Direktlänk till inlägg 29 januari 2011

De 10 mest populära hästraserna

Av Marianne Jordhén - 29 januari 2011 10:35

Enligt amerikanska sajten http://www.horsetradition.com/ finns det ungefär 267 hästraser i världen, varav följande hästraser är de tio mest populära:


1. Arab

2. Quarterhäst

3. Paint

4. Amerikansk miniatyrhäst (alltså inte Shetlandsponny utan de som ser ut som jättesmå araber) 

5. Fullblod

6. Appaloosa

7. Morganhästen

8. Tennesee Walking Horse

9. Welshponny och Welsh Cob

10. Andalucier


Inte helt oväntat, dominerar de amerikanska raserna (och som mig veterligen ännu utgör en minoritet i alla fall i Sverige) på denna amerikalista över "världens 10 mest populära hästraser". Det verkar som om man i denna mätning inte har kunskap om att det finns fler länder utanför USA än England och Spanien - samt att man saknar kunskap om att det finns en stor grupp ryttare som är barn eller ungdomar och som rider PONNY!


Som den akademiker jag är, blir jag alltid skeptiskt till sådana här listor. Hur har man bedömt och beräknat denna statistik? Efter antalet registrerade hästar i varje ras - över hela världen? Eller baserar det sig på en mätning gjord i en amerikansk tonårstidning vilka ungdomar tycker är de finaste hästraserna? Eller är det en riktad enkät till några få vuxna, med tanke på de raser som nämns på listan, där de flesta ponnyraserna helt har uteslutits trots att gruppen av barn- och unga ryttare normalt sett brukar vara stor?


Just denna lista är baserad på Googles sökningar 2007 efter vilka rankningar som olika rasföreningar och uppfödare har fått på sina hemsidor. Bara denna information innebär, att alla hästuppfödare som lever i regioner där det ännu inte är vanligt med datoranvändning och internet, helt har uteslutits. Man har inte heller tagit hänsyn till att det finns många uppfödare även i västvärlden, som saknar hemsidor för sin verksamhet, däribland welsh cob-uppfödare i England. Eftersom det inte finns hästpass i alla länder, innebär det också att man inte har kunnat basera statistiken på det verkliga antalet hästar i varje ras, vilket förmodligen skulle visa ett helt annat resultat. Men en sådan räkning är ju inte möjlig i dagsläget.


Alla som har studerat marknadsföring via internet, vet att man för sin hemsida kan använda olika slags webb-verktyg för att nå höga rankningsresultat som ett led i att marknadsföra den egna verksamheten. Det finns olika sätt att gå runt googles sökfunktion, så att den egna hemsidan alltid hamnar högt upp på alla söklistor då vissa sökord skrivs in. En welsh cob-uppfödare som förmodligen har använt detta här i Sverige, är Idhults Welsh Cob-stuteri.


Med ett så klart övervägande resultat för de amerikanska raserna och avsaknaden av de flesta ponnyraserna såväl som de olika varmbloden, blir min slutsats att denna lista definitivt inte är tillförlitlig. Vad tänker ni läsare? 
ANNONS
 
mia

mia

29 januari 2011 11:35

Du kommenterar själv, så bra, Marianne.
Blev först väldigt förvånad över att araben har förstaplaceringen, men började inse , att listan måste härstamma från något som inte kan vara riktigt " rättvist" bedömt. De flesta av e raserna står långt ner på listan , om man skulle mäta poulariteten i Norden, ( som ex)
Kul ändå, att förstå, vd olika länder föredrar för raser.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

Marianne Jordhén

29 januari 2011 12:02

Skulle det vara möjligt att göra en mätning på faktiskt antal hästar i världen, tror jag att varmblodiga rid- eller travhästen skulle toppa listan i västvärlden tillsammans med arab och kanske shettis. Araber är ju också populära hästar i andra länder och sett till westernridning är araben en av de absolut vanligast använda raserna.

 
Ingen bild

Hämligt

11 juli 2012 20:15

Men vilken plats ligger Islandsponny??

 
Ingen bild

islands expert

26 september 2015 16:05

det här är inte sant för en 3de populäraste hästrasen är islands häst så lögn

Marianne Jordhén

28 september 2015 07:41

Det kanske har blivit så i Sverige under de fyra år som gått sedan mitt blogginlägg skrevs, men denna lista har ju utfärdats på internationell basis, och då är nog inte islandshästen fortfarande den 3:e mest populära rasen.

 
popp605

popp605

14 april 2016 08:45

Älskar denna blogg. Varför just amerikanska raser topp 10?!

http://mobil.welshcob.bloggplatsen.se/2011/01/29/4477561-de-10-mest-populara-hastraserna

Marianne Jordhén

14 april 2016 15:23

Tack snälla!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se