Alla inlägg under november 2010

Av Marianne Jordhén - 12 november 2010 13:42

I onsdags kväll var jag för att titta på när Gota Western Riders tränade tillsammans i Borensberg. Jag möttes av ett gäng trevliga westernryttare och fick en liten inblick i hur de tränar. En mycket trevlig kväll som jag vill tacka allesammans för!


ANNONS
Av Marianne Jordhén - 12 november 2010 13:33

Det har varit Halloween-läger vid Mantorps Travskola och min son har närvarat. Lägren har varit upplagda som dagläger mellan kl 08.00-16.00 i två dagar. Under lägren har barnen både ridit och kört häst samt haft lekar i Fångarna på Fortet-stil i kombination med Halloween-tema. En spöktur hanns också med såklart utöver pyssel med hästarna.


Vill genom min blogg tacka personalen vid Mantorps Travskola för ett kanonläger! Sonen var mycket glad och nöjd för dessa två dagar och det var också ett bra tillfälle för min son att lära känna de andra barnen lite bättre.


TACK!ANNONS
Av Marianne Jordhén - 11 november 2010 07:58

  

Lånad bild från http://stolenponys.webs.com/


Shetlandsponnyerna Pysen och Ella försvann från sitt hem i augusti 2005. Deras ägare letar fortfarande efter dem. Läs mer om denna historia på

http://stolenponys.webs.com/ och sprid informationen vidare så att vi tillsammans kan hjälpa ägarna att få tillbaka sina hästar!


Av Marianne Jordhén - 7 november 2010 16:50

Welsh av Cobtyp-hingsten Plassen's King Daniel deltog på SWFs riksutställning i augusti där han också blev supreme ridden champion. På utställningen såg han ut så här:


  


Denna C-ponny e. Nebo Daniel och ue: Horeb Euros hade på utställningen i somras ett fantastiskt steg och driv såväl som otrolig utstrålning. Han var också välhanterad.


  

Här ser vi lite mer av denna hingsts fina steg.


http://www.saddlesoap.co.uk/forum/index.php?topic=65917.0 kan ni se fantastiska bilder på denna hingst under sadel, däribland från då han deltog i Norska mästerskapen i dressyr 2010.


http://www.hest.no/blogg/?blid=318269&bid=28707 kan ni vidare finna fina bilder från då King Daniel körs. Observera det helt fantastiska steget även på dessa bilder.


Denna godkända norska hingst hoppas jag att uppfödare i Sverige också vill använda sig av i avel, då detta är en mycket fin ponny som uppenbarligen inte bara är vacker utan också både ridbar och körbar på hög nivå. Plassen's King Daniel är född 31 mars 2000 och är 136 cm hög. En hingst som ger yeah yeah, wow wow-känsla!


Det är så här allsidigt jag önskar att fler welsh cobbar och welsh av cobtyp i Sverige tränades och tävlades. De har kapaciteten.  


Av Marianne Jordhén - 7 november 2010 13:00

I denna spännande och lite roliga sekvens från Zorro, får vi dels se hur bra ryttare han är, men också den otroligt fina sadel som hans häst bär:


Av Marianne Jordhén - 5 november 2010 08:53

Ur dialog med min son igår kväll i samband med att vi försökte komma på ett bra namn till vår lilla kattunge:


"Men mamma, kan inte kattungen heter Sixten?"

"Men det ju ett killnamn?"

"Jag vet, men jag tycker att hon ser ut som en Sixten."

"Men du, det är ju faktiskt ett ganska bra och roligt namn (säger jag som i min trötthet bara kunde komma på "Miss Anne" eller "Miss Tress" eller "Sessan Tessan"). För Sixten kan vi stava på flera sätt: "Sixten" eller på engelska "Six-Ten" eller "6-10", säger jag och skriver alternativen på ett papper så att min son kan läsa.

"Ja! Vi stavar hennes namn "6-10"!", utropade min son och brast i gapskratt tillsammans med mig.

"Ok, då får det bli "6-10 Blixten ("Z1") Katta-Stroof!"


Med tanke på att Sixten även har något av en Zorro-mask över ögonen, passar det ju bra med detta namn som således kan tolkas på flera sätt.


Så nu äntligen har vår lilla flerfärgade sköldpaddshona fått sitt namn!

"6-10 Z1 Katta-Stroof" ingår nu i kattfamiljen "Tösen Tösabiten Katta-Stroof" och "Astrid Lindgren Katta-Stroof" samt ängelkatten "Klara Färdiga Grå! Katta-Stroof". Gissa om många kommer att få fundera innan de kan utläsa "6-10 Z1 Katta-Stroof"?         

Det är kanske tur att min son inte heter "U2" eller "Think2" eller något annat underligt. Men jag brukar kallar honom för min "Äppelskrutt".


Att mor och son har samma slags humor går inte att ta miste på.

Av Marianne Jordhén - 4 november 2010 19:30

Det lettiska halvblodet Kardinal brukar träna klassisk körning för körsektionen vid Åkerbo Rid- och Körsällskap och han tävlas också med Kurt Hallgren som kusk. Här är några bilder på denna fina och trevliga häst, som är mycket älskad och omtyckt av sina ägare:


  

(Foto: Marianne J)


  

Här i fin samling och med instruktör My Eklund som groom. (Foto: Marianne J)


  

Titta vilken positiv, nyfiken och snäll blick! (Foto: Marianne J)


  

Stundvis såg det ut som om Kardinal var nästintill passgångare i skritt.  (Foto: Marianne J)


  

Observera den flygande manen! Visst ser Kardinal chic ut? (Foto: Marianne J)


Av Marianne Jordhén - 2 november 2010 18:12

Shaping är en betingnings- och inlärningsmetod där man delar in ett moment i flera mindre delmoment, varefter man för varje delmoment ger hästen en belöning så snart den närmar sig det resultat i delmomentet vi vill att hästen skall göra. Allteftersom hästen förstår vad vi vill uppnå, kan vi lägga på fler delmoment som genast vid utförandet belönas, ofta med en positiv förstärkare. Det viktiga är dels att bryta ner ett större moment till mindre delmoment samt att belöna vid rätt ögonblick.


Shaping används inte bara i träning av hästar utan även då man tränar hundar. Anders Hallgren, som är en gammal "räv" inom hundvärlden och som har många vettiga tankar kring hundträning, har skrivit ett häfte som handlar om shaping i hundträning. Den kan jag rekommendera som läsning även till er hästmänniskor. En annan intressant bok som berör shaping av hund är Niina och Kent Swartbergs "Med sikte på 10-an, belöningsträning för lydnadsklass 1-elit. Någon som ganska ytligt berör shaping inom hästvärlden, är Lesley Skipper i sin bok "Förstå hästens beteende".


Det viktiga är inte om boken är skriven för hund- eller hästmänniskor, metoden är tillämpbar oavsett om det är hund eller häst vi tränar, det är bara momenten och delmomenten som kan skilja sig åt då vi vill uppnå olika mål med dessa djur.


Både shaping och klickerträning med hund eller häst, är typer av operationell betingning, där målet är att konsekvenserna av ett djurs respons på ett stimuli skall vilja få djuret att upprepa delmomentet och vilja anstränga sig för att göra ännu mer för att få sin belöning.


Detta skall skiljas från klassisk betingning, som har sitt ursprung i Pavlovs hundar, som genom att ringa i en klocka samtidigt som han serverade hundar köttpulver, till slut kunde ta bort köttpulvret för att bara genom ringning i en klocka kunde få hundarna att börja dregla. När det rör sig om klassisk betingning är det frågan om att utlösa en viss reflex hos djuret medan i operationell betingning vill man lära hästen till att agera på något sätt, exempelvis att gå framåt, stanna, rygga etc.Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se