Direktlänk till inlägg 3 december 2010

Dyrare hålla häst - väcker kreativa lösningar

Av Marianne Jordhén - 3 december 2010 19:17

För en tid sedan talade jag med Anders Lindh som är generalsekreterare för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen. Han berättade att det har blivit markant dyrare att äga och hålla häst de sista tio åren. 


Vi står nu vid en skiljeväg. Antingen kommer människor inte att kunna förverkliga sin dröm om egen häst för att det är för dyrt, utan det blir endast realiserbart för överklassen - eller också letar man nya vägar att lösa problemet på för att få ner kostnaderna och ge fler möjligheter att förverkliga sin dröm.


Runtom i Sverige börjar två olika typer av hästbyar växa fram. Detta är mycket intressant och väcker framtidsvisioner:


I den ena typen av hästbyar, såsom exempelvis i Västerhaninge och i Linköping, kan familjer som vill ha egen häst, erbjudas möjlighet att bygga villa i anslutning till stall och betesmarker för att man skall få nära till stallet och sina hästar. Man äger sin villa men hyr in sin häst på anläggningen.


I det andra fallet, skapas en typ av andelsrätt, där flera familjer tillsammans köper in gårdar för att bygga villor på, och där kostnaderna och skötsel av anläggningarna delas mellan familjerna. Denna sistnämnda metod har realiserats i Skåne och Falkenberg, men nu projekteras det för liknande anläggningar i Uddevalla och Lerum. I Uddevalla har 2 gårdar köpts in och där projekterar man nu med 15 villors andelsrätt i dessa samägda anläggningar.


Fortfarande är alternativen bara lösningar för de som har en bättre ekonomi och det är inte en realiserbar lösning för gemene man i medelklassen eller bland låginkomsttagare, som naturligtvis också när drömmen om en egen häst en dag.


Samtidigt väcks det hos mig funderingar på om detta är ett första steg mot en framtid där det även kommer att projekteras för mindre, billigare bostäder i anslutning till möjligheten att hyra in sin häst i anslutning till bostaden alternativt med andelsrätt i gården? En typ av nya statarbostäder men med samäganderätt på ekonomibyggnader och mark, kanske? Eller helt enkelt en bed-in-box-lösning, fast med möjlighet att hyra fast bostad och hästbox/del i lösdrift i kombination.


Det har varit så mycket samhällsförändringar under de sista tjugo åren och någonstans har många människor tappat bort sig själva, mervärdet saknas för många. Att kunna jorda sig själv igen genom att kunna välja ett liv närmare natur och djur, kan ge en livskvalitet med harmoni. En möjlighet för människor att kunna landa i sig själva och i en verklighet som de verkligen vill vara i.


Jag ser hoppfullt på framtiden. 
ANNONS
 
mia

mia

4 december 2010 10:21

Blev " fångad " av ditt inlägg och skulle egentligen inte alls , skriva kommentar, men tycker inlägget var så bra!
Här nere hos oss, ska det byggas en " by/ område" som heter Hagahill. Villor med tillgång till två boxplatser i gemensamt stll, samt ridhus, hagar och anlagd ridväg. Det finns inte en villa under 4 miljoner(!) Vad händer, om man vill sälja sitt hus ? Det är trots allt ganska begränsad kundkrets man vänder sig till.
Man kan räkna på konstnader på innehav att ha häst på en mängd olika kostnader. Inte sällan hamnar man på kostnader för eget boende och stallhyra, som motsvarar långt utöver de kostnader det är, att införskaffa egen gård.
Gissar att det runt om i våra län, finns precis som i vårt ( Skåne) små " koställen", hus, mark och lada/ stall, som är billigare att bo i per månad , än en lägenhet i stan. Möjlighet att hyra bostad på gård, är nog svårare.
Man kan spara massor med pengar, på att inhandla hö, för hela året,direkt från bonde, liksom halm. Sedan får man vara lite " klurig" när det gäller grejjande av transport, men har man ett år på sig,har man många möjligheter att undersöka.Helt och håller för egen del, blev det en stor skillnad ekonomiskt, att flytta till egen gård, istället som tidigare, bo i hus och ha häst installad. Även om man räknar med att man kör mer ( bensin) och har utgifter för material , som ständigt krävs, för att hålla god hästhållning, blev det enorm skillnad.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

 
Marianne J

Marianne J

4 december 2010 14:49

Hej Mia och tack för att du läst och skrivit kommentar!

Visst är det hutlöst dyra lösningar man projekterar, när villorna kostar flera miljoner. Det borde finnas enklare och billigare lösningar!

Ja, detta med att "jaga kostnader" är intressant. I Linköping med omnejd, finns storbönder med mycket mark samt endast få mindre gårdar till salu. De få mindre gårdar som finns till salu, har man oftast sålt av marken till, varför hästhållning i regel inte är möjlig.

Men viss finns det enstaka mindre gårdar som förmodligen skulle kosta mindre än att ha lägenhet i stan. Man måste utöver sin lägenhets kostnader också lägga på den bensinkostnad som blir, då man har hästen installad hos någon annan och du varje dag skall ta dig till och från stallet. Det är också pengar.

En enkel matematik:
Låt säga att du har en bostadskostnad om minst 5000 SEK.
Merparten av alla stallplatser med någorlunda rimlig service, går på runt 2500-4500 SEK/månad i Linköping med omnejd.

Det innebär att bara bostadskostnad + stallhyra tillsammans motsvarar mellan 7.500--10.000 SEK/månad.

En liten gård borde kunna kosta mindre att driva. Men å andra sidan krävs då även en traktor, gräsklippare och andra redskap för att kunna ha gården funktionell. Det kommer ju alltid till merkostnader runtomkring.

För min del vore det trevligt att ha sällskap av en sympatisk och härlig man också. Det är ju också något att väga in, för oss som är singlar.http://welshcob.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

mia

5 december 2010 09:59

Haha, japp, förstår ! har ju turen, att leva med någon som vill dela hela hästbiten.
2500:- per må¨nad i box?! Det var mycket, vad ingår då? Gissningsvis in och uttag, möjligtvis strö, men sedan?

I Skåne finns fortfarande små koställen för runt 2- 2.5 miljoner, som är i gott skick. Tillhörnade mark är c:A 2 hektar, för det mesta, så här råder samma problematik, som hos er. Det blir ett billigare sätt att leva och ha häst på. Oftast kan man plocka in någon hyresgäst , så hjälper det till med el och lite andra småkostnader. Och visst, kostnader tillkommer, när man bor på gård. Redskap är viktiga, men traktor, kan man oftast få låna från gemensam vägförening eller av grannen. ( har en gammal historia , här)
mia


Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se