Direktlänk till inlägg 10 mars 2011

Hästfoder och utfordring

Av Marianne Jordhén - 10 mars 2011 16:11


Grovfodret - ett fullgott foder för hästar

I Land nr 5 som utkom den 28 januari 2011 fanns en intressant artikel om hästfoder. Där diskuteras vilken typ av foder som våra hästar mår bäst av. Husdjursagronom Mattias Malmgren slår ett slag för ensilage och råder  hästägare att snegla på mjölkbönderna i området där man bor, för att se hur de utfordrar sina kor. De skriver:


"Han råder hästägare att komplettera foderstaten med en vitaminiserad saltsten och att snegla på professionella djurhållare, som mjölkbönder i närområdet. Ger de exempelvis selen kan det innebära selenfattiga jordar. Det största misstaget är att inte göra någon foderstat alls eller att inte analysera fodret."


Det är viktigt att grovfodret skördas i rätt tid och att det analyserats för att motsvara hästens behov. Eftersom ensilage innehåller mer vatten än hö, så måste hästen få mer för att komma upp i samma torrsubstans.


Malin Connysson har forskat på varmbloda travästar i full träning uppe vid Wången. Forskningen visar att tävlingshästar som får bra grovfoder presterar lika bra som när foderstaten baseras på kraftfoder. Detta vet idag många travstall om och därför använder man en större andel vallfoder i foderstaten.


"Hästarna vägde 3 kilo mer när de fick vallfoder jämfört med hälften havre och häften hösilage. Detta visar att hästarna inte alls blir för tunga som befarat.  De som åt hösilage fick bättre förmåga att behålla vätskebalansen under perioder utan mat som exempelvis innan tävling. Något som också visar att hästarna kan må bättre av att äta ett bra grovfoder och mindre kraftfoder, är att hästarna i undersökningen som överutfordrades med proteiner också drack och kissade mer.Grovfodrets betydelse för att behålla värme och sätta päls


I Hästfokus nr 1 (januari 2011) har man också diskuterat utfordringens betydelse i artikeln "Pälsen - en del av hästens egen klimatanläggning".  Där skriver de:


"Det är främst grovfoder, hö eller hösilage, som ger bästa energitillskottet och spillvärme inuti. Hästen behöver ca 1,5 kg hö extra, när dygnsmedeltemperaturen är 10 grader under dess nedre kritiska temperatur, som varierar mellan hästar, någonstans mellan -15 och -25 grader C beroende på ålder, hälsa, isolering och utfordringsintensitet."


De skriver vidare:


"Det går åt både protein och energi vid hästens pälssättning och det går åt mer foer att bygga upp ett kilo påls än ett kilo muskler. Väta ökar värmeavgivningen med tre gånger, säger Karin Morgans."EMS - hästarnas välfärdssjukdom

I en liten notis i samma tidning tar de också upp, att alltfler danska hästar drabbas av en sjukdom som liknar diabetes och som kallas EMS och som bl a ökar risken för fång. Detta är en välfärdssjukdom som uppkommer utifrån fel utfordring. 

Slowfeeding


Något som också är värt att väga in vid valet av foderstat, är att hästen är gjord för att äta uppåt 16 timmar per dygn, varför 3-4 portioner/dag är för lite. Vid val av en foderstat bestående av både grovfoder och kraftfoder, tillgodoses inte hästens behov lika bra, vilket också kan påverka den del av hästens magsäck som inte är skyddad för magsår. Deras matsmältningssystem är inte gjort för att äta få gånger per dag, utan de behöver äta merparten av tiden men äta mindre mängder, som kan binda magsyran i magsäcken.


Hästen skall inte ha fri tillgång till foder, men behöver fri tillgång till tid att äta över fler timmar/dygn än vad många hästar idag får göra. Ett alternativ för dem som väljer att utfordra med vallfoder i någon form, är att erbjuda hästen maten i begränsade foderautomater. Metoden går ut på att hästen får dra ut strå för strå ur en nätbeklädd foderlåda för att inte äta för stora mängder för fort.Mer om denna metod kan ni läsa om på http://www.slowfeeding.com.


Utfordra ej direkt på boxgolvet eller på marken!

I Hästen nr 1 (januari--april 2011) finns också en intressant artikel som berör utfordring, "Läg inte höet på golvet". Vid utfordring på boxgolvet ökar risken för att hästen utsätts för återsmitta av parasiter. På bild får vi se en hästs mun efter en natt i box - och att resterna i munnen ofta har en blandning av vallfoder och deras egen träck. Man råder därför till att inte lägga fodret direkt på golvet, men att gärna använda en typ av krubba som sitter lågt, då hästarnas tänder förslits på ett mer korrekt sätt om de kan äta med huvudet sänkt. Och om fodret läggs direkt på marken i hagarna, ökar risken för att hästarna kan få sandkolik.


Vart tog de gamla hederliga krubborna vägen? Så länge krubborna fanns kvar, fungerade de inte bara som hästarnas tallrik utan också för att förebygga parasitinfektioner.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se