Direktlänk till inlägg 24 september 2010

Hästmannen

Av Marianne Jordhén - 24 september 2010 12:19

Dokumentärfilmaren Peter Gerdehag följde småländska lantbrukaren Stig-Anders Svensson och fick med sin film guldbaggenominering för bästa foto. Följden av dokumentärfilmen har blivit katastrofal för lantbrukaren ifråga, som i filmen kallas "Hästmannen".


Den 60-åriga bonden Stig-Anders Svenssonär uppvuxen norr om Eksjö där han övertog gården från sina föräldrar. En gård som skötts med hjälp av "hästmannens" ardennerhästar. Hästarna är Stig- Anders allt och utan dem rasar hela hans värld samman.


Efter dokumentärfilmen har Jönköpings Länsrätt givit Stig-Anders Svensson djurförbud, då han trots upprepade påtryckningar om att han måste ta hand om sina djur bättre inte har ändrat sig.


Djurförbudet innebär att Länsrätten beordrat hästmannen att göra sig av med sina hästar innan den 30 september. Hästmannen har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, som har att fatta ett interimistiskt (tillfälligt) beslut om hästmannen skall få behålla hästarna tills dom faller hos dem. Samtidigt pågår nu en manifestation från engagerade som menar att hästmannen sköter sina hästar på ett bra sätt. "Att ta av hästmannen hans hästar är som att förneka honom hans existens", säger den engagerade Daniel Eliasson.


Istället för att ta av denne 60-åriga man hans hästar, varför inte stötta honom i hans vardag så att han på ett bra sätt kan bedriva sitt "ekologiska" jordbruk tillsammans med sina djur? Vore det inte mer rimligt med hjälp till självhjälp istället för att rasera den enda värld som denne man känner till?


Mer om hästmannen kan ni läsa om på http://www.hastmannen.com/?id=blog&item=86&lang=sv. Mer om den volontärhjälp han behöver kan ni läsa om på http://fitinghoff.blogspot.com/. Det finns också stödgrupp på Facebook. Reaktionerna har varit många. 
ANNONS
 
mia

mia

24 september 2010 23:03

Det är en av samma filmare som gjorde " bondens år". Såg du den? en sanslöst vacker dokumentär. Så ledsamt, att läsa och håller med, varför inte ge stödet åt denna människa? Såg filmen och man blev alldeles varm inombords.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

Marianne Jordhén

25 september 2010 07:58

Tyvärr missade jag "bondens år" men jag hörde talas om den. Men tydligen har filmteamet också gjort en film om livet i skärgården. Det är bara att hoppas att alla filmerna kommer att visas på SVT (igen) - eller att de kommer att visas på fler biografer än i Stockholm. Det är verkligen beklagligt att myndigheter beter sig så illa mot en enskild människa, som vill leva ett med natur och djur. Tydligen är ju hästmannen väldigt kär i sina hästar.


 
Marianne J

Marianne J

2 oktober 2010 19:55

Hästmannen har nu fått lämna ifrån sig sina hästar, men kommer att kunna hälsa på dem ibland. Han förbereder sig på att fortsätta sitt jordbruk utan djur, men säger sig behöva stöttning mentalt för att orka med dessa omställningar. Mot myndigheter kan den lilla människan vara väldigt liten. Hela denna historia är för beklagansvärd.

http://welshcob.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se