Alla inlägg under januari 2011

Av Marianne Jordhén - 12 januari 2011 12:27

Hur många är det inte som kämpar på vintern med att slå hål på isen som blivit i vattenkaren för hästarna? Hur många är det inte som råkat ut för att hinkar frusit sönder?


TermoBar kan vara en lösning på detta problem. Se: http://www.thermobar.se

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 11 januari 2011 17:11

Det har kommit ett nytt tävlingsreglemente för klassisk körning. Några av de viktigaste nyheterna är: 


"Groomålder, efter många reaktioner på vår ändrade groomålder så har vi enats

om att vi istället följer FEI regler. Groomålder från 2011 är alltså att om kusk är 18 år och äldre får denne ha en groom som är minst 14 år. Om kusken är under 18 år så måste groomen var minst 18 år."

 

"Ungdomar får använda sig av groom som tävlar på annat ekipage i ”vanliga”

SM, detta så att exempelvis föräldrar kan tävla själva och ändå få hjälpa sina barn."

 

"När häst är förspänd ska det alltid sitta en på vagnen och hålla i tömmarna."


Tillagt mått mellan svängel och vagn för ponny. Avståndet mellan marken och

hasen på hästen ska vara minst detsamma som mellan hasen och svängeln. Minsta bredd på svängel 50 cm.


Något jag välkomnar med glädje är att i fortsättningen räknas easy boots som skoning! Tidigare har det funnits en klausul om att hästar som tävlas i klassisk körning måste vara skodda. För sådana som jag, som gärna helst vill låta hästarna gå barfota så långt det är möjligt, innebär detta att intresset för att tävla och hur man vill hålla hästen i vardagen inte längre kommer att krocka med varandra.  TACK!

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 11 januari 2011 16:58

Nu har det kommit en ny fin film med Hempfling. Som vanligt är det mycket tänkvärt men också egentligen självklarheter om hur vi borde förhålla oss till våra hästar.Förtroendet som byggs upp vid dessa första möten är uppenbara och helt avgörande för hur det fortsatta samarbetet kommer att bli. Om man till detta lägger att det i denna film rör sig om en svårhanterlig avelshingst, blir man ännu mera berörd av slutscenerna.


Av Marianne Jordhén - 10 januari 2011 14:05

http://iloapp.ruvisson.se/blog/blog?ShowFile&doc=1216398890.pdf får vi på ett tydligt sätt förklarat för oss hur färger nedärvs. Där skrivs bland annat:


"Om en häst ärver ett anlag (alltså en gen) för rött pigment av vardera föräldern, blir det helt i avsaknad av svart pigment, dvs fux eller isabell. Om den i stället ärver två svarta pigmentanlag, blir den däremot brun eller svart. Och vad händer om den får ett anlag av vardera typen? Jo, då blir hästen brun eller svart. Man säger att anlaget för svart pigment är dominant över anlaget för rött pigment, som är recessivt."

 

http://iloapp.ruvisson.se/blog/blog?ShowFile&doc=1216717740.pdf kan vi även finna lite information om vita tecken, som inte alltid är lätta att se ett anlagssystem i, men som ändå är intressant läsning.


Av Marianne Jordhén - 10 januari 2011 13:52

För er som letar efter bilder på era welsh cobbars anfäder, kan kanske finna dem på http://www.rainhillwelshcobs.com/archive.php?name=&show=&year=&class=&search=Betty+Gwennog. En fantastisk samling med fotografier som under 25-talet år tagits under utställningar i UK.
Av Marianne Jordhén - 9 januari 2011 14:12

I natt hade jag en speciell dröm. Var det en fantasi eller var det en förebådande dröm? Vem vet....?


Hursomhelst kom jag till ett stall för att deltaga i en lektion för privatryttare. Jag hade av någon anledning fått lämna min häst hemma (hoppsan, jag som ännu inte har någon!) och frågade därför om jag kunde få låna en hoppglad häst. Ridläraren sade att visst kunde jag få det, men att jag samtidigt fick räkna med att de flesta var ganska trötta ridskolehästar - men så sade hon plötsligt att de hade fått ett nytillskott som jag gärna fick prova. Ett fullblod med härlig energi men inte så lättriden, 162 cm hög. Pga att han var så het, visste de inte om de skulle kunna behålla honom.


Ridläraren berättade på väg in i stallet, att de hade blivit bestulna på sina finaste sadlar och träns natten innan, varför vi fick använda den utrustning som fanns kvar. Hästen jag skulle få rida var fuxfärgad med en bläs som gick ner och avsmalnade mellan nosborrarna. Jag förvånades över att han redan hade en sadel på sig, fastän han stod lös i sin box, men jag observerade också att sadeln saknade yttersta delen av bakvalvet och att sadelgjorden såg gammal och nött över. Träns fick vi sätta ihop av lösa delar vi hittade i sadelkammaren och efter lite letande hittade jag ett bett som såg ut att vara rätt i storlek för denna häst.


Jag ställde i ordning hästen och ledde ut honom för att sitta upp. När jag satte vänsterfoten i stigbygeln för att svinga mig upp, slogs jag av att jag var något äldre än i verkligheten men ändå besatt den smidighet och lätthet som en yngre kropp har. Jag var i god form och kondition, skänklarna hamnade där de skulle trots att jag har relativt korta ben. Vi var lagom för varandra. Jag värmde upp fuxen och han bjöd till bra. Så bar det av in på hoppbanan.


Det var vår ute och gräset höll på att bli grönt runtomkring, träden var på väg att slå ut. Banan såg torr och fin ut. De uppbyggda hindren såg ut att vara runt 1.20 i höjd och jag kände spänningen öka att få prova mina vingar igen. Hästen klippte med öronen och lyssnade till mitt småprat, vi styrde mot det första hindret och blev till ett, samlade oss precis innan och flög över. Jag följde med hästens rörelser såsom jag lärt mig för så länge sedan och slogs av att kunskaperna ännu fanns inom mig. Galoppen mellan hindren flöt på bra och det kändes som om hästen och jag känt varandra länge och visste hur vi skulle förhålla oss till varandra. Plötsligt var hästen min egen. Han var ganska het - och jag kände att jag drogs med. Vi ville detta lika mycket båda två. Hinder efter hinder avverkade vi, det fanns en glädje och ett beräknande och samling med inför varje hopp. Trippelkombinationen i slutet gick bra, vi samlade oss rätt mellan hindren och hade god marginal till bommarna. Där fanns inget räknande av steg utan en känsla av vad som var rätt. När vi dundrade fram i galopp efter sista hindret kände vi oss båda som glada segrare. Vi hade klarat det tillsammans! 


Efter hoppträningen, fanns lite tid över på lektionen. Vi erbjöds att till musik rida dressyr mellan hindren. Jag provade mig fram, använde vikthjälper och hästen lyssnade, vi kunde moment som jag i verkligheten ännu inte lärt mig, men jag lyssnade och försökte supa in den information som förmedlades genom min kropp, genom min dröm och i samspel med denna positiva och ganska heta fuxvalack. Det blåste lätt och manen fladdrade i vinden. Det kändes som om vi dansade fram i en Pas de Deux. Jag kände hur jag log med hela ansiktet. Jag hörde hemma där på hästryggen.


När jag red denna fantastiska häst, var jag medveten om att det var en dröm och att jag måste försöka minnas det jag fick lära mig. Kan man lära sig att rida genom sina drömmar? Kanske... till viss del. Kanske att det är en mental förberedelse inom mig inför kommande hästliv? Eller en bearbetning av det jag försökt lära mig genom att läsa hästböcker?


Hursomhelst var drömmen en fantastisk upplevelse och när jag vaknade, slogs jag av hur mycket jag lärt mig under denna ritt. Den fuxfärgade var min läromästare för ett ögonblick - och jag njöt av turen. Nu hoppas jag att vi kommer att mötas igen. I drömmarnas värld eller i verkligheten. För detta var ett möte som man aldrig glömmer. Fastän det var i min dröm.


Jag håller fast vid att det är en welsh cob jag vill ha, och jag har inte låst mig vid om det ska vara en valack, hingst eller sto, men var detta egentligen ett möte med min kommande häst? Det kan bara framtiden utvisa.
Av Marianne Jordhén - 9 januari 2011 13:39

VIDAREBEFORDRA!!!!


  

Lånad bild från http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.525582-haststold-i-ytterby


2 hästar stulna från Stall Tega, Ytterby. Mellan kl 12-16 2011-01-07.
1 c-ponny korsningsvallack, brun med vit man o svans, heter Humör.
1 svart shettisvallack, heter Isor.
Har det dykt upp 2 hästar på ditt stall idag, vänligen hör av er snarast, ägaren orolig. Ring polisen i Kungälv.


Grannar till gården såg en kvinna springa iväg med ponnyerna som är aktiva inom ponnytrav på Åby travbana och värderas av ägaren till 30 000-40 000 kronor skriver GP.


****


Det har kommit en rättelse, att det rör sig om två gotlandsruss. Som framgår av ovanstående bild, stämmer varken färgbeskrivning, ras eller storlek på de försvunna hästarna och som man från början gått ut med i massmedia. Huruvida det är den som säger sig vara ägare som givit fel uppgifter pga okunskap eller om det är massmedia som inte skrivit rätt, går ej att avgöra.


På Bukefalos flukturerar rykten om att de hämtats av mannens f.d sambo. Men det ryktas också att hon är den verkliga ägaren till hästarna. Uppdatering får ske allteftersom, förhoppningsvis kan man utreda vem som äger hästarna och utifrån detta avgöra om det rör sig om ett brott eller ej.


Av Marianne Jordhén - 9 januari 2011 12:19

Den första tanke som kan slå en läsare, är att det kan röra sig om ett försäkringsbedrägeri då pianisters fingrar alltid är välförsäkrade. Men då man läser vidare, blir ett försäkringsbedrägeri i detta fall mindre troligt (saxat från http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=566370):


"Händelsen inträffade i samband med att pianisten Pamela Resch och hennes man firade sin 42:a bröllopsdag med en åktur i hästdroska. Efter åkturen skulle det tas bilder och när Pamela Resch klappade hästen bet den av ett finger på hennes ena hand."

 

Enligt wwwridehesten.com hittades fingerdelen och kunde förvaras i en kasse med is, tills det kunde sys fast igen på ett sjukhus. (Tur i oturen, att det var vinter!)


Det är oklart huruvida detta kommer att påverka 63-åriga Pamela Resch förmåga att spela piano i framtiden.  

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3 4
5
6 7 8 9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20 21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se