Direktlänk till inlägg 24 september 2010

Mentaltest för hästar

Av Marianne Jordhén - 24 september 2010 11:47

SLU-forskaren Malin Axel-Nilsson håller på att utveckla en mentaltest för häst, för att hästköpare skall kunna välja rätt individ. Hennes licenciatavhandling beräknas bli klar under år 2012. För er som är intresserade och vill delta i hennes enkätundersökning, finns denna på http://www.easyresearch.se/s.asp?WID=776289&Pwd=21717232&key=44221,14Malin Axel-Nilsson har brukshundarnas mentaltester som föregångsbild, både MH (MUH) och Korning. Under tester utförda under en dag, tittar man på hur hunden påverkas av att utsättas för stress, hot, social kontakt med människor samt vilka rädslereationer hunden har och hur den avreagerar. Genom framför allt unghundstesterna MH (MUH) kan man som uppfödare se hur en hel kul påverkas och därigen om dra slutsatser om en kombination av djur har fallit väl ut.


Ett problem som dock uppstått runt korningen, som kan utföras då hunden är 22-48 månader gammal, är att hunden då hunnit formats av den miljö som den vistats i och att man därmed inte med säkerhet kan veta om reaktionerna beror på arv eller miljö. Kritik finns också, att vissa hundägare tränar sina hundar inför kommande korning, för att hundarna skall uppnå så bra resultat som möjligt. Ofta testas inte hela kullar vilket också bidrar till osäkerhet om testresultatens relevans och därmed är denna mentaltest osäker som hjälpmedel ur avelshänseende.


Det vore intressant att om en mentaltest för hästar skulle kunna utvecklas för att på bästa sätt ringa in bästa möjliga kombination av häst och hästägare.  Frågan är om det också skulle vara möjligt att utföra en sådan test vid olika tidpunkter i en hästs liv och inte bara vid ett aktuellt köp, för att därigenom se hur man har lyckats att utveckla hästen vidare. Jag ifrågasätter om det vore möjligt att ringa in exakt hur en sådan mentaltest skulle gå till, med tanke på att det är ett stort flyktdjur som skall testas och att resultaten därmed också kommer att påverkas av vilken miljöträning hästen ifråga fått och de instinkter individen styrs av.


På sikt kan utvecklingen av en mentaltest också kunna avgöra vilka individer som bättre passar i ridskoleverksamhet och ett fungerande system för mentaltest av häst skulle kunna resultera i en mer nyanserad prissättningen av olika hästindivider. Negativt skulle det kunna uppkomma än mer tydliga grupperingar inom hästvärlden, där ett elitistiskt tänkande skulle kunna uppkomma på lägre nivå i tävlingssammanhang, just för att en hästindivid fått lovande resultat i mentaltesten. Jag ser också en möjlighet att försäkringsbolag skulle kunna reglera premierna utifrån hästarnas mentaltestresultat, då de lättare skulle kunna bortse från ras och istället titta på individ vad gäller vem som mentalt sett har större risk att skadas inom hästsporten. De hästindivider som uppvisar farligt beteende skulle kunna avelsspärras för att den vägen på sikt öka säkerheten i hästhantering och hästsport. 


Jag ser med spänning på det kommande resultatet av denna avhandling då det kan väcka många intressanta följdfrågor. Gör du? 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se