Direktlänk till inlägg 9 januari 2011

Dröm

Av Marianne Jordhén - 9 januari 2011 14:12

I natt hade jag en speciell dröm. Var det en fantasi eller var det en förebådande dröm? Vem vet....?


Hursomhelst kom jag till ett stall för att deltaga i en lektion för privatryttare. Jag hade av någon anledning fått lämna min häst hemma (hoppsan, jag som ännu inte har någon!) och frågade därför om jag kunde få låna en hoppglad häst. Ridläraren sade att visst kunde jag få det, men att jag samtidigt fick räkna med att de flesta var ganska trötta ridskolehästar - men så sade hon plötsligt att de hade fått ett nytillskott som jag gärna fick prova. Ett fullblod med härlig energi men inte så lättriden, 162 cm hög. Pga att han var så het, visste de inte om de skulle kunna behålla honom.


Ridläraren berättade på väg in i stallet, att de hade blivit bestulna på sina finaste sadlar och träns natten innan, varför vi fick använda den utrustning som fanns kvar. Hästen jag skulle få rida var fuxfärgad med en bläs som gick ner och avsmalnade mellan nosborrarna. Jag förvånades över att han redan hade en sadel på sig, fastän han stod lös i sin box, men jag observerade också att sadeln saknade yttersta delen av bakvalvet och att sadelgjorden såg gammal och nött över. Träns fick vi sätta ihop av lösa delar vi hittade i sadelkammaren och efter lite letande hittade jag ett bett som såg ut att vara rätt i storlek för denna häst.


Jag ställde i ordning hästen och ledde ut honom för att sitta upp. När jag satte vänsterfoten i stigbygeln för att svinga mig upp, slogs jag av att jag var något äldre än i verkligheten men ändå besatt den smidighet och lätthet som en yngre kropp har. Jag var i god form och kondition, skänklarna hamnade där de skulle trots att jag har relativt korta ben. Vi var lagom för varandra. Jag värmde upp fuxen och han bjöd till bra. Så bar det av in på hoppbanan.


Det var vår ute och gräset höll på att bli grönt runtomkring, träden var på väg att slå ut. Banan såg torr och fin ut. De uppbyggda hindren såg ut att vara runt 1.20 i höjd och jag kände spänningen öka att få prova mina vingar igen. Hästen klippte med öronen och lyssnade till mitt småprat, vi styrde mot det första hindret och blev till ett, samlade oss precis innan och flög över. Jag följde med hästens rörelser såsom jag lärt mig för så länge sedan och slogs av att kunskaperna ännu fanns inom mig. Galoppen mellan hindren flöt på bra och det kändes som om hästen och jag känt varandra länge och visste hur vi skulle förhålla oss till varandra. Plötsligt var hästen min egen. Han var ganska het - och jag kände att jag drogs med. Vi ville detta lika mycket båda två. Hinder efter hinder avverkade vi, det fanns en glädje och ett beräknande och samling med inför varje hopp. Trippelkombinationen i slutet gick bra, vi samlade oss rätt mellan hindren och hade god marginal till bommarna. Där fanns inget räknande av steg utan en känsla av vad som var rätt. När vi dundrade fram i galopp efter sista hindret kände vi oss båda som glada segrare. Vi hade klarat det tillsammans! 


Efter hoppträningen, fanns lite tid över på lektionen. Vi erbjöds att till musik rida dressyr mellan hindren. Jag provade mig fram, använde vikthjälper och hästen lyssnade, vi kunde moment som jag i verkligheten ännu inte lärt mig, men jag lyssnade och försökte supa in den information som förmedlades genom min kropp, genom min dröm och i samspel med denna positiva och ganska heta fuxvalack. Det blåste lätt och manen fladdrade i vinden. Det kändes som om vi dansade fram i en Pas de Deux. Jag kände hur jag log med hela ansiktet. Jag hörde hemma där på hästryggen.


När jag red denna fantastiska häst, var jag medveten om att det var en dröm och att jag måste försöka minnas det jag fick lära mig. Kan man lära sig att rida genom sina drömmar? Kanske... till viss del. Kanske att det är en mental förberedelse inom mig inför kommande hästliv? Eller en bearbetning av det jag försökt lära mig genom att läsa hästböcker?


Hursomhelst var drömmen en fantastisk upplevelse och när jag vaknade, slogs jag av hur mycket jag lärt mig under denna ritt. Den fuxfärgade var min läromästare för ett ögonblick - och jag njöt av turen. Nu hoppas jag att vi kommer att mötas igen. I drömmarnas värld eller i verkligheten. För detta var ett möte som man aldrig glömmer. Fastän det var i min dröm.


Jag håller fast vid att det är en welsh cob jag vill ha, och jag har inte låst mig vid om det ska vara en valack, hingst eller sto, men var detta egentligen ett möte med min kommande häst? Det kan bara framtiden utvisa.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se