Direktlänk till inlägg 21 januari 2011

Raspresentation - Gotlandsruss

Av Marianne Jordhén - 21 januari 2011 12:38

Namnet "Russ" kommer från det gamla gotländska namnet för "häst". Russen brukar kallas för levande fornminnen. De kallas även av gotlänningarna för "de gotländska skogsbaggarna" eller bara "baggarna". Genom arkeologiska fynd vet man att det funnits hästar på Gotland i åtminstone 4-5000 år men man vet inte om det rört sig om russ. Man vet inte heller hur de första hästarna kom dit, om det rört sig om en landbrygga eller om de kommit som tamhästar via båt till ön.


  

Man anser att russen liksom andra europeiska hästraser härstamma från den vilda tarpanen i Asien.  Detta ett russ-sto som visades på utställningen i Valla, Linköping, sommaren 2010. (Foto: Marianne J)


I mitten av 1800-talet minskade antalet russ kraftigt. Många hästar såldes till England, Tyskland och Belgien där de bland annat kom att användas som gruvhästar. I början av av 1900-talet fanns det bara ca 150 hästar kvar, russen höll på att dö ut. Köttransoneringen och livsmedelsbrist kring första världskriget ledde också till att russen jagades av tjuvskyttar.


"Gotlands Läns Hushållningssällskap ingrep tillsammans med några jordbrukare i Gerum och Lojsta Socknar för att rädda russet. Man inhängnade ett 200 tunnland stort område, det som idag är vinterhagen. Där släppte man år 1912 ut fem russ som fångast på Haidi (Lojsta) och tre russ som skänkts från ett nerlagt stuteri."


Det blev grunden för avelsarbetet. Ägarna till skogsrussen bildade en samarbetsförening som årligen på de s.k baggmötena bestämde hur mycket ägarna skulle betala för russen på Lojsta. Varje ägare får betala för foder, avmaskning och andra utgifter som upstår. Det finns också en tillsynsman för hästarna. Två gånger om året verkar man hovarna på hästarna. Ungefär vart tredje år byter man ut den avelshingst som gått med stona några sommarmånader för att förhindra inavel. År 1951 och 1957 använde man också två importerade welshhingstar för att föra in nytt blod och därigenom förhindra för mycket inavel.


Bara ston som fötts på heden tillåts i flocken och fölen separeras från stona och säljs i oktober varje år. År 2004 fanns det uppåt 70-80 hästar under sommaren, fördelade på ca 40 fölston, ett tiotal ungston och resten föl. Man flyttar hästarna mellan tre olika hagar om totalt 650 ha.


"Premieringen vid Gerums Korsgata sista veckan i juli, är en riktig folkfest. Hit lockas många gotlänningar och turister. (- - - ) Det hela kan gå ganska vilt till, eftersom "baggarna" är ovana vid både grimma och grimskaft."


  

Även tama föl kan protestera mot att ledas. Här ovanstående russ-stos föl som fanns med vid ponnyutställningen i Valla, Linköping sommaren 2010.


Den första stamboken för russ gavs ut 1943. Russavelns mål är att få fram en lättfödd, stark barnhäst med gott lynne, användbar inom trav, dressyr, hoppning och körning. Hos avelsdjuren skall god fertilitet eftersträvas. Seminering förekommer inte inom russaveln. Russet kategoriseras som varmblod.


  

Fantastiska Njord, som körs, tränar dressyr och hoppning. Här tillsammans med sin ägare Ia Johansson. (Foto: Marianne J)


Idealhöljden för russ ligger på 123--126 cm men det är tillåtet att stambokföra russ med mankhöjden 115-130 cm. Alla färger är tillåtna utom helalbinos, skimlar, blackar och dorsalskäckar. Huvudet skall vara relativt litet med rak nosprofil, små öron och markerade näsborrar. Halsen skall vara lagom lång och väl ansatt med kraftig man. Ett russ skall ha markerad manke, rak rygg och muskulösa bogar. Rörelserna skall vara energiska, taktmässiga, bogfria, elastiska och vägvinnande. Russ är trevliga och mångsidiga ponnier som används både som rid- och körhästar. De flesta tycker om att hoppa.


På 1980-talet började man exportera bra ston till Danmark, varför det idag finns omkring 400 russ registrerade där. Idag går största exporten till Finland och Norge där de främst används inom trav. Men Russ har även exporterats till Nordamerika varför det finns omkring 600 russ registrerade i "The American Livestock Breed Conservancy". År 2003 fanns det 4600 registrerade russ i Sverige.


Sedan 1984 är Gotlandsrusset med bland de inhemska husdjursraser som Statens Genbanksnämnd bevakar och skyddar mot utrotning. De russ som har mindre än 2 % främmande blod kan innefattas i denna genbank.Citat och Källor:

"De Gotländska Skogsrussen" av Barbro Ejendal & Håkan Hollström

Svenska Russavelsföreningens hemsida, http://www.gotlandsruss.se

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se