Direktlänk till inlägg 11 mars 2011

Grimskaftsknop, dubbelt halvslag och pålstek

Av Marianne Jordhén - 11 mars 2011 17:20

Idag tänkte jag ta upp praktisk kunskap som alla som hanterar hästar kan ha nytta av; konsten att knyta grimskaftsknop med "säkerhetsutlösning", dubbelt halvslag om egen part samt pålstek. Alla dessa sätt att knyta, kan vara avgörande för om man kan klara sig själv och sin häst (eller andra djur) ur en potentiell olycka.


  


Grimskaftsknopet gör det möjligt att knyta fast en häst med rep på ett säkert sätt, där man också har möjlighet att snabbt lossa repet vid fara. Om man kan denna knop, behöver man inte ha säkerhetsutlösande hakar.


Det dubbla halvslaget om egen part kan vara bra att kunna, om man vill göra en fast knut, som är mycket stark. Utmärkt stek att använda om man exempelvis vill göra egna grimskaft med någon typ av hakar eller om man vill binda fast rep i stallgången för att kunna ställa upp sin häst där.


  


Pålstek är av yttersta vikt att kunna, om man vill kunna rädda en människa eller ett djur som exempelvis måste hissas upp. Pålsteken är så gjord, att den kan knytas med en hand. Denna stek ger en fast ögla, som ej dras åt runt kroppen, öglan förblir lika stor.


Med hopp om att ni kära läsare känner er manade att lära er dessa!Bilder lånade från David Millers bok "Knep med rep och snöre", utgiven av Berghs Förlag AB 1997.

 
ANNONS
 
mia

mia

12 mars 2011 10:31

har läst och läst!
Grovfodret är absolut den viktigaste komponenten.
Vet du vad det senaste är?
Majsolja! Gör steget en dm längre! Tydligen bevisat i någon studie. Men....max en dl per dag. Man får börja vänja pållen med en halv.Om man strävar efter längre steg. Olja har för övrigt fler goda egenskaper, men man får vara aktsam.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

Marianne Jordhén

13 mars 2011 08:52

Hej hej!

Majsolja? Det där vet jag faktiskt inte om jag tror på. Det känns lite som alla olika forskningsrapporter om kaffe, som i ena stunden säger att kaffe är farligt för att i nästa säga att det är bra för potensen etc.

 
Ingen bild

Elin

3 januari 2015 20:06

Åh vilka bra! Dom här kommer jag ha mycket användning av då jag inte alltid känner att jag vill binda upp min häst i en knut som sitter där den sitter! Och superbra med pålsteken då vi rider mycket i skogen där det finns gamla "gruvor"!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se