Alla inlägg under december 2010

Av Marianne Jordhén - 17 december 2010 10:19

Ulrika Pernler har på sin blogg http://uppsalaponnyklubb.bloggplatsen.se/2010/12/16/4154593-passa-pa-att-rida-kadrilj/ skrivit om den måndagsgrupp som hon är instruktör för vid Uppsala Ponnyridklubb:


"...jag har haft sedan den startade i mitten av nittiotalet. Den består av nio "tjejer" (för tillfället ingen kille) som alla har ridit väldigt länge, känner varandra väl och som har kul tillsammans i gruppen. (- - - ) Det är nio elever i gruppen och fem av dem är mellan sextio och sjuttio år. Tre är i femtioårsåldern och så har vi gruppens ungdom på endast 41 år. Jag är så stolt över dessa elever som rider vidare i gruppen år efter år och som lär sig mer, vågar och framförallt har jätteroligt. Det visar verkligen att ridning är för alla!"

 

Ulrika har hyllat dessa ryttare genom att lägga ut en youtubefilm från då de i måndags red kadrilj i ridhuset:

 

 

Jag tycker att detta var så trevligt och roligt, att de är värda att nämna även i min blogg. Detta visar precis som Ulrika nämner, att ridning är något som kan vända sig till alla åldersgrupper och att det aldrig är för sent att återuppta eller börja med detta intresse. Dessutom ett ypperligt sätt att underhålla sin kropp fysiskt, då ridning och hästskötsel är så allsidigt för människokroppen.


Häromdagen pratade jag också med en gammal kompis från högstadietiden. Hon berättade att hon under hösten har börjat rida för första gången i sitt liv. Vid snart 45 års ålder! Hon har aldrig tidigare varit intresserad av hästar, men har dragits med av att hennes dotter nu rider.


Sådana här historier gör mig glad och varm inombords. Och det ökar mitt hopp om att själv en dag kunna ägna mig mer åt detta intresse.
ANNONS
Av Marianne Jordhén - 15 december 2010 13:18I Djurens Rätts skrift "Älskade hästar, en granskning av hästvärlden" (finns som PDF på http://www.djurensratt.se), kan man läsa följande om priser och rutiner då hästar får somna in:


"En häst kan inbringa omkring 7 000 kr om den säljs till

länder som Italien och Belgien, medan den i Sverige kan ge runt

2 000 kr på slakteri och kostar 3–4 000 kr att avliva och skicka till

destruktion. Man räknar med att svenska hästar i genomsnitt

får leva i

15 år. I så fall innebär det att omkring 20 000 hästar

slaktas eller avlivas varje år. De hästar som redovisas i svensk slakt,

destruktion och laglig nergrävning uppgår tillsammans till ca 10 000.

Ingen vet egentligen vart de andra 10 000 hästarna tar vägen, men

mycket tyder på att många skickas utomlands för slakt."

  


"Jordbruksverket har inte fått in en enda färdjournal för utlandstransport av slakthästar sedan betyder knappast att inga hästar skickas utomlands för slakt."


Enligt Djurens rätt kan man komma runt de regler som gäller för slakthästar och att ett stort mörkertal därmed kan uppstå. Enligt svensk lag, får slaktdjur ej transporteras längre än 8 timmar innan de slaktas, och under resan måste djuren ha tillgång till foder och vatten. Men så fort djuren transporterats utanför Sveriges gräns, kan hästarna transporteras lagligt i 24 timmar innan de når sin slutdestination vid slakterierna. Kontrollerna för hur länge djuren har transporterats är dåliga i Europa. Likaså kan hästar som transporteras utan att det uppges att de skall transporteras till slakt, transporteras 24 timmar även inom Sverige.


Djurens Rätt skriver att det finns upphandlare i Danmark som säljer hästar vidare till slakterier i Italien och Belgien och att dessa slakterier betalar bättre än vad som går att få ut om hästen säljs till slakt i Sverige.


Om det Djurens Rätt skriver är korrekt, torde dessa regler och uppgifter undersökas av jordbruksministern och frågan bör väckas i EU hur man kan skapa mer strikta lagar för hur hästar och andra djur skall hanteras inom EU.


Ett sätt att stoppa transporter till slakterier i andra länder, är att förenkla rutinerna kring avlivning och trotjänaravlivning av häst. Ett steg i rätt riktning vore att minska byråkratin kring om man vill begrava sin häst (eller annat djur) på egen mark. Efter de hemska rapporter som funnits om hur djur har behandlats på slakterier även i Sverige, bär det nog emot för många att sända sin älskade häst till ett egentligen okänt öde. Därför väljer nog en del som har egen gård, att även avliva sina gamla och sjuka hästar i hemmiljö och att ibland utan tillstånd ändå gräva ner dem på egen mark. Då vet man i alla fall vad som hänt med det djur man älskat och att djuret sluppit att pinas de sista timmarna av sitt liv. Huruvida det blir svårare att avliva och begrava på egen gård, nu när vi har hästpass, vet jag ej. Men med handen på hjärtat, vad är mest humant mot de djur vi älskat och skött i många år?
2007, men det

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 15 december 2010 12:06

Även om dessa filmer har USA-perspektiv, väcker det ändå frågor och perspektiv om hur vi i Sverige vill hålla häst.


Än är vi i Sverige inte där, att situationen blivit likvärdig med den som finns i USA, men filmerna kan ändå väcka tankar om hur vi vill behandla våra hästar och kanske ge oss perspektiv att inte låta det gå så långt. 


Även om vi inte kan garantera att varje häst i Sverige har det bättre, vill jag tro att vi har en ganska stark lagstiftning som förhindrar att detta skulle kunna ske. Vi har även Svenska Hästars Värn och Djurens Rätt, som båda kämpar för att hjälpa de som ändå drabbas i Sverige. Men framför allt att vi har en sedvänja i Sverige, där vi alltid har levt nära våra djur på ett sätt som ibland är ovanligt i andra länder. Vi låter ofta våra djur bli våra familjemedlemmar. Det i sig, är nog det bästa skyddet våra hästar kan ha.


Av Marianne Jordhén - 14 december 2010 09:19

Jag har fått ett mycket intressant svar på mitt inlägg om årstider och jordaxelns lutning, publicerar det därför som ett eget blogginlägg:


"Jordaxeln har flyttat sig några grader sedan pyramiderna byggdes.
Om golfströmmen kommer att byta riktning, vilket den gjort några ggr tidigare under jordens liv, får vi istid här igen. De lärde vet inte varför golfströmmen har bytt riktning förr och därför vet de inte heller om eller när det kommer att ske igen.
Den globala uppvärmningen som också värmer upp vårt hav tros vara en anledning. De stora strömmarna i världshaven hänger samman med varandra och när temperaturen i havet stiger ändras rörelsemönstret för allt vatten. Det allt varmare ytvattnet är lättare än det kalla djuphavsvattnet och blir därför allt svårare att att kyla ner. Det är denna uppvärmning och avkylning som håller igång världshavens strömmar som i sin tur påverkar vädret i luften. När den rubbas så ändras också villkoren för oss landkrabbor.
Forskarna säger att det tar 2000år för vattnet att färdas ett varv runt i världshavens strömsystem. Vi dricker alltså samma vatten som Jesus drack under sitt liv.
Det finns hur mycket som helst att skriva om i detta ämne men detta var vad som kom ut idag. Kul att du tog upp det i din blogg.

Ingela R"Jag har med anledning av detta svar, frågat följande till Ingela:


"Ditt svar är så pass intressant, att jag lägger ut det som ett separat blogginlägg, hoppas att det är ok för dig.

Om pyramiderna har påverkat jordaxelns lutning, kanske även andra större byggnader eller större städer kan påverka på samma sätt?

Har du någon teori om årstiderna håller på att förflytta sig?"

 

 

Ingela R har svarat 2010-12-15:

 

"Jag uttryckte mig kanske lite oklart men jordaxelns lutning beror inte på att pyramiderna byggdes. Forskarna har däremot upptäckt att jordaxelns lutning har ändrats genom att i pyramiderna finns små ljusinsläpp som var riktade till vissa stjärnors positioner, på himlavalvet vid speciella dagar (t.ex. midsommarsolståndet). När detta inte stämde så började forskarna räkna och kom då fram till att jordens axel har ändrat sin lutning sedan pyramiderna byggdes.Det finns naturligtvis fler indikationer på att stjärnornas positioner inte stämmer med dagens, i andra fornlämningar. Så forskarna har inte baserat sitt resultat enbart på upptäckterna i pyramiderna. Men de vet ju inte när det hände eller hur lång tid det tagit för jordens axel att flytta sig."

 

Jag undrade:


"Hm... Det var nog jag som tolkade ditt svar fel. Men din förklaring är intressant! Detta skulle kunna stärka bilden av att jordaxelns lutning kanske sakta förskjuts åt endera håll, varför våra årstider påverkas. Men det skulle lika gärna kunna vara de övriga stjärnorna och planeterna som också rör sig i förhållande till jorden och övriga planeter.....

Finns det någon forskning på om jorden har förflyttat sig längre från solen, vilket borde kunna påverka dels den tid som jorden rör sig runt solen och därmed påverka vår kalender, men även påverka klimatet?

Vet du om de lärde menar att jordaxelns lutning har minskat eller ökat sedan pyramiderna byggdes?"


Ingela R svarade 2010-12-17:

"Svar på din fråga om jordaxelns lutning.
Lutningen varierar mellan 22 grader och 24,5 grader. Men denna förflyttning tar 40 000 år. Större lutning ger varmare somrar och kallare vintrar. Idag har vi en lutning på 23,5 grader.

Jordens bana runt solen har samma omkrets men formen på banan varierar. Ibland är banans form eliptisk och ibland rund vilket innebär att vi är närmare solen under perioder. Om jag har förstått det hela rätt så beror det på att solens magnetfällt (dragningskraften) ökar och minskar ibland. Det är alltså många faktorer som påverkar klimatet på vår jord."


Tack snälla Ingela för ditt pedagogiska och välformulerade svar! Då vet vi nog alla lite mer om varför årstider och temperatur kan variera på jorden!  


Av Marianne Jordhén - 13 december 2010 22:23

Vilka tankar väcker detta inslag hos er?


Av Marianne Jordhén - 12 december 2010 12:05

För många herrans år sedan, var min syster till en spågumma, som sade, att golfströmmen skulle komma att ändra riktning och att vi i Norden då skulle få mer medelhavsklimat. Jag minns att jag då bekymrade mig för hur det i så fall skulle gå för våra svenska skogar; Småväxta tallar finns väl söderöver, men hur skulle våra vackra granar och enar klara en sådan omställning?


De senaste åren, har jag gång på gång slagits av tanken, att vårt klimat har bestått, men att det snarare verkar som om det sker en förskjutning i våra årstider. Det som tidigare var vår, börjar alltmer bli vinter. Det som tidigare varit sommar, börjar alltmer bli vår. Det som tidigare varit höst, börjar alltmer bli sommar och det som tidigare varit vinter, börjar alltmer bli höst.


Denna observation har stämt i många år. Fram tills i år, då vi plötsligt fått vinter redan i november.


Vid lite googling kan man finna, att den julianska kalendern vi hade använt tidigare, inte var korrekt. Det skedde en långsam förskjutning av solåret. Påskdagen, som skall infalla den första söndagen efter den första fullmånen efter att solen passerat rakt över ekvatorn, kom i slutet av 1500-talet att närma sig sommaren. Vid 1751-52 års riksdag beslutades det att vi i Sverige därför skulle gå över till den gregorianska kalendern. I början av efterföljande år, plockade man då helt enkelt bort 11 dagar ur vår tidigare tideräkning, varmed man i februari endast hade 17 dagar det året, direkt följt av 1 mars.


Om vi tittar i 2011 års kalender, kan vi finna ett liknande fenomen, fast detta är rent tillfälligt. Påsken är förlagd till 21-24 april, men Kristi Himmelsfärd har hamnat den 2-5 juni och pingsten den 11-12 juni, vilket är senare än vad som tidigare varit fallet. Det är den enda gången på de närmaste 10 åren, som Kristi Himmelsfärd har hamnat i juni.


Vid granskningen av våra kommande kalenderår, kan vi dock ej finna spår av att det i vår tideräkning sker en förändring på så sätt att påsken närmar sig alltmer sommaren. Vår gregorianska kalender överensstämmer inte helt med den tid det tar för jorden att förflytta sig runt solen, men för att justera detta har vi lagt in våra skottår vart fjärde år.


I vårt klimat finns dock tecken på att det ändå kan vara så, att våra årstider är på väg att förskjutas. Detta måste således bero på något annat än vår tideräkning, exempelvis att jorden har förflyttat sig antingen i relation till solen eller att jordens axel kan ha börjat luta något annorlunda.


De lärde säger att jordaxelns lutning är 23,5 grader. Detta ger oss olika väder, som gör att vi kan dela in i årstider. Vi har länge delat in året i 4 årstider, men vid polerna och även vid ekvatorn finns det bara 2; den ljusa och mörka vid polerna och den torra/regniga vid ekvatorn.


Som den novis jag är på området men utifrån ovanstående information, går mina funderingar därför till om det är jordaxelns lutning som är på väg att förändras, då jag upplever dels en förskjutning av våra årstider men också att sommaren blir allt kortare och vintern allt längre. Eller är det så att vår och höst blir allt kortare i Norden?


Vad är dina reflektioner på ovanstående?

Av Marianne Jordhén - 11 december 2010 22:20

Världskupp i fyrspann har under lördagen hållits i Génève, Schweiz. Vår svenske Tomas Eriksson slutade som trea och vi gratulerar till detta resultat i en hård och jämn kamp mellan eliten.


Vinnare blev världsmästaren Boyd Exell från Australien, följd av holländaren Ijsbrand Chardon.  


Av Marianne Jordhén - 11 december 2010 22:15

 

"Stiftelsen Göteborg Horse Show delar varje år ut stipendier till elitsatsande juniorer och unga ryttare.

 

Ungdomar till och med 21 år som gör en seriös elitsatsning inom rid- och körsporten kan söka stipendiet. Även ridklubbar kan erhålla stipendium för ungdomsverksamhet och för fortbildning av juniorer och unga ryttare.

 

Stipendieansökan ska motiveras så utförligt som möjligt och ställas till Stiftelsen Göteborg Horse Show.
Ansökan ska vara inskickad senast den 31 december 2010."

Källa och Mer info hittar ni på http://www3.ridsport.se/templates/Pages/NewsPage.aspx?id=18234&epslanguage=svTranslate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se