Direktlänk till inlägg 14 september 2010

Embryotransfer och kloning inom hästaveln

Av Marianne Jordhén - 14 september 2010 18:33

Inom hästavel börjar det komma nya metoder. Förutom att samarbete finns med USA, Sydamerika och övriga Europa för att transportera frusen sperma, har man börjat använda sig av embryotransfer och kloning.


Embryotransfer innebär att man flyttar ett enbryo från ett sto till ett annat. Tanken är att man skall kunna få avkommor även på de duktigaste tävlingsstona, utan att för den delen inskränka tävlandet. Man synkroniserar brunsterna mellan det sto man vill ha avkomma på och det sto som ska fungera som en typ av surrogatsto. Tävlingsstoet betäcks eller insemineras med frusen eller färsk sperma (där den färska sperman är allra bäst, men där man ofta undviker naturlig betäckning för att minska riskerna för infektioner hos stoet). När embryot är 7-8 dagar gammalt, överförs det från tävlingsstoet till surrogatstoet. I 50-70 % går det att finna embryot i tävlingsstoet och överföra det till surrogatstoet, men det är inte alltid som embryot fäster i surrogatstoet. 


Ett mål med embryotransfer är att kunna ta helst 3-5 föl på de allra bästa tävlingsstona/år. Metoden med embryotransfer är vanlig på poloponnyer i Argentinga och halvblod i Frankrike, men än så länge är metoden ovanlig i Sverige; totalt brukar det vara runt 10-15 förfrågningar/år.


Kloning är än så länge inte lika accepterat, mycket för att det kommer in både etiska dilemman och att metoden inte hittills är så lyckad. Tanken är att skapa fler individer med samma genuppsättning, men än så länge har de klonade blivit mindre och mer oansenliga individer med ökad risk för missbildning, varför metoden ännu inte är efterfrågad bland de med elitston.


Det finns två olika metoder för att klona; i det första fallet tar man ett embryo och delar det till 2-4 individer. I en mer vanlig metod inom hästavel, tar man cellkärnan från en vävnadscell, ofta en hudcell. Denna cellkärna för man in i ett obefruktat ägg, som man sedan låter dela sig under ca en veckas tid. Därefter kan ägget föras in i avelsstoet.


Ännu är kloning som metod ifrågasatt och inte till fullo accepterad. Men embryotransfer kommer förmodligen att bli allt vanligare metod bland elitstoägare. 
ANNONS
 
Ingen bild

mia

17 september 2010 09:04

...det är ju djur, man handskas med...eller?
mia

 
Marianne J

Marianne J

17 september 2010 13:45

Ja, än så länge rör det sig om djur, men jag kan tänka mig att om embryotransfer blir en lyckad metod på hästar, kommer den även att börja användas på andra djur såväl som människor, då kvinnan av någon anledning kanske inte kan bära fram barnet själv.

IVF-behandlingar och ICSI för par som ej kan bli gravida får alltmer avancerade metoder. Och man använder redan insemination av kvinnor som inte lyckas bli gravida naturlig väg. Steget vidare till embryotransfer är således inte så långt även när det kommer till människor. Det som möjligen kan hindra är de lagar vi har om vem som anses vara den biologiska mamman. Men forskningen och utvecklingen är redan här.

http://welshcob.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se