Direktlänk till inlägg 25 oktober 2010

Ridning på rimliga villkor

Av Marianne Jordhén - 25 oktober 2010 16:30

Alltfler skaffar häst vid mindre stugor och villor på landet, utan tillräckligt mycket tillhörande mark eller ens med vettigt stall och utrymmen för hästarnas mat och utrustning. Uthus byggs ibland om till stall trots att de aldrig var avsedda för att husera hästar. Vissa håller fler hästar än vad lagen tillåter utan gödselplatta, vissa saknar vatten indraget i stallet. Många saknar en paddock eller vettig gårdsplan att träna sina hästar vid. Men hästen behöver fortfarande omvårdnad och få röra på sig - och då nyttjar många ryttare allemansrätten och grannens mark. Många markägare har börjat reagera på att deras mark blir förstörd av ridningen. Det blir en intressekonflikt.


Hur skall vi kunna samsas i naturen, leva jämsides och visa respekt för varandra utan att behöva göra avkall på det som betyder mest för var och en av oss? För hästägarna tiden tillsammans med hästarna ute i vår natur - och för markägarna marken med dess växter och som är deras inkomstkälla och som ibland förstörs av ridningen?


Jag lever på ett av Sveriges större slättlandskap. Många gårdar är insprängda mellan stora fält som odlas med ettårig gröda. De naturliga ridvägar som jag är van med sedan barnben, saknas i detta område vid många av dessa gårdar. Slättlandskapet har slagit ut de naturliga skogsmarkerna i området, eftersom slätterna är mer brukbara och ger snabbare avkastning. Smågårdarna blir lidande, i alla fall för de som önskar ha häst. Uthus finns, men inte möjligheten att ta ut hästen på en rid- eller körtur i området utan att bege sig ut på trafikerade vägar där bilar kör närmare 100 km/h. För vart tar man vägen om man vill träna sin häst?


Alltfler önskar skaffa häst, och hela samhället andas alltmer häst. I dagarna har riksdagen fått en motion med förslag om att godkänna ridning som subventionerad friskvårdsaktivitet. Men vårt sätt att leva förhindrar att många kan förverkliga sin dröm, även om man har råd och även då man bor i en mindre stad mitt på slättlandskapet. Stallplatserna är för få för att räcka åt alla. Ridvägarna är för få. Uthus står tomma för att kringförutsättningar för häst saknas. Gårdar har kringskurits från det naturliga sättet att rida och sköta häst.


Något som skulle kunna motverka denna trend, är de ridleder som har börjat marknadsföras runtom i vårt land. Men det räcker inte. Det krävs fler ridvägar. Underbara skogsstigar och grusvägar i böljande landskap. Utan asfalt som sliter så på ben! Och en lagändring, som kan tillåta att hästar slutar klassas som motorfordon för säkerhets skull och istället kan tillåtas ridas på gång- och cykelbanor eller alternativa ridfält som går parallellt med dessa. Att genom bristerna tvinga ut ryttare och hästar på vägar där motorfordon färdas i hög hastighet, är att också att glömma säkerheten för alla inblandade. Vi borde stoppa, att mer mark säljs av från de mindre gårdarna. Utan markerna försvinner möjligheten att realisera de drömmar många av oss har: Att ge våra hästar ett bra liv tillsammans med oss! Att kunna köpa en gård, som tillåter några hästar.


 
ANNONS
 
Pernilla

Pernilla

26 oktober 2010 20:55

Jag har faktiskt aldrig någonsin tänkt på att det skulle vara svårt att hitta ridvägar om man bor på landet. Jag har mest beklagat mig över hur dyrt det är att ha häst så här nära storstan som jag bor. Aldrig ens reflekterat - bara tagit för givet att om man bara bodde lite längre ut så skulle alla ens problem vara lösta (hihi - kanske inte riktigt).
Många ute i landet tycker nog att våra hästar i storstan inte har tillräckligt med mark i form av hagar men just där vi har våra hästar så har miltals med skog där vi kan och får rida. Vi kan bokstavligen rida i timmar. Det är lyxigt :)
Du skriver klokt ... som vanligt :)

http://hastliv.blogspot.com

Marianne Jordhén

26 oktober 2010 21:42

Tyvärr är detta med bra ridvägar i skog inte en lyx för alla, har jag insett. Många gårdar på detta slättlandskap saknar all möjlighet att ta hästar ut på en tur utan att samtidigt bege sig ut i motortrafiken. Och många mindre gårdar saknar även paddock eller mark att hantera hästar på. Många uthus har tjänat ut sin roll som hem åt djur, vilket jag tycker är ett slöseri med resurser.

 
mia

mia

27 oktober 2010 11:18

Bra och belysande inlägg!
Bor ju på slätten, men har turen att få ihop en hel del uteritter, bra dessutom, men vet, att vi nästintill är ensamma om det, här på Söderslätt.
Marken här runtomkring, är väldigt dyr, så därför styckas gårdarna av, till minimalt med återstående mark, åt nya ägaren. Resterande mark, köps upp av storbönderna. Tycker det är väldigt viktigt att kunna rida ut, det är prio ett, när vi valde att flytta till vår gård .( även om den är släktgård) Alla har inte samma tur, att låta barn eller ungdommar ge sig ut på stora trafikerade vägar, är trots allt en risk , då kvarstår ju endast att rida i paddocken eller i en hage. Samtidigt finns det massor med ryttare, som spenderar de flesta dagarna i ridhus, trots att det finns mycket att rida ut i.
Grattis till er fina lilla kissekatt. Vilka härliga namn era andra djur har.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

Marianne Jordhén

27 oktober 2010 11:48

Hej!

Ja, åt andra hållet finns ju precis som du sägr ekipage som spenderar mycket tid i ridhus, framför allt på ridskolorna, men det är ju lite svårare att arrangera lektionerna på annat sätt ibland. Det är ju också en säkerhetsfråga, att de hästar som rids ut också har gedigen miljöträning bakom sig och att yngre hästar kanske rids med några hästar som är lugna och trygga.

Jag förstår att det är en prisfråga som gör att man styckar av mark och säljer den till de större gårdarna, men det förstör tyvärr samtidigt många mindre gårdar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Oktober 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se