Direktlänk till inlägg 22 september 2010

Inridning

Av Marianne Jordhén - 22 september 2010 17:35

Idag har Ridsport skrivit om att ett forskarlag i Österrike har mätt hästars kortisolproduktion i saliv för att fastställa hur stressande det är för en unghäst att bli inriden. Vilka metoder som använts vid inridningarna har ej redovisats, vilket torde kunna påverka forskarresultatet mycket.


Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur Eamon Hickey rider in unghästar, en unghästutbildare som verkar veta vad han gör och som håller bra kvalitet. Han visar struktur, tålamod och att han handskas med hästarna på ett lugnt och sansat sätt.


Många väljer att lämna bort sina hästar för inridning. Precis som i allt annat, är det dock viktigt att ta reda på vilka metoder som en unghästutridare använder sig av och inte köpa grisen i säcken. Finns tidigare referenser som kan intyga på att just den unghästutbildare du kontaktat är duktig och att hästarna behandlas väl?


Se på detta som ett exempel:Denne man har precis vunnit SM i Dummy Stopping Open samt Reining Open inom Westernridning, men är han utbildad inom unghästutbildning? Och har han en bra metod då han rider in hästar? 


Just i detta specifika fall, ifrågasätter jag om detta är ett bra sätt att rida in unghästar på. För mig känns denna film som att kliva flera årtionden bakåt i tiden - eller närmare drygt 50 år. Jag tror helt och fullt, att det finns bättre metoder, som stressar hästarna mindre och som lämnar mindre men hos hästarna.


För mig är det ett misslyckande att snabbt sätta på en sadel och kort därpå hoppa upp i sadeln och driva fram en outbildad häst med hårda skänklar. Då har man för bråttom i inridningen. Man glömmer att dela upp sitt mål i flera delmoment och att gå varsamt fram, så att hästen hinner vänja sig och förstå vad man vill uppnå. Följden av att gå för snabbt fram och att använda för hårda metoder, är att hästen kan ta skada för livet och börja jobba mot dig som ryttare istället för med dig. Att använda hårda metoder är att försöka åka i snabbfil, det visar också på att man inte har reflekterat över hur hästar fungerar och känner. Det är svårare och mer tidskrävande att dela upp moment i delmoment och vara tålmodig under unghästutbildningen och det förutsätter att man har en förståelse för hur hästar fungerar. Det är viktigt att i förväg reflektera över att det är mycket svårare att i efterhand rätta till ett begånget misstag.


Skillnaden mellan Unghästutbildare och unghästutbildare ligger i de konsekvenser det får för hästarna att använda en viss metod eller en annan. Hästar minns mycket bra det de varit med om och det kommer att reflekteras i deras vidareutbildning och det kan vara avgörande för deras fortsatta resultat.


http://www.stallmf.se/12359448 kan vi läsa, som kontrast till filmen ovan:


"Den första hanteringen med unghästen, att lägga grunderna rätt, är den absolut viktigaste tiden för dig och din häst. Man ska bygga upp ett samspel och tillit. En ung eller oerfaren häst behöver mycket beröm och uppskattning för minsta lilla den gör rätt. Träningen ska alltid vara så positiv för hästen att den vill träna snart igen, även om den hade träningsverk och tyckte att det var lite kämpigt. Dom magiska orden: Sluta när det går som bäst! På så vis får man en häst som kommer till dig med glädje och gärna anstränger sig det där lilla extra för att vara dig till lags. 

Gör aldrig något själv om du är osäker, Be en beridare om hjälp!!! Det hästen lär sig som ung, sitter i hela livet, och det tar lång, lång tid att lära om så det är jätteviktigt att det blir rätt."


Vad tycker du? Och vad har du för erfarenhet av inridning av unghästutbildare? 


Tycker du att detta som visas i filmen är ok? 


 
ANNONS
 
Ingen bild

Ulla

23 september 2010 11:11

Jag hoppas detta inte är en vedertagen metod! Det är som du säger att gå tillbaka i tiden 50 år! Jag tror och hoppas att vi har kommit lite längre här i Sverige, vad tror du?

Marianne Jordhén

23 september 2010 20:14

Det är en svensk ryttare som tillämpar denna metod i inridning, och han anlitas av folk för det!

Tyvärr tror jag att det finns alla sorter som hanterar hästar även i Sverige. Därför är det så viktigt att vara noga i valet av vem man anlitar och anförtror sin häst till.

 
mia

mia

24 september 2010 07:01

Har hunnit läsa ikapp, nu Marianne!
Som vanligt massor me intressanta inlägg , eller ja, faktiskt reportage. Du borde frilansa till hästmagasin, speciellt med dina vackra foton!
Vi har ynnesten att ha en superfin tvååring i vårt stall, som är så välhanterad att yrkesfolk bara suckar. Hon är lugn, harmonisk och Britta , som är huvudmatten, är noga med att ta allting lugnt och ett steg i taget, för maximerad hållbarhet och undvika just stress. Härligt att få vara med om och lärorikt.
Ha en härlig helg Marianne!

http://www.jonshage.bloggplatsen

Marianne Jordhén

24 september 2010 11:46

Tack Mia för dina värmande ord om reportage!!! Ja, det vore en dröm som besannades, om jag kunde frilansa gentemot våra hästtidskrifter, gärna med både text och foto! Tänk att i reportage kunna påverka människor att göra bättre val i hur man hanterar hästar!

Visst är det härligt att få följa dem som vet hur de ska hantera unghästar - och se hur de utvecklas tillsammans steg för steg utan stress och hårda metoder! Men det är också i mötet med de "andra" metoderna som vi kan nå insikter och förstå skillnaden i hantering samt vilka följder det får för respektive hästindivid.

Hoppas även du och de dina får en trevlig helg, Mia (men det är jag övertygad om att ni får!)!

 
Marit

Marit

27 september 2010 22:54

Hade faktiskt iväg min Ivan när han var 3,5 år till T, men det var nog fel tidpunkt i hans (T:s) liv och det är inget jag gör om. Sedan hade det säkert blivit bra i slutändan om allt runtonkring hade fungerat. Men jag fick i alla fall se att det gick att rida honom i alla tre gångarter och då fick jag mera mod och redde ut det hela själv och det har ju gått bra :)

http://dressyrwelsh.zoomin.se

Marianne Jordhén

27 september 2010 23:07

Hade du blivit rekommenderad att lämna Ivan till honom? Skönt att du insåg att det inte var rätt hjälp utan att du kunde jobba med det själv.

 
Ingen bild

Ia

6 november 2012 22:31

Skrämmande !
Killen befinner sig i vilda västern på 1800 talet ellet ??

Marianne Jordhén

19 november 2012 12:54

Tack för ditt svar! Detta är i alla fall inte metoder som jag vill använda på någon häst.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se