Alla inlägg under december 2010

Av Marianne Jordhén - 11 december 2010 17:27

Kammarrätten har nu avgjort, att Vara Kommun inte får satsa pengar i Vara Horse Arena. I sin dom skriver kammarrätten bland annat att stödet till fastighetsägaren inte står i proportion till vad kommunen kommer att tjäna på att arenan byggs. I kammarrättens svar står följande:


"I samarbetsavtalet förbinder sig Vara kommun att betala ersättning till leverantören med totalt 357 000 000 kr under 26 år. Kommunen förbinder sig därutöver att bl.a bekosta utbyggnad av ledningar för vatten och avlopp, planera byggande av bostäder samt utföra och bekosta gator och gatubelysning. De av kommunen tillskjutna resurserna kommer emellertid inte ensamt att finansiera och garantera driften av anläggningen. Av leverantörens anbud - affärsmodell - framgår att arenans intäkter i huvudsak kommer att komma från att arenabolaget arrangerar tävlingar samt från uthyrning av hotell, vandrarhem, restaurang och butikslokaler. Leverantören är därmed beroende av intäkter från användarna av de tjänster som tillhandahålls för att kunna etablera och driva anläggningen. Leverantören bedöms därvid, även med beaktande av kommunens tillskott, ta en betydande ekonomisk risk."

 

"Av budgeten framgår också att all konsortiets reklamförsäljning på arenan uppgår till endast 1 mkr. Detta är ett anmärkningsvärt litet belopp som visar att hästsportanläggningen har ett lågt marknadsföringsvärde som inte står i proportion till kommunens utbetalningar enligt avtalet."

 

"Den anmärkningsvärda längden på kontraktet, 25 år med rätt till förlängning i 5 år, styrker att det är fråga om en tjänstekoncession. Det är inte meningsfullt att upphandla de olika tjänster som finns i avtalet på 25 till 30 år. Man vet inte hur stor folkmängden är och således om tjänsterna kommer att över- eller underutnyttjas. Delar av de tillhandahållna tjänsterna är inte kommunala angelägenheter..."


Projektets leverantör hade således beräknat att Vara Kommun skulle stå för 30 % av anläggningens inkomster under 25 års tid, med en möjlig förlängning om 5 år. Att projektera för att det utöver ridsporttävlingar på arenan skulle finnas hotell, vandrarhem och affärer verkar inte rimligt i projektet. Det skulle innebära att det inom denna planerade arena skulle finnas mer utbud än vad det gör på de flesta travanläggningarna i landet, som trots allt genererar mer pengar än en allmän tävlingsanläggning i det format man planerat Vara Horse Arena till. Överlag hade det varit mer rimligt med en arena av mindre modell än detta föreslagna. Nu kan utomstående betraktare konstatera, med Kammarrättens svar där det mer precist framgår varför de avslagit kommunalt bidrag till projketet, att detta bara var en ihopfantiserad dröm utan någon som helst realitet. Att kommunen skulle betala 357 miljoner under 25 års tid för att få ca 500 nya innevånare under den tiden, visar på en kommun i kris.


De ekonomiska riskerna i projektet har varit alldeles på tok för stora. Vara Kommun är en alldeles för liten kommun för ett sådant omfattande projekt med så höga risker. I ett projekt måste man alltid tänka på kundens verkliga behov och projektets möjlighet till återbetalning. Just i detta projekt verkar det som om man har alldeles för många delprojekt varför man till slut tappat verklighetsförankring om vad som är rimligt. Om projektet hade godkänts av kammarrätten, hade stor risk funnits att projektet hade fått ändra inriktning eller lagts ned inom snar framtid, för att det saknats kapital för att förverkliga idéerna.  


I september 2009 sade projektledare Mia Forsäng i en intervju till GT Expressen:

- Det här är en världsnyhet. Vi har folk som vill flytta hit från hela världen, inte bara svenskar. Förra veckan hade vi 85 familjer som ville flytta hit.


Detta uttalande får mig att tänka på prat i sandlådor, rent ut sagt.

Tack vare Kammarrättens vad jag kan se korrekta beslut, kommer leverantören ej att kunna bygga Vara Horse Arena utan Vara Kommuns omfattande ekonomiska stöd. Företagare som ingått i konsortiet backar nu ur:

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=2784483 . Vara Kommuns ca 16.000 skattebetalare slipper därmed hosta upp 357 miljoner ur sina plånböcker under de närmaste 25 åren. Men naturligtvis tråkigt för Varas ridskola, som har omkring 170 elever men nu får fortsätta sin verksamhet i sämre lokaler och vars kontrakt löper ut i slutet av 2011. Trots detta torde inte en hästarena som är så kostsam vara rimlig lösning för en klubb med 170 elever. Hur skulle man motivera detta gentemot andra idrottsgrupper bland ungdomarna i Vara? 


Idéerna om hästarenor är intressant, men det är inte lämpligt att projektera två hästarenor inom ca 10 mils radie. Vid Dingle Naturbruksgymnasium är man redan på väg att etablera en annan hästsportsarena.GTs reporter Johan Wopenka har 16 december 2010 skrivit  kommentarer om projektet i artikeln

http://gt.expressen.se/ledare/wopenka/1.2256165/johan-wopenka-en-forstaelig-dom-trots-alltANNONS
Av Marianne Jordhén - 11 december 2010 17:24

Vid halvfemtiden inkom larm om att en stallbyggnad vid Karlskoga Ridklubb stod i brand. 8 hästar brändes inne. En utredning skall påbörjas för att kartlägga vad som orsakade branden och hästägarna kommer att få samtalsstöd via kommunen.


ANNONS
Av Marianne Jordhén - 9 december 2010 14:47

I tisdags inträffade en tragisk olycka, då fem unghästar av rasen islandhäst föll genom isen och drunknade i Skokloster (mellan Bålsta och Uppsala).


Det är oklart vad som orsakat olyckan.


Alla fem hästarna återfanns av en dotter under isen nära strandkanten, men endast två har kunnat bärgas.


Sänder en tanke till ägarna, som chockats av det inträffade.


Av Marianne Jordhén - 6 december 2010 17:02

Paul Schockemöhle som äger 3500 hästar på stuteriet Gestüt Lewitz, kommer den 18 december att sälja ut 50 av sina unghästarna på auktion. Se hästarna presenterade på 


http://www.hippovideo.de/gui/user.php?session=23783571641765085215691882358322964997370447914114


68116528722


Jag vet ej om Schockemöhle brukar hålla auktion varje december, eller om detta är ett sätt att finansiera inköpet av Totilas. Vet du?


Undrar vad genonsnittliga priset blir för dessa hästar samt om även Schockemöhle kommer att känna av att det är tuffare att sälja hästar just nu?

Av Marianne Jordhén - 3 december 2010 19:17

För en tid sedan talade jag med Anders Lindh som är generalsekreterare för Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen. Han berättade att det har blivit markant dyrare att äga och hålla häst de sista tio åren. 


Vi står nu vid en skiljeväg. Antingen kommer människor inte att kunna förverkliga sin dröm om egen häst för att det är för dyrt, utan det blir endast realiserbart för överklassen - eller också letar man nya vägar att lösa problemet på för att få ner kostnaderna och ge fler möjligheter att förverkliga sin dröm.


Runtom i Sverige börjar två olika typer av hästbyar växa fram. Detta är mycket intressant och väcker framtidsvisioner:


I den ena typen av hästbyar, såsom exempelvis i Västerhaninge och i Linköping, kan familjer som vill ha egen häst, erbjudas möjlighet att bygga villa i anslutning till stall och betesmarker för att man skall få nära till stallet och sina hästar. Man äger sin villa men hyr in sin häst på anläggningen.


I det andra fallet, skapas en typ av andelsrätt, där flera familjer tillsammans köper in gårdar för att bygga villor på, och där kostnaderna och skötsel av anläggningarna delas mellan familjerna. Denna sistnämnda metod har realiserats i Skåne och Falkenberg, men nu projekteras det för liknande anläggningar i Uddevalla och Lerum. I Uddevalla har 2 gårdar köpts in och där projekterar man nu med 15 villors andelsrätt i dessa samägda anläggningar.


Fortfarande är alternativen bara lösningar för de som har en bättre ekonomi och det är inte en realiserbar lösning för gemene man i medelklassen eller bland låginkomsttagare, som naturligtvis också när drömmen om en egen häst en dag.


Samtidigt väcks det hos mig funderingar på om detta är ett första steg mot en framtid där det även kommer att projekteras för mindre, billigare bostäder i anslutning till möjligheten att hyra in sin häst i anslutning till bostaden alternativt med andelsrätt i gården? En typ av nya statarbostäder men med samäganderätt på ekonomibyggnader och mark, kanske? Eller helt enkelt en bed-in-box-lösning, fast med möjlighet att hyra fast bostad och hästbox/del i lösdrift i kombination.


Det har varit så mycket samhällsförändringar under de sista tjugo åren och någonstans har många människor tappat bort sig själva, mervärdet saknas för många. Att kunna jorda sig själv igen genom att kunna välja ett liv närmare natur och djur, kan ge en livskvalitet med harmoni. En möjlighet för människor att kunna landa i sig själva och i en verklighet som de verkligen vill vara i.


Jag ser hoppfullt på framtiden.Av Marianne Jordhén - 2 december 2010 16:23

Länsstyrelserna har nu till Jordbruksverket rapporterat in alla djurförbud runt om i Sverige. Totalt 1363 djurförbud har utfärdats.


En tanke med ett centralt register vid Jordbruksverket, är att de som fått ett djurförbud inte skall kunna flytta till annat län och där skaffa nya djur som de vanvårdar.


I Västra Götaland finns flest djurförbud utfärdade, totalt 263 st vilket är ungefär 100 mer än i de två andra storstadslänen Malmö och Stockholm. Vad detta beror på är oklart.


Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15
16
17 18
19
20
21
22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2010 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se