Direktlänk till inlägg 14 mars 2011

Hästens färger

Av Marianne Jordhén - 14 mars 2011 10:10

Hästars färger är en hel vetenskap och jag hoppas att jag med denna text håller tungan rätt i munnen :-) för detta är inte mitt specialistområde.


Först krävs en kortare förklaring av arvslära:


".....ett dominant anlag (skriven med stor bokstav, exempelvis [A] för brun färg), som visar sig även om ett arvslag bara ärvts från den ena föräldern. Ett recessivt anlag (skrivet med liten bokstav, exempelvis [a]) "viker sig" således för ett dominant anlag."  (Källa: Wikipedia.org)


Heterozygot: En individ som har olika arvsanlag i ett specifikt kromosompar.

Homozygot: En individ som har lika arvsanlag i ett specifikt kromosompar.  


En hingst eller ett sto som är homozygot för anlagen A (Brun) och E (Svart), ger enbart brun avkomma oavsett om de paras med fuxar, svartbruna eller svarta på grund av att båda anlagen är dominanta. Den bruna färgen håller tillbaka det svarta till mer perifera områden på kroppen. Anlaget E ger därför svart på man och svans, ben och öronbräms.


  

Menai Jewel's Delight kan vid en första anblick se ut att vara en homozygot för [A] och [E] men har givit både fuxfärgad och brun avkomma tillsammans med hingsten Armani's Shooting Star. Hon måste således bära heterozygota anlag för brunt och svart. (Foto: Marianne J) 

 

  

Även Menai Darling måste bära heterozygota anlag för brunt [Aa]och svart [Ee], då hon givit fuxavkomma. Men A-genen gör också att det svarta inskränks till man, svans, ben och öronbräm just på Darling. (Foto: Marianne J)

 


Svart


För att ett djur ska kunna bli svart, krävs allelen men också att hästen saknar begränsningsfaktorn [A]. Den recessiva b ger mörkt chokladbrun. För att få exempelvis svarta ben, nos, man och svans, krävs också genen E. Om hästen ej har begränsningsfaktorn [A] kommer det svarta att breda ut sig mer på hästen. Genen E finns inte bara hos svarta hästar utan även hos bruna, gulbruna, brunblacka och musblacka hästar.


  

När vi ser Dyffryngwy Black Bess, vet vi att denne häst saknar dominanta allelen [A] vilket låter ( som finns hos alla hästar och) [E] breda ut sig. Genuppsättningen blir [aa-E]. (Foto: Marianne J)

 

 

Fux

 

Om man låter betäcka ett fuxfärgat sto med en fuxfärgad hingst, blir avkomman alltid fuxfärgad. Detta kallar man för "fuxregeln" och beror på att fuxar är homozygota för de recessiva allelen [e] (=den har alltså ärvt recessivt anlag från båda sina föräldrar). Den svarta färgen kan således aldrig komma till uttryck[ee] då andra färgalleler blir dominerande. Fuxar saknar således den dominanta svart-genen E och har alltså genuppsättningen ee. 


"Ett recessivt anlag är ett begrepp inom genetiken som innebär att det för en egenskaper krävs att en individ fått arvsanlag från båda föräldrarna för att egenskapen skall visa sig."


Ett recessivt anlag kommer från en recessiv allel som är en allel som i ett genpar hos en heterozygot individ som "viker sig" för den andra, dominanta allelen i paret. Den recessiva allelen ger alltså inte upphov till några synliga egenskaper hos individen. Endast i en homozygot individ med två likadana recessiva alleler ger allelen upphov till synliga egenskaper."

 

(Källa: Wikipedia.org)   

För att en fux ska få extra ljus man och svans, måste man som i vackra Edition Candy Floss fall, vara homozygot och få allelen i recessiv gen från båda sina föräldrar. (Foto: Marianne J)

 

  

Detsamma gäller för Linners Brenhines, dvs att hon fått den vita manen genom recessiv gen från båda sina föräldrar. (Foto: Marianne J)

 

  

Det är bara homozygoter som kan få blå ögon, då det är ett recessivt anlag. Denna häst kan således ha fått en recessiv gen i dubbel uppsättning från sina föräldrar. Men det blåa ögat kan också bero på att den vita lyktan går över ögat, hur vita tecken nedärvs vet man inte men man vet att vit lykta över ögat ger blå ögon. Här Vångsundas Famira, som är en Welsh sektion B. (Foto: Marianne J)

 

 


Utspädda färger


Till de utspädda färgerna räknas bland annat gulsvart, gulsvartbrun, isabell, palomino, blackfäger och silverfärgerna.


Silversvart


En häst med grundfärgen svart och silveranlag benämns silversvart. Den har grå till halmgul färg på man, svans och hovskägg. Täckhåren har en nyans mellan svartbrun och musgrå. Hästen ser ut som en mörk fux med grå man och svans men har alltså grundfärgen svart.


     

I vinterskrud ser Edition's Miss Daze ut att vara en silversvart häst..... (Foto: Marianne J)


  

...men i sommarskrud blir hon en sann fux med ljus man och svans. (Foto: Marianne J)Gulbrun/Borkfärgad


  

Linners Jackpott är gulbrun, något som ibland även kallas borkfärgad. Gulbrun uppstår när gulanalaget verkar på brun grundfärg. Hästen ovan är heterozygot och har ärvt gul anlagsgen från sin mamma som också är gulbrun. (Foto: Marianne J)

 

Vi kan även se att hästen ser ut att ha en svagare tecknad ål på ryggen, vilket beror på att håren längs ryggens mittlinje bleks mindre. Anlaget har svag verkan på svart pigment, varför den gulbruna hästen ofta har svart färg i man, svans och på ben.Palomino


Benämningen Palomino kommer från Spanien och Amerika och betyder ungduva eller duva. I USA är palomino dels en färbenämning dels en benämning på hästar som är införda i palominoregistret. För att få införa en palomino i registret krävs att täckhårens färg ska likna ett guldmynts. Man och svans ska vara vita med högst 15 % hår av mörkare färg. Således är definitionen av palomino mer begränsad än den för isabellfärgade hästar. I Sverige klassas de flesta palominos som isabellfärgade, fastän det egentligen går att åtskilja palomino från isabellfärgen.


  

Palominofärgade Illeybrook Crystal Glow (Foto: Marianne J)


  

Palominofärgade Ias Rhosyn Saron (Foto: Marianne J)Isabell


Isabellfärgen uppstår när gulanlaget verkar på fux som grundfärg. Isabellen har rödgula till gula täckhår och mycket ljus man och svans. Huden är brun till blekt brun och ögonen är ofta ljusbruna. Hos isabelen finns pigmenten i huvudsak i hårets spets, resten av håret är nästan pigmentlöst.


  

Isabellfärgade Marcello (Foto: Marianne J)


Isabellen är heterozygot, dvs den har ärvt både dominant och recessivt anlag från sina föräldrar. När båda föräldradjuren är isabeller, blir därför 25 % av fölen vitfödda homozygoter. Det säkraste sättet att producera en isabell är att para en fux med en vitfödd homozygot som har fux som grundfärg.


Isabell är dock lätt att förväxla med isabellblacken, som har gula till nästan vita täckhår, mörkgul mittstol, ål, svansfjäder och mörkgula eventuella zebraränder. Om anlaget för ljus man och svans finns, blir man och svans helvita och ålen nästan osynlig, varför den då ser ut som en mycket ljus isabell.


Vitblacken har ljusa täckhår. Färganlaget är homozygot. Färgen i man och svans, ål och ben är svart eller gåraktig. Manens sidohår är vita. Huden är blekt brun och ögonen ljusare än normalt.


 

Gulanlags-homozygoter


Det kan vara svårt att särskilja homozygoter med brun, svartbrun eller svart grundfärg. Homozygoter med brun grundfärg kallas pärlvit eller perlino. De har cremefärgade till gråvita täckhår, svag pigmentering i man och svans och på benen. Huden är skär och ögonen blå.  Homozygoter med svart grundfärg, ser ut som pärlvit eller perlino och även de har skär hud och blå ögon.


Homozygoter med fux som grundfärg, kallas gulvit eller cremello. De har cremefärgade till vita täckhår samt skär hud och blå ögon.Dominantvit


En häst som bär genen W blir helt vit med skär hud och blå eller bruna ögon. Alla hittills kända dominantvita hästar är heterozygoter, dvs bär anlagen Ww. Man tror därför att kombinationen WW är dödlig.


Gulbrun, gulsvartbrun och gulsvart är precis som isabellfärg heterozygot, dvs dessa hästar bär både anlag för dominant och recessivt anlag.Läderfux


Tidigare benämnde man ibland vissa hästar med fären "läderfux". Läderfux är ingen fuxfärg, utan detsamma som silverbrun. Således kan ett läderfuxfärgat sto i kombination med en ren fux ge bruna avkommor.  


Vad händer, om man kombinerar ett fuxfärgat sto med en svart hingst? Vilken färg tror ni avkomman får? (För er som vill kika, se på http://www.horsetesting.com/CCalculator1.asp, där fux=chestnut) 

 
ANNONS
 
Pernilla

Pernilla

14 mars 2011 18:04

ÅH vad duktig du - jag måste erkänna att jag inte ens förstår allt du skriver ...

Men jag undrar om du vet HUR man får fram en silversvart häst? Det är nämligen den absolut vackraste färgen jag vet på hästar. Det finns några islänningar som är så vackra så man nästan tappar andan :D

Tack för en bra, som vanligt, blogg :) och ha en fin kväll!

http://hastliv.blogspot.com

Marianne Jordhén

14 mars 2011 20:30

Duktig vet jag inte, men jag har i alla fall försökt att tolka vad en kemist och specialist på området säger.... + läst en del på internet. (Har jag förstått detta fel får någon gärna rätta mig!)

De silversvarta är fantastiskt fina!
För att få en silversvart häst, måste båda föräldradjuren bära på silveranlaget men det räcker inte med det. Brunanlaget tror jag ska vara recessivt hos båda föräldradjuren [aa], det svarta [E] skall vara dominant hos minst det ena föräldradjuret, och båda föräldradjuren måste bära silveranlaget [Z eller z] varav ett av föräldradjuren måste ha silveranlaget som dominant gen [Z]. Fux, rödblacka och isabeller påverkas därför inte av silveranlaget, den förblir fux då de inte har svartanlaget [E] även om de skulle ha [Z]. Ett dominant svartanlag [E] tillsammans med ett dominant silveranlag [Z] krävs genom föräldradjuren, annars blir silveranlaget dolt hos dessa hästars avkommor. Hoppas det klarnar något... men det är inte så lätt att det går att säga att man ska korsa två svarta för att få fram svartsilver, t ex. Alla svarta bär ju inte silveranlag!

 
mia

mia

15 mars 2011 09:38

Håller med, du är otroligt flitig med att ta reda på massor och det är kul att läsa!
Kommer inte ens ihåg att det finns så många färger.
Silversvart låter väldigt vackert.
mia

http://www.jonshage.bloggplatsen

Marianne Jordhén

15 mars 2011 10:21

Tack! Jag är en riktig informationsråtta! :-) Så länge jag går hemma hinner jag ju, men så fort jag kommer ut i jobb igen kommer det nog bli lite tuffare med tid och ork. Men överlag läser jag otroligt mycket och jag har ofta flera böcker på G samtidigt - samtidigt som jag läser en massa på internet. Jag och sonen var förra veckan till bibblan och lånade 25 (!) böcker, så även han håller på att bli en riktig bokmal! :-)

Kemisten Bo Furugren som har skrivit "Hästens Färger" som jag baserade mitt inlägg utifrån, menar i boken att palomino inte är en godkänd hästfärg i Sverige. Men boken skrevs år 2000 och det har ju hänt mycket på 11 år. Jag själv anser att både palomino och isabell är två hästfärger och att det går att göra en nyansskillnad mellan dessa, om man ser till blotta ögat. Men Furugren menar att färgen i Sverige heter Isabell. Kan man dela in i creme, champagne, perlino och liknande, kan man också göra en åtskillnad mellan palomino och isabell.

 
rackemarie

rackemarie

16 mars 2011 11:33

Håller med om att silversvart är otroligt tjusigt och spektakulärt!

http://rackemarie.bloggagratis.se

 
Marianne J

Marianne J

20 mars 2011 20:14

Christina Blomquist har skrivit följande i en fråga (?) till min blogg:

"Hästen ovan är homozygot och har ärvt varsin recessiva gul anlagsgen från sina föräldrar." Detta skriver du om Linners Jackpot Det kan inte stämma. Pappan är fux! Hade den ärvt anlaget från båda föräldrarna hade den varit gulvit eller pärlvit. Är det inte också bäst att hålla sig till den svenska nomenklaturen och inte blanda in utländska benämningar?

http://welshcob.bloggplatsen.se

Marianne Jordhén

20 mars 2011 21:44

Jag svarar till Christina Blomquist på Ias Welsh Cob stuteri:

Tack för din korrigering! Det är jag som blandat ihop begreppen bara, och naturligtvis skall det korrigeras.

När du skriver "Är det inte också bäst att hålla sig till svensk nomenklatur och inte blanda in utländska benämningar?".....svarar jag.....:

Bäst för vem? För dig som läsare av min blogg, för mig som skribent? För mina utländska besökare? För den som köper en häst i Sverige - eller den som importerar exempelvis en palominofärgad Welsh Cob från Wales?

Jag antar att du hänsyftar på att jag gjort en åtskillnad mellan Palomino och Isabellfärg? Alla som har importerat en isabellfärgad häst från England, vet att det i dess pass står "Palomino" och inte Isabell. Alla som importerar från USA vet att bara de med päls motsvarande guldpeng får kallas palomino. Men de som har palomino eller isabell i Sverige, och beroende på vad man gör med sin häst, använder antingen palomino eller isabell, oavsett om svensk nomenklatur bara anser att isabell är korrekt färgnomenklatur. Fråga en westernryttare vilken färg de anser att deras Palomino har!

 
Ingen bild

Islands tjejen

28 mars 2015 22:25

Hej! Jag vet inte om du fortfarande är aktiv, men om båda föräldrarna har den silversvarta genen (z/Z) så är det 25% att den får MCOA (påverkar ögonen), så man ska inte para två silversvarta hästar

Marianne Jordhén

4 april 2015 12:59

Tack för din förklaring! :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se