Direktlänk till inlägg 28 september 2010

Samband exteriör och prestation

Av Marianne Jordhén - 28 september 2010 20:50

I samband med  köp av häst, är det viktigt att titta på vilken exteriör hästen har, om man vill öka chanserna till en hållbar och framgångsrik häst för den sportgren man har tänkt sig att utöva. Om man inte själv kan så mycket om hästar, bör man absolut låta en veterinär besikta hästen, men även gjorda exteriörbedömningar kan vara vägledande.


Jag har tidigare skrivit om hur viktigt det är med bra extremiteter (för hållbarhetens skull), ett bra hasarbete och inte för höga benlyft i fram, om man vill ha en häst som kan ta sig framåt snabbt. (Jag gjorde då liknelsen med en ovan hund i vatten kan plaska med frambenen istället för att sänka framdelen av kroppen för att effektivt simma framåt.) Men även andra faktorer påverkar naturligtvis.


  

Menai Darling visar att hon med sitt långa lårben har en god skrittlängd. Ägare: Stuteri Edition (Foto: Marianne J)


Ett rakt kors brukar känneteckna en häst som kan nå hög fart medan ett långt kors ofta både relateras till goda hopphästar och hästar med god steglängd och snabbhet. Om korset är för stupande, har hästen ofta kortare men kraftigt steg.


  

Menai Darlings son Edition's Mr Evans (e: Armanis Shooting Star) är en welsh cob som trots sin ringa ålder av 2 år redan har en otroligt djup bröstkorg vilket bådar för en kille som kommer att orka mycket. (Har ni för den delen sett vilket fint huvud han har?) Ägare: Stuteri Edition (Foto: Marianne J)


Bröstomfånget är ofta mer avgörande än vad bröstlängden är, då bröstomfånget bl a ger plats för stora lungor, vilket bådar för bl a både goda hopp- och travhästar. De hästar som både är höftbreda och bogbreda är i regel goda hopphästar. Man brukar också prata om att bredden mellan frambenen är avgörande för om hästen kan prestera.


Jag och Mia har precis diskuterat hur lika en häst och en människa egentligen är uppbyggd, där Mia nämnt att muskelhinnan runt hjärtat skiljer människa och häst åt. Jag har då replikerat med att en häst också saknar nyckelben, vilket innebär att frambenens och bogarnas skelettdelar bärs upp av muskelmassa.


Därutöver bör man naturligtvis väga in olika rasers rasspecifika sjukdomar för att få en hållbar häst.


Hur har du valt häst? Har du valt med hjärtat - eller har du låtit den rationella sidan av dig begrunda om hästen har den exteriör du kommer att behöva för det du vill kunna träna med din häst? Har du hört dig för om föräldradjurens hälsa, resultat och mentalitet, för att få en bredare bild av den häst du funderar på att köpa?
 
ANNONS
 
mia

mia

29 september 2010 09:07

Väldigt intressant , Marianne!
Exteriören är ju såklart viktig. Det är många faktorer att tänka på. Och förståelsen, för hur kroppen fungerar. För egen del, valde jag med hjärtat, men skulle i dags läge , rekomendera att verkligen fundera på vilken ras, läsa på, om det du nu skrivit, och vara mer rationell.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen.se

Marianne Jordhén

29 september 2010 12:48

Jag lutar åt att det måste finnas med ett rationellt tänkande i valet av häst - men hjärtat måste också få styra till viss del. Det är viktigt att man känner att man får en kontakt med hästen.

Jag köpte för några år sedan en hund på helt rationell basis utan inblandning av vad hjärtat sade till mig, och det blev så fel. Hunden hade intressanta avelslinjer, men eftersom jag och hunden inte fungerade ihop mentalt (redan från valpstadiet fick jag ägna mycket energi åt att dämpa hans aggressiva tendenser och försöka befästa ett fungerande ledarskap, hunden var en mycket hård och tuff hund visade det sig...) gav jag till slut upp och lät omplacera honom för att ge honom en andra chans. (Hade någon sagt tidigare åt mig, att jag skulle komma att omplacera ett djur, hade jag skakat på huvudet och sagt: "Aldrig!")

Ibland väljer man fel, hur rationellt tänkande man än försöker vara. Så min slutsats är att man skall låta det rationella styra, men i det rationella tänkandet måste det också rymmas en del hjärta. Är detta rätt individ för mig i det liv jag lever? Både exteriört, med de mål jag har - och hur jag är som person.
 
Ingen bild

Ingela R

29 september 2010 10:28

Vilken fantastisk blogg du har. Så mycket intressant att läsa.
Tidigare i livet har jag ridit många olika hästar som inte varit mina men som lärt mig mycket om just hållbarhet men också hur ägarna har behandlat och ridit sina hästar. Ridskolan på 70 talet var ju inget att hänga i gran precis vad gäller varken hästhantering eller utbildningen av oss elever. Jag tyckte helt enkelt inte om det som stod till buds för en sådan som mig(fattiglapp utan häst). Vid 30-års ålder fick jag mig en häst till låns som jag är ödmjukt tacksam för ha fått lov att lära känna. Han blev 31 år och var i full kondition hela tiden, välmusklad med rak fin rygg och ett huvud som få. Synd att han inte var människa. Min första köpehäst kom till mig i slutet av mina 40. Då hade jag lärt mig ett och annat. En frisk och sund häst med friska långlivade förfäder är första kriteriet(som inte kan uppfyllas om exteriören är osund) men sedan måste hjärtat få säga sitt och för mig bli det avgörande.
Med beklämdhet har jag sett filmer tagna i smyg på hur mycket kända s.k horseman ship män gör med sina hästar när ingen ser. Ingen vacker syn.
Har själv fött upp två föl som idag är 4 år. dessa har jag börjat med tidigt. Redan vid 1 år fick de en liten lätt sadel på sig, tränas med prasslande presseningar, träns, bett osv ca en gång/vecka. När de var 3 började vi träna uppsittning som då gick utan problem. Fölen tyckte våra små träningspass var roliga och vi gjorde dem till en lekstund.
Hempfling och Monty Roberts är mina stora förebilder, synd bara att inte fler förstår vad de vill förmedla till oss. Men vi frälsta får försöka föra det vidare. Vilket du gör med den äran.

Marianne Jordhén

29 september 2010 12:59

Hej Ingela R och tack för ditt fina inlägg! Visst är det förunderligt vilken lång väg vi ibland vandrar i relation till hästar! Jag är så glad att höra att du idag har egna hästar och det låter som om du har en sund inställning till vikten av miljöträning i tidig ålder för varje hästindivid! Jag kan också läsa mellan raderna att du känner en stor respekt för dina fyrfota vänner.


Jag tycker att Hempfling är fantastisk. Om du tycker om honom, kika också på Nevsorov och Honza Bláha och som du hittar inlägg om under horsmanship på min blogg. Parellis sju lekar är ju egentligen bra, men jag tycker inte om de metoder han och hans fru har visat sista tiden då de blivit smygfilmade. Monty Roberts känner jag mig ännu lite kluven till men i det stora hela har även han vissa bra metoder. Det viktiga är nog att plocka godbitarna från var och en och att fortsätta vara kritiskt granskande/inte köpa vad som helst. Att våga prova sig fram själv vad som fungerar bäst med den hästindivid man har i sin vård. En nervös eller blyg häst måste ju behandlas på annat sätt än en som är framåt och utåtriktad, t ex.

Vore roligt att höra mer från dig! Berätta gärna mer om dina tankar kring hästhantering! 
N

N

29 september 2010 20:27

sv: jo, som du skrev så ska vi tävla fälttävlan ;) P80-debut, nervöst men på hemmaplan så är sjukt taggad :DDD
hihi, vi ska göra vårt bästa :)

http://blackijacki.blogg.se

Marianne Jordhén

29 september 2010 21:15

Ni kommer att greja det galant! Och lycka till!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se