Direktlänk till inlägg 4 januari 2011

Försäljningsstall

Av Marianne Jordhén - 4 januari 2011 10:58

Om man anlitar ett försäljningsstall för att sälja sin häst är det oerhört viktigt att man ser till att få alla villkor tydligt formulerade i ett skriftligt avtal.  Detta för att försäljningsstallet i ett senare skede inte skall kunna lura en, men också naturligtvis för att en säljare inte skall kunna lura ett försäljningsstall (vilket naturligtvis är svårare). Likaså är det bra att höra sig för med andra, vilket försäljningsstall de känner till som är seriöst och har gott rykte, sök information om försäljningsstallet på internet och se vad som skrivs!


En kvinna som fått dålig erfarenhet av att använda försäljningsstall är Ponnymamman Pernilla, som under 2010 anlitade försäljningsstallet CAF. Jag har tidigare skrivit om denna historia. Huruvida vem som har rätt kan jag inte avgöra, eftersom jag inte har varit närvarande då överenskommelserna gjordes. Men det är mycket som man kan ifrågasätta i denna affär och jag som läsare av Pernillas blogg, tenderar att tro på det Pernilla skriver.


Det finns också sådant man som utomstående kan ifrågasätta. Däribland varför inte CAF som företag specar sina faktiska försäljningskostnader i en faktura till sin kund. Ett företag som inte använder specade fakturor i så specifika fall som vid handel med levande djur, torde granskas noggrannt av Skatteverket.


Likaså kan man ifrågasätta om det finns något skrivet avtal mellan säljare och CAF och som säger att CAF faktiskt har rätt att ta 15 % i provision. Finns det något skrivet avtal om att försäljaren har rätt att ta fortsatt betalt för stallhyra då hästen blivit såld och levererad till sin köpare? 


Man kan även ifrågasätta om en företagare som åtagit sig uppdraget att sälja en häst, i efterhand i brev kan skriva till sin missnöjda kund: "Hon (min förklaring: köparen) betalade ett pris som han inte var värd...." Det är ett verkligt slag under bältet mot Pernilla, dvs den kund som egentligen är med och betalar för att CAF skall kunna bedriva sin verksamhet, med andra ord en av dem som CAF livnär sig på. 


Om hästen lämnas till ett försäljningsstall såsom CAF, torde försäljningsstallet och säljaren direkt vid hästens leverans låta utföra en oberoende veterinärbesiktning med båda parter närvarande, dels för att garantera hästens skick inför försäljningen men också för att säkerställa att överenskommelsens lydelse och marknadsföringen av hästen som ska säljas  överensstämmer med hästens verkliga skick vid leverans till försäljningsstallet. Det görs i hundvärlden och i annan djurhandel, det görs då ett stuteri säljer en häst till en privatperson eller om två privatpersoner säljer en häst sinsemellan, varför har det inte gjorts i detta fall? Eller har en veterinärbesiktning gjorts då Zorino anlände till CAF? Styrker i så fall denna veterinärbesiktning, att hästen har kommit till försäljningsstallet CAF i för dåligt skick? Om en oberoende veterinärbesiktning görs då hästen anländer till försäljningsstallet, skulle det omöjliggöras att försäljningsstallet i efterhand kommer och hävdar att hästen haft ett sämre skick. Det skulle innebära att försäljningsstallet skulle kunna åtalas för att inte ha skött om säljarens häst på ett korrekt sätt tills försäljning och leverans skett. Det skulle också kunna ses som ett avtalsbrott. Skulden skulle hamna där den hör hemma och det skulle kunna städa upp ytterligare i hästskojarbranschen.


Hela denna historia kan ni kära läsare läsa på http://hastliv.blogspot.com/2011/01/sen-ska-syndaren-vakna.html


En köpare jag känner, fann en mycket fin häst till försäljning genom ett försäljningsstall här i Sverige. Hästen såg ut att vara välmusklad och i fint skick på de bilder som lagts ut i annonsen. Det rörde sig om en häst i 100.000-kronorsklassen


Pga avståndet mellan försäljningsstall och köpare och att köparen inom rimlig tid ej kunde finna ersättare till skötseln av sina djur, avtalade köparen och försäljningsstallet till slut att köparen skulle ta hem hästen på prov under 6 månader. Då hästen anlände till köparen, visade den sig vara i mycket dåligt skick; i dåligt hull och omusklad, i dålig kondition, med overkade hovar och dålig päls. Kunden fotograferade genast hästen för att kunna uppvisa vilket skick den levererats i.


Jag gjorde lite efterforskningar om detta försäljningsstall och fick höra talas om att det inte hade något gott rykte. Köparen letade reda på vem som var den verkliga säljaren, för att förhöra sig om varför hästen var i så dåligt skick. Säljaren hade i god tro och i efterdyningarna av en skilsmässa lämnat hästen till försäljningsstallet i bra skick, det var säljaren som tagit fotografierna till annonsen precis innan annonsen lades ut. På bilderna såg hästen skinande och välmående ut, jag själv tittade på dem.


Köpare och säljare fick en kontakt som möjliggjorde, att de kunde göra en deal utan fortsatt inblandning av försäljningsstallet, då både köpare och säljare såg resultatet av vad hästens vistelse i försäljningsstall resulterat i. Huruvida det förekommit några efterspel mellan säljare och försäljningsstall vet jag ej, men tydligen är försäljningsstallet på väg att upphöra med sin verksamhet eller om de är på väg att flytta den till annan plats. Gården ifråga har legat ute till försäljning under hösten 2010.


 
ANNONS
 
rackemarie

rackemarie

4 januari 2011 20:02

Skulle nog personligen inte våga köpa en häst som jag inte sett. Känns inte som en bra idé. Men det måste ju finnas seriösa handlare också. Kanske ska man be om referenser innan man köper på detta sätt.

http://rackemarie.bloggagratis.se

Marianne Jordhén

5 januari 2011 17:22

Den köpare jag skrivit om på slutet av mitt inlägg, tog ju hästen på prov under 6 månader för att hinna känna in hästen om den var bra eller ej. Hästen var det uppenbarligen inget fel på - mer än att den blivit misskött vid försäljningsstallet.

Men jag håller med, jag skulle aldrig köpa en häst osedd, utan veterinärbesiktning och hantering/ridning. Personligen måste jag känna att jag får en första kontakt med den häst jag köper. Och jag tvivlar hursomhelst på att jag skulle köpa häst den vägen då jag också vill kunna ha en fortsatt relation till även säljaren.

Det luriga med referenser är ju att försäljningsstallet kan ha bett sin bästa väninna eller syster att ge referens. Det bästa är nog om man vet någon annan som har ett "nöjt köp" vid berört försäljningsstall.

 
Stallbabbel

Stallbabbel

29 april 2012 09:31

(Försökte kommentera på ponnymammans sida, men det gick inte.)
CAF dyker även upp i min historia. Men poängen är ju inte bara vem eller vilka, utan HUR somliga hästhandare arbetar. Främst på hästarnas bekostnad, men även på kundernas, som förlorar så mycket pengar.
http://stallbabbel.wordpress.com/2012/01/22/oseriosa-och-samvetslosa-hasthandlare/

http://stallbabbel.wordpress.com

Marianne Jordhén

29 april 2012 13:17

Hej!

Tack för din bloggkommentar! Jag vidarebefordrar din info till ponnymamman, så även hon får läsa det du skrivit.

Jag beklagar också verkligen det inträffade. Det är tråkigt och hemskt när vissa människor skor sig på både djur och andra människors bekostnad.

Det är viktigt att hålla drömmen vid liv och hålla fast vid sina mål. Ge inte upp, en dag kommer du att äga häst igen! Liksom jag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se