.com/r/showentry.php?e=164290
ANNONS
Av Marianne Jordhén - 3 augusti 2010 21:26

Den 25-26 september och 23-24 oktober håller Peter Vester kurs i Tömkörning och longering i Bjälverud, Värmland.


Peter Vester kommer också att hålla en kurs i miljöträning under hösten - på samma plats.


För mer info, se http://www.luckyrider.se/site/bilder/bilder_2010/kursprogram%20peter%20vester.pdf 

Av Marianne Jordhén - 3 augusti 2010 20:11

  

I helgen går det att se fantastiska Armanis M Celina live på Welsh-Riks i Axevalla. Ägare: Stuteri Edition. (Foto: Marianne J)


I helgen som kommer hålls Welsh-Riks vid Axevallas Travbana utanför Skara. Det är 40-årsjubileum och det är 217 welshar anmälda. Detta kommer att vara en utställning som är värd att besöka och ett eldorado för welsh-frälsta. På lördagen är det utställning och på söndagen är det engelska ridklasser. 


För er som är nyfikna kan jag verkligen rekommendera att bevista denna stora utställning och se welsh cobbar röra sig "live". Om alla anmälda kommer, blir det 47 welsh cobbar som visas!


Jag kommer naturligtvis att åka dit för att fotografera några av hästarna i alla sektioner, men jag kommer endast att närvara under lördagens utställning. Förhoppningsvis blir det några bilder som jag kan presentera här på bloggen efteråt, för er som inte kan åka dit eller för er som kanske vill se era egna och andras pållar presenterade här.   


De flesta som håller på med ponny eller häst, känner till de kategorier som dessa indelas i;


* A-ponny med en mankhöjd upp till 107 cm

* B-ponny med en mankhöjd mellan 107,1-130 cm

* C-ponny med en mankhöjd mellan 130,1 och 140 cm

* D-ponny med en mankhöjd mellan 140,1 och 148 cm

* Häst: med en mankhöjd högre än 148,1 cm.


Då man pratar om welsh, finns det 6 sektioner. Dessa sektioner samstämmer inte med den gängsle indelningen av ponny och häst utan är följande:


Welsh sektion A= Welsh Mountain med maximal mankhöjd om 121,9 cm

Welsh sektion B: Welsh med maximal mankhöjd 137,2 cm

Welsh sektion C: Welsh av cobtyp, maximal mankhöjd 137,2 cm

Welsh sektion D: Welsh cob, minimal mankhöjd 137,2 cm

Welsh Partbread Small: maximal mankhöjd 148 cm.

Welsh Partbread Large: Minimal mankhöjd 148,1 cm.


Denna indelning innebär att du kan ha t ex en welsh mountain (Sektion A) som är 121 cm i mankhöjd och därmed räknas som B-ponny. Eller en Welsh (Sektion B) som räknas som en C-ponny då den slutmätts till 137 cm.


En Welsh Cob har bara minsta tillåtna mankhöjd men ingen övre gräns. Det innebär att en Welsh Cob kan vara mellan 137,2 cm och 160 cm. Vissa faller således inom måttet för D-ponny medan de över 148 cm räknas som liten häst.


Mer info om den stora ponny- och hästutställningen Vid Axevallas Travbana finner ni på www.swf.nu.


Nu hoppas vi att vädergudarna är oss nådiga i helgen och att alla får en trevlig helg!

Av Marianne Jordhén - 3 augusti 2010 15:12

Ibland faller vi oväntat för en annan häst än vad vi från början tänkt oss. Se denna underbara film om 17-åriga Paulina och hennes ca 70 cm höga minishettis Alvin (haha, lika hög som min första egna hanhund!):Mer om Paulina och Alvin kan ni läsa på Paulinas hemsida


http://www.playlovelearn.studio.nu/


eller på Paulinas blogg på Polluxklubben;


http://www.polluxklubben.se/paulinas-blogg/category3754.html


Det ska bli roligt att följa detta par, då jag tror vi kommer att få se mycket mer av dem i framtiden. Och en eloge till Paulina för att hon vågade följa sitt hjärta!Av Marianne Jordhén - 3 augusti 2010 14:14

Idag har jag återigen varit på turridning på islandshäst hos Marie Delling på Uggletorp straxt söder om Linköping. Jag fick rida det brunstiga stoet Aska, som var en pigg och framåt liten dam runt 135 cm i mankhöjd och som är 5-gångare.


    

Aska efter turridningen. Ni kan i sadeln se den svarta gelpad jag köpt på Hööks för att avlasta min rygg lite då jag rider. (Foto: Marianne J)


Det var roligt att försöka läsa av hästen då jag satt i sadeln för att känna de olika gångarterna och vilka hjälper som fungerade bäst. Jag förvånas också över hur snabbt jag plockar upp gamla kunskaper igen, trots det långa uppehåll jag har haft i ridningen. Det är också fantastiskt att känna hur snabbt jag börjar återfå balansen i sadeln! Jag märker också av att jag inte får lika mycket träningsvärk efter ridturerna längre och att jag börjar få starkare benmuskler.


  

Aska har ungefär samma färger som många Exmoorponnies har. Därutöver har hon en konkav nosrygg, ett arv som kommer från inblandningen av arab som man gjorde för länge sedan i islandshästarna, berättade Marie Delling.


  

Väl tillbaka i hagen, fick Aska uppvaktning av en fin "hingstvalack". (Foto: Marianne J)  


Trots att det regnade i början av turridningen, var det härligt att komma ut till häst igen. För första gången sedan inköpet 2002-2003, använde jag min CRW regnridrock från Hööks då jag red, och den var kanon! Jätteskönt att ha rock över ridbyxorna och sadeln då det regnade!


Att köpa turridning är ett smidigt sätt att komma igång med sin ridning igen - och det till ett rimligt pris. Enstaka turridning hos Marie Delling kostar 300 kronor, då rider man i 1,5 timme på fantastiska rid- och körvägar i ett ganska böljande landskap. Om man hellre vill betala för ett turabonnemang, kostar 4 gånger i månaden 1000 SEK. Som medryttare betalar man 600 SEK/månad och då rider man 1 gång i veckan. Halvdagsritt (4 timmar) inklusive fika kostar 700 SEK/person.


Marie lånade mig en av hennes sköldpaddsvästar med snörning i sidorna. Det är en bra säkerhetsväst för oss som har lite större bröst då den är justerbar efter kvinnliga former. Tror västen heter Racesafe och kostar runt 2500 SEK ny.  Av Marianne Jordhén - 2 augusti 2010 21:23

Min bild är att där det finns ett starkt intresse, blir det lätt bråk mellan dess utövare. Så har det varit i hundbranschen (vilken hundägare har inte hört talas om Brukshundsklubbar eller rasklubbar som splittras pga bråk?) - och nu börjar jag ana ugglor i mossen att detsamma gäller i hästbranschen.


När jag berättade för en väninna att jag funderar på att skaffa häst, var hennes sambos första reaktion; "Vet du vad du ger dig in på?" Tydligen hade de gjort dåliga erfarenheter om att det ofta förekommer bråk i stall. Det är beklagligt att det ska behöva vara så. Kanske att det inträffar för att det är mest kvinnor som håller på med hästar. (En säljchef sade en gång till mig i förtroende, att "alla säljorganisationer fungerar så länge man endast har en kvinnlig säljare. Men så fort det blir två kvinnor blir det bråk." Ändå brukar man säga att det är män som startar krig...)


Men det är inte det om stämningen i stall jag tänker på när jag påbörjar detta inlägg, för jag har ju också hört om stall där det är bra stämning. Nej, det är det faktum att den nya ridsportgrenen Working Equitation och som ännu är på prov under Svenska Ridsportförbundet, redan efter ungefär ett års prövotid verkar ha splittrats i två läger;


http://www.workingequitation.se/Lankar.html

http://www.sweworkeq.se/index.htm


Det är inte bra.


 

Av Marianne Jordhén - 2 augusti 2010 19:32

Jag råkade ramla över detta härliga avsnitt av "Tack Gode Gud!" med Gudrun Schyman. Hon har verkligen svar på allt!Kanske inte underligt att hon vigt sitt liv åt politiken.

Måste ge henne ett plus för humorn.


Detta klipp påminner mig om gamla tidens hästsäljare.Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6
7
8
9
10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se