Alla inlägg under januari 2011

Av Marianne Jordhén - 20 januari 2011 18:44

Aimé Tschiffely beslutade 1925 att han ville bli den förste någonsin att rida från Buenos Aires till Washington. En sträcka om 16000 kilometer genom ibland mycket svår terräng.


Tschiffely behövde 2 tåliga hästar. Han valde två Crillohästar som var 15 och 16 år gamla och som tillhört en argentinsk indianhövding. De hette "Gato" (katt på spanska!) och Mancha. Hästarna var vana överlevare och passade för denna upptäcktsresa.


I april 1925 påbörjades den långa ritten. Vid en vidsträckt slätt kom de till en grund vattensampling där Gato stegrade sig och vägrade gå i vattnet. En man kom fram och berättade, att det fanns en farlig kvicksand under vattnet. I Peru fick hästarna och Tschiffely ta sig över ett stup genom att gå över en hängbro. Mitt på bron började hängbron svaja kraftigt, men Mancha som var en klok häst, väntade lugnt tills bron slutade gunga. När Gato till slut såg att Mancha och Tschiffely kommit över oskadda, gick även Mancha över.


I Equador hade plötsligt vägen spolats bort av häftigt regnande som orsakat ett jordskred. Sidvallarna var porösa, varför Tschiffely inte såg någon annan möjlighet än att ta en lång omväg, men Mancha bestämde sig för att hoppa över, straxt följd av Gato, varför även Tschiffely fick försöka göra detsamma.


Färden tog 2,5 år från det att de lämnade Buenos Aires tills de nådde fram till Washington. Tschiffely fick träffa president Coolidge i Vita Huset och man erbjöd att hästarna skulle kunna få bo i en park. Tschiffely tog dock med sig hästarna tillbaka till Argentina där han släpte ut dem i det fria.


Aimé Tschiffely blev berömd och skrev en bok om sina och hästarnas äventyr, Tschiffely's Ride. Tschiffely dedikerade boken till Gato och Mancha. En som gillar denna äventyrsbok berättar om den här:


ANNONS
Av Marianne Jordhén - 20 januari 2011 18:15

Trigger, som från början hette Golden Cloud, var en hingst som gjorde stor karriär. Hans pappa var en fullblodsgaloppör medan mamman var ett palominofärgat kallblod. Trigger föddes 1932 i USA och blev som vuxen 160 hög och han var guldpalomino med bläs. 1938 gjorde han filmdebut i Robin Hood. Samma år gjordes en westernfilm med den sjungande cowboyen Roy Rogers. Roy tyckte så mycket om hästen att han köpte den för 2500 dollar när de spelat in tre filmer tillsammans.Trigger ansågs vara både snabb och snabbtänkt, därav namnbytet. Vissa källor säger att Trigger kunde över 60 olika trick och att han kunde gå 150 steg på bakbenen. Andra källor hävdar att han kunde 150 trick och kunde gå 50 steg på bakbenen. Han kunde också räkna genom att stampa med ena framhove och han kudne dra upp en pistol ur ett hölster.


Totalt medverkade Trigger i 87 filmer och 101 TV-program. Han var också med på ett antal shower. Han reste flott (reste bland annat till England), hade eget pass och skrev in sig i hotellens gästböcker som "X". En gång anordnades en fest i stora balsalen på Hotell Astor i New York - och där Trigger deltog.

Triggers silversadel pryddes av 1000 rubiner och var värd 50.000 dollar.


Triggers mest kända film är "Under Kaliforniens Stjärnor" som spelades in 1948.


1957 pensionerades Trigger och han dog vid 33 års ålder 1965. Ägaren lät stoppa upp honom efter hans död och han visades på museumet "Roy Rogers and Dale Evans Museum" in Victorville, California tills museumet stängdes 2009. I mitten av juli 2010 såldes Trigger vidare på auktionsfirman Christies i New York till TV-kanalen RFD-TV, som nu har planer på att öppna ett western-museum. Han såldes för 266.500 USD.


Mer information om Trigger kan ni också finna på http://www.royrogersworld.com/Trigger.htm

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 20 januari 2011 18:09

Har ni någon gång funderat hur en pukhäst styrs? Ryttaren trummar ju på trummorna med pinnar som hålls i deras händer......


En pukhäst styrs med tyglar som fästs i ryttarens stigbyglar.


Trummorna på pukhästarna användes tidigare under krig för att skicka meddelanden och höja stridsmoralen. Nu för tiden används dock pukhästar enbart i parader.Av Marianne Jordhén - 20 januari 2011 17:41

Det är fantastiskt att hästantalet i Sverige har ökat sedan 2004 trots att det blivit allt dyrare att äga häst. Enligt den sista statistiska mätningen som också stämmer bra överens med foderförsäljning till hästar, finns det idag 39 hästar per 1000 invånare. De hästtätaste områdena är Skåne, Stockholm och Västergötland. Genom att undersöka på mindre fastigheter har man funnit att 2004 års beräkning av antalet hästar har missat ett antal hästar. I 2010 års undersökning har man skattat det totala antalet fastigheter där det finns hästar till 77.800 och att det i genomsnitt finns 4,7 hästar per stall. Det mest hästtäta länet är Gotland, där man i genomsnitt har 180 hästar per 1000 invånare, följt av Blekinge som beräknas ha 74 hästar per 1000 invånare.


År 2004 beräknade med att det fanns 284.100 hästar i Sverige. Enligt 2010 års beräkning finns det snarare mellan 323 600-401 800 hästar.


I och med införandet av hästpass, borde egentligen ett mer exakt antal kunna anges. Att ha en differens mellan 78.200 hästar i sin beräkning, är ett för stort mörkertal. Men vi får ändå vara glada att hästantalet har ökat de senaste 6 åren, att hästbranschen har en fortsatt tillväxt.

Av Marianne Jordhén - 19 januari 2011 22:38

Funderar du på att åka på hästmässa utomlands, för att få nya influenser?


Den 18-19 juni anordnas den intressanta hästmässan "World Horse Welfare" i Norfolk. En hel weekend med föreläsningar, demonstrationer, information och en massa att handla såklart."....experts in equine nutrition, dentistry, veterinary, hoof care, saddlery, rider confidence and focus, body work and more.... With trade stands and shopping too, this weekend is a must for horse lovers."


En av föreläsarna denna helg är Gillian Higgins, som bla skrivit boken

"Hästen i rörelse: guide till ökad prestationsförmåga", se http://www.bokus.com/bok/9789127121201/hasten-i-rorelse-guide-till-okad-prestationsformaga/.Mer info om Gillian Higgins finns på 

http://www.horsehero.com/13067 och http://www.horsesinsideout.com/.


Mer information om mässan finns på

http://www.ethicalequineextravaganza.co.uk/


Av Marianne Jordhén - 19 januari 2011 20:44

Det här klippet visar hur bra miljötränade körhästar (med 2008 års nordiska mästare Yngve Käll) ändå kan koncentrera sig på sin uppgift.Av Marianne Jordhén - 18 januari 2011 11:28

Det har redan tidigare rapporterats om att hästar på Irland lider, till följd av den hårt drabbade ekonomin i landet.


"Resultatet har blivit att det på Irland nu finns åtminstone 20 000 övergivna hästar, enligt djurskyddsorganisationen Dublin SPCA:s uppskattningar. Många av dem är undernärda eller har redan dött av svält och sjukdomar.

Hästsport – bland annat fälttävlan – är stort på Irland, och under den ekonomiska boomen i början på 2000-talet mångdubblades antalet hästar i landet. Men när fastighetsbubblan sprack 2008 blev hästen en lyx många inte längre hade råd med.

 

Hästar har nu blivit så svårsålda på Irland att en häst nu enligt Sveriges Radio till och med kan bytas mot billigare kapitalvaror som till exempel en mobiltelefon." (Källa: ATL)

 

Det finns ett reportage om detta på SR1, lyssna på http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1650

Där finns också några hemska bilder upplagda.


2011-01-20

Nu har det kommit en rättelse om att det inte är 20.000 hästar som övergivits på Irland. Djurrättsorganisationer har skrivit att det lär finnas 20.000 oönskade hästar på ön men alla har inte övergivits.  Av Marianne Jordhén - 16 januari 2011 12:18

Welsh av Cobtyp är en kraftigare ponny inom Welshfamiljen med cob-blod. och den hör till Welshavelns sektion C, dvs får vara maximalt 137,2 cm hög. Det är en stark och tålig ponny. Alla färger är tillåtna utom skäck. Welsh av Cobtyp är en kraftigare ponny inom welshfamiljen, den kan väga 400-450 kg som vuxen.


  

Welsh av Cobtypens vackra huvud, med små öron, där konvex nosrygg ej är önskvärd och där ögonen skall vara uttrycksfulla och placerade långt isär. På bilden vackra stoet Humlegårdens Charon med ägaren Ann. (Foto: Marianne J)


  

Norskägda Plassens King Daniel visar sin starka rygg och kropp såväl som sitt kraftfulla steg. En ponny som tävlats upp till Norskt Mästerskap i Dressyr samt tävlas i klassisk körning. (Foto: Marianne J)


Rygg och länd ska vara stark och muskulös och bröstet skall vara djupt samt korset skall vara långt och starkt. En Welsh av Cobtyp skall liksom Welsh Cob ha ett kraftfullt steg och rörelsemönster. Precis som Welsh Cob, skall en Welsh av cobtyp i trav ha knäet böjt och frambenen skall sträckas ut så långt som möjligt.


Henfynyw Tywysog RWC 3 är en Welsh av Cobtyp-hingst sektion C som nått fina tävlingsframgångar. År 2006 vann han B-finalen i dressyr-SMs kategori B och han blev fyra i A-finalen 2007. Vid kvalitetsbedömning har Tywysog fått fina 8,48 för sina gångarter. Även hans avkomma Braveheart (Svensk Ridponny, korsning Welsh av Cobtyp & Morganhäst) har nått fina tävlingsresultat och som på 2,5 års tid tagit sig upp till elitnivå i dressyr, men det är en annan historia.


Tyntyla Cerys bör också nämnas. Hon har tävlat upp till internationell nivå i klassisk körning men har också nått LA i dressyr och LB i hoppning. Tyvärr skadades hon 2008 och har därefter blivit pensionär.  


Till sin karaktär, skall Welsh av Cobtyp vara godlynt och lättlärd, rörlig, stark, uthållig och säker på foten. Det är en utmärkt familjeponny för både ridning och körning. En stark ponny som ofta kan bära även de vuxna.Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se