Direktlänk till inlägg 2 november 2010

Shaping

Av Marianne Jordhén - 2 november 2010 18:12

Shaping är en betingnings- och inlärningsmetod där man delar in ett moment i flera mindre delmoment, varefter man för varje delmoment ger hästen en belöning så snart den närmar sig det resultat i delmomentet vi vill att hästen skall göra. Allteftersom hästen förstår vad vi vill uppnå, kan vi lägga på fler delmoment som genast vid utförandet belönas, ofta med en positiv förstärkare. Det viktiga är dels att bryta ner ett större moment till mindre delmoment samt att belöna vid rätt ögonblick.


Shaping används inte bara i träning av hästar utan även då man tränar hundar. Anders Hallgren, som är en gammal "räv" inom hundvärlden och som har många vettiga tankar kring hundträning, har skrivit ett häfte som handlar om shaping i hundträning. Den kan jag rekommendera som läsning även till er hästmänniskor. En annan intressant bok som berör shaping av hund är Niina och Kent Swartbergs "Med sikte på 10-an, belöningsträning för lydnadsklass 1-elit. Någon som ganska ytligt berör shaping inom hästvärlden, är Lesley Skipper i sin bok "Förstå hästens beteende".


Det viktiga är inte om boken är skriven för hund- eller hästmänniskor, metoden är tillämpbar oavsett om det är hund eller häst vi tränar, det är bara momenten och delmomenten som kan skilja sig åt då vi vill uppnå olika mål med dessa djur.


Både shaping och klickerträning med hund eller häst, är typer av operationell betingning, där målet är att konsekvenserna av ett djurs respons på ett stimuli skall vilja få djuret att upprepa delmomentet och vilja anstränga sig för att göra ännu mer för att få sin belöning.


Detta skall skiljas från klassisk betingning, som har sitt ursprung i Pavlovs hundar, som genom att ringa i en klocka samtidigt som han serverade hundar köttpulver, till slut kunde ta bort köttpulvret för att bara genom ringning i en klocka kunde få hundarna att börja dregla. När det rör sig om klassisk betingning är det frågan om att utlösa en viss reflex hos djuret medan i operationell betingning vill man lära hästen till att agera på något sätt, exempelvis att gå framåt, stanna, rygga etc. 
ANNONS
 
mia

mia

3 november 2010 09:18

Tror också att man ska våga söka sig över gränserna , gällande hund o häst. Skillnaden är inte så stor, när det gäller det som du nu tar upp. Det går så snabbt o lära in , roliga grejjer med pållarna o de tycker oftaast att det är roligt. Lite i taget, precis som du skriver är det bästa, för att huvudet ska orka .
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

 
ylle

ylle

11 november 2010 06:23

Bra beskrivning. shaping är också väl tillämpbart på människor, make, barn, you name it. Jag har börjat träna mina alpackor med target och shaping och klicker, utomordentlig metod!!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Marianne Jordhén

11 november 2010 07:12

Tack! Och vad roligt att du även använder metoden på dina alpackor! Det är helt rätt att metoden kan användas även i andra sammanhang och med andra individer, jag var bara så "insnöad" på häst och hund när jag skrev inlägget att jag glömde bort det.:-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se