Alla inlägg under mars 2011

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 21 mars 2011 13:51

Tyska Patricia Kuhn och som numera bor i Skåne, har nu en ny video till försäljning och där hon lär ut grunderna i westernridning. Hon reser också runt i Sverige såväl som Tyskland för att hålla clinics. Trots många tävlingsmedaljer i bagaget vill hon inte prata om dem, utan vill instruera andra att bli bra westernryttare och hon menar att utan en bra häst kan man inte komma någonstans. Hur duktig ryttare man än är, kommer man ingenstans om man har en dålig häst. Hon jämför det med att om en racerförare sätts i en liten golf, är han ganska snabbt ute ur leken.


Patricia vill att fokus läggs på häst och ryttare. På sin hemsida skriver hon om hur hon gick från att vara dressyrryttare till att bli westernryttare:


"Vad var det med westernridningen som du gillade?
- Det kändes så fritt. Lätt och fritt. Det var så mycket med dressyren som bara handlade om hårt arbete. När man är tretton, fjorton år vill man ju ha roligt. Dressyren var så militärisk och man fick hela tiden order: ”Gör si eller gör så! Ta tag i hästen! Korta tyglarna!” Och jag var alltid svettig och till slut ville jag inte längre. I westernridningen gillade jag de lösa tyglarna och så tyckte jag om kommunikationen man hade med hästen. På den tiden – för trettio år sen – använde man mycket mer verbala hjälper inom westernridningen än vad vi gör idag. Idag använder vi i princip bara ”whoa!” när vi vill stanna. Westernridningen är en stor och seriös sport idag och mycket har förändrats. Till det bättre, tycker jag, för nu måste hästen verkligen koncentrera sig på min kropp! På den tiden satt man som John Wayne och bara åkte med. "

Patricia har nu en DVD till försäljning och där hon lär ut grunderna i westernridning, här är en "teaser" om denna DVD: Med på videon finns också Ann Lindberg, som är Sveriges enda utbildade Monty Roberts-instruktör.


Om ni är intresserade av att komma i kontakt med Patricia Kuhn (som har A-licens som tränare) eller köpa hennes DVD, läs mer på


http://www.horsefeelings.se/ ANNONS
Av Marianne Jordhén - 20 mars 2011 19:20

När Sultan Sultan Qaboos bin Said Al Said firade 40-årsjubileum i Oman 2010, fick  tyske 65-årige Linnicher Günther Fröhlich tillsammans med sin fru Susanne förfrågan om att att hedra honom genom att köra ett 645 meter långt hästspann med 40 vita araber. Den tidigare världsmästaren kunde inte motstå utan tackade ja till erbjudandet. Sadelmakare Ekkert Meinecke fick i uppdrag att göra selar, huvudlag och tömmar. Fröhlich hann med hjälp av sin tidigare student Dahid Al Kared vid Kungliga kavalleriet  i Oman träna inför galan under en veckas tid.Se bilder och artikel på ekipaget på:


http://horse-today.de/veranstaltungen/weltrekord-im-oman-linnicher-trainierte-konigliche-prunkkutsche-mit-40-araber-pferden/


Under galaföreställningen deltog därutöver  40-hästarsspannet även 1500 andra hästar, 7000 skådespelare och 3.5000 musiker, som allesammans uppträdde på en öppen yta av 210x140 m.


Av Marianne Jordhén - 20 mars 2011 19:13

Duktiga Clemence Faivre visar här Haute É'cole tillsammans med sin häst Gothan:Clémence Faivre au Haras de la Cense, Septembre... by tiwi3557Av Marianne Jordhén - 19 mars 2011 13:05

Hästamma sökes AKUT till 2dgr gmmalt stoföl. Mamman dog idag 18/3 på operationsbordet på strömsholm.
Snälla sprid detta vidare! Rävdansens stuteri som råkat ut för detta.
Om lämplig kandidat finns ring Ivan Sjöberg 0705 510993

Av Marianne Jordhén - 18 mars 2011 17:31

ATL.se kan vi idag läsa:


"Näringen har under de senaste 30 åren haft en hög tillväxt, men priserna på hästar har fallit och branschen har fortfarande inte återhämtat sig, säger Stefan Johanson, vd för Hästnäringens nationella stiftelse till Sveriges Radio Ekot.

Som ATL har skrivit tidigare är det bland annat svårare för uppfödare att sälja hästar, det är generellt något lägre priser och vissa uppfödare väljer att inte betäcka sina ston i rädsla för att inte få sålt hästarna."

Av Marianne Jordhén - 17 mars 2011 19:09

Det är skönt, att även Linköpings Kommun förstår värdet av att låta hästar arbeta i stadsnära skogar. Just nu pågår avverkning och röjning av sly i Rydsskogen - och man har låtit hästföretaget Vånga Hästkraft  från Skärblacka(www.vangahastkraft.se) göra skotningsjobbet.


Under denna vecka kan därför boende i Linköping beskåda två trevliga nordsvenska 6-åriga ston som arbetar tillsammans med husse Mathias Stern för att ta bort ris och fällda stammar från Rydsskogen.


Jag och min hund gjorde idag ett besök i Rydsskogen för att träffa Mathias Stern och hans hästar. Efter lite letande fann vi dem i det nordvästra hörnet av detta stadsnära rekreationsområde som nyttjas av många. De hade redan besök av tidningen www.corren.se, som intervjuade och tog bilder.


I skogen finns elljusspår, gång- och cykelvägar, fotbollsplan samt styrketräningsredskap gjorda med det naturen erbjuder. Området har således stor betydelse för de boende i Linköping.


  

Dagens nordsvenska arbetare i Rydsskogen var 6-åriga Zally (e: Zeb) och Myra. Myra var lite hungrig efter dagens pass och passade på att smaka på Zallys pannlugg.


Mathias och hans fru Susanne har bedrivit företaget i 6 år. Idag arbetar Mathias enbart i sitt företag och kunderna blir alltfler. Företaget erbjuder skötsel av gräsytor och mindre skotning av timmer, gärna i stadsnära miljö, naturvårdsområden och friluftsområden och där man prioriterar ekologisk skötsel och vill vara rädd om mark och rötter. De ebjuder även inkörning av hästar. Deras företagsidé och värderingar utgår från något av ett holistiskt perspektiv där de vill minska utsläpp av växthusgaser, skona naturen från onödiga skador och använda naturkraften hästarna innebär.


Mathias lastade av dagens sista lass med ris. Zally och Myra väntade snällt och brydde sig varken om biltrafiken på gatan bredvid - eller att ett tåg rusade förbi bakom dem.


På Linköpings Kommuns hemsida kan vi läsa om aktiviteten i Rydsskogen:


"Att transportera ut virke med häst är ett intressant alternativ i tätortsnära skogsområden eftersom hästekipaget är tyst, miljövänligt och skonsamt mot marken. Dessutom är det fascinerande att se de stora nordsvenska hästarna arbeta i skogen."     


I morgon fredag, skall kommunen utvärdera huruvida arbetet med häst skall få fortgå i Rydsskogen. Måtte de ansvariga inse inte bara de fördelar detta arbete genererar i i form av skonad miljö, utan också det oerhörda värde denna aktivitet har för många boende i området. Det är en fantastisk möjlighet att kunna bevista och se det nära samarbete som finns mellan Mathias och hans hästar. Trots att hästarna är unga, arbetar de i ett väl sammansvetsat team där det inte går att ta miste på att alla i teamet vet sin specifika roll.


  

Efter arbetsdagen var hästarna väl värda sin belöning, hö och vatten. Myra föredrog att doppa sitt hö i vattenhinken. På så sätt blir höet lättare att tugga i sig för henne. Zally tittar nyfiket på min kamera. Myra bär en helcoller inköpt från USA.


  

Här har teamet arbetat färdigt för dagen. Mathias lastar in båda hästarna i sin hästlastbil.  När Mathias använde kommandot "Stanna Zally!" väntade Zally snällt utanför rampen medan Myra lastades.

 

Mathias har provat på att tävla i skogskörning men har inte fastnat för tävlandet. Han vill helst jobba med sina hästar på ett så naturligt sätt som möjligt. Han tar också upp, att nordsvenskar är hästar som det kan gå undan med, de har ett naturligt driv under arbetet och de tycker om att arbeta.


Under vårt samtal tar Mathias ocskå upp det tänkvärda om att Amish-folket i USA inte drabbas av våra stressjukdomar och att man inte kan finna Amishfolk med bokstavskombinationer. De lever ett lugnare, enklare liv och nära djur och natur.  Vart är vårt samhälle på väg? Skall vi fortsätta stressa oss till sjukdomar eller kan vi skapa en verklighet där vi kan komma närmare natur och djur igen? Det är skönt att se, att Mathias och hans fru Susanne har vågat kliva av tåget för att tillsammans med sina hästar gå sin egen väg. De banar väg för oss andra till ett mer hållbart sätt att leva.


Linköpings Kommun i samarbete med Vånga Hästkraft visar en positiv utveckling i vårt samhälle. Måtte denna utveckling fortsätta och visa hur vi kan vara mer rädd om vår Moder Jord. Ibland är inte kvantitet det viktigaste, utan kvalitet.
Av Marianne Jordhén - 14 mars 2011 10:10

Hästars färger är en hel vetenskap och jag hoppas att jag med denna text håller tungan rätt i munnen :-) för detta är inte mitt specialistområde.


Först krävs en kortare förklaring av arvslära:


".....ett dominant anlag (skriven med stor bokstav, exempelvis [A] för brun färg), som visar sig även om ett arvslag bara ärvts från den ena föräldern. Ett recessivt anlag (skrivet med liten bokstav, exempelvis [a]) "viker sig" således för ett dominant anlag."  (Källa: Wikipedia.org)


Heterozygot: En individ som har olika arvsanlag i ett specifikt kromosompar.

Homozygot: En individ som har lika arvsanlag i ett specifikt kromosompar.  


En hingst eller ett sto som är homozygot för anlagen A (Brun) och E (Svart), ger enbart brun avkomma oavsett om de paras med fuxar, svartbruna eller svarta på grund av att båda anlagen är dominanta. Den bruna färgen håller tillbaka det svarta till mer perifera områden på kroppen. Anlaget E ger därför svart på man och svans, ben och öronbräms.


  

Menai Jewel's Delight kan vid en första anblick se ut att vara en homozygot för [A] och [E] men har givit både fuxfärgad och brun avkomma tillsammans med hingsten Armani's Shooting Star. Hon måste således bära heterozygota anlag för brunt och svart. (Foto: Marianne J) 

 

  

Även Menai Darling måste bära heterozygota anlag för brunt [Aa]och svart [Ee], då hon givit fuxavkomma. Men A-genen gör också att det svarta inskränks till man, svans, ben och öronbräm just på Darling. (Foto: Marianne J)

 


Svart


För att ett djur ska kunna bli svart, krävs allelen men också att hästen saknar begränsningsfaktorn [A]. Den recessiva b ger mörkt chokladbrun. För att få exempelvis svarta ben, nos, man och svans, krävs också genen E. Om hästen ej har begränsningsfaktorn [A] kommer det svarta att breda ut sig mer på hästen. Genen E finns inte bara hos svarta hästar utan även hos bruna, gulbruna, brunblacka och musblacka hästar.


  

När vi ser Dyffryngwy Black Bess, vet vi att denne häst saknar dominanta allelen [A] vilket låter ( som finns hos alla hästar och) [E] breda ut sig. Genuppsättningen blir [aa-E]. (Foto: Marianne J)

 

 

Fux

 

Om man låter betäcka ett fuxfärgat sto med en fuxfärgad hingst, blir avkomman alltid fuxfärgad. Detta kallar man för "fuxregeln" och beror på att fuxar är homozygota för de recessiva allelen [e] (=den har alltså ärvt recessivt anlag från båda sina föräldrar). Den svarta färgen kan således aldrig komma till uttryck[ee] då andra färgalleler blir dominerande. Fuxar saknar således den dominanta svart-genen E och har alltså genuppsättningen ee. 


"Ett recessivt anlag är ett begrepp inom genetiken som innebär att det för en egenskaper krävs att en individ fått arvsanlag från båda föräldrarna för att egenskapen skall visa sig."


Ett recessivt anlag kommer från en recessiv allel som är en allel som i ett genpar hos en heterozygot individ som "viker sig" för den andra, dominanta allelen i paret. Den recessiva allelen ger alltså inte upphov till några synliga egenskaper hos individen. Endast i en homozygot individ med två likadana recessiva alleler ger allelen upphov till synliga egenskaper."

 

(Källa: Wikipedia.org)   

För att en fux ska få extra ljus man och svans, måste man som i vackra Edition Candy Floss fall, vara homozygot och få allelen i recessiv gen från båda sina föräldrar. (Foto: Marianne J)

 

  

Detsamma gäller för Linners Brenhines, dvs att hon fått den vita manen genom recessiv gen från båda sina föräldrar. (Foto: Marianne J)

 

  

Det är bara homozygoter som kan få blå ögon, då det är ett recessivt anlag. Denna häst kan således ha fått en recessiv gen i dubbel uppsättning från sina föräldrar. Men det blåa ögat kan också bero på att den vita lyktan går över ögat, hur vita tecken nedärvs vet man inte men man vet att vit lykta över ögat ger blå ögon. Här Vångsundas Famira, som är en Welsh sektion B. (Foto: Marianne J)

 

 


Utspädda färger


Till de utspädda färgerna räknas bland annat gulsvart, gulsvartbrun, isabell, palomino, blackfäger och silverfärgerna.


Silversvart


En häst med grundfärgen svart och silveranlag benämns silversvart. Den har grå till halmgul färg på man, svans och hovskägg. Täckhåren har en nyans mellan svartbrun och musgrå. Hästen ser ut som en mörk fux med grå man och svans men har alltså grundfärgen svart.


     

I vinterskrud ser Edition's Miss Daze ut att vara en silversvart häst..... (Foto: Marianne J)


  

...men i sommarskrud blir hon en sann fux med ljus man och svans. (Foto: Marianne J)Gulbrun/Borkfärgad


  

Linners Jackpott är gulbrun, något som ibland även kallas borkfärgad. Gulbrun uppstår när gulanalaget verkar på brun grundfärg. Hästen ovan är heterozygot och har ärvt gul anlagsgen från sin mamma som också är gulbrun. (Foto: Marianne J)

 

Vi kan även se att hästen ser ut att ha en svagare tecknad ål på ryggen, vilket beror på att håren längs ryggens mittlinje bleks mindre. Anlaget har svag verkan på svart pigment, varför den gulbruna hästen ofta har svart färg i man, svans och på ben.Palomino


Benämningen Palomino kommer från Spanien och Amerika och betyder ungduva eller duva. I USA är palomino dels en färbenämning dels en benämning på hästar som är införda i palominoregistret. För att få införa en palomino i registret krävs att täckhårens färg ska likna ett guldmynts. Man och svans ska vara vita med högst 15 % hår av mörkare färg. Således är definitionen av palomino mer begränsad än den för isabellfärgade hästar. I Sverige klassas de flesta palominos som isabellfärgade, fastän det egentligen går att åtskilja palomino från isabellfärgen.


  

Palominofärgade Illeybrook Crystal Glow (Foto: Marianne J)


  

Palominofärgade Ias Rhosyn Saron (Foto: Marianne J)Isabell


Isabellfärgen uppstår när gulanlaget verkar på fux som grundfärg. Isabellen har rödgula till gula täckhår och mycket ljus man och svans. Huden är brun till blekt brun och ögonen är ofta ljusbruna. Hos isabelen finns pigmenten i huvudsak i hårets spets, resten av håret är nästan pigmentlöst.


  

Isabellfärgade Marcello (Foto: Marianne J)


Isabellen är heterozygot, dvs den har ärvt både dominant och recessivt anlag från sina föräldrar. När båda föräldradjuren är isabeller, blir därför 25 % av fölen vitfödda homozygoter. Det säkraste sättet att producera en isabell är att para en fux med en vitfödd homozygot som har fux som grundfärg.


Isabell är dock lätt att förväxla med isabellblacken, som har gula till nästan vita täckhår, mörkgul mittstol, ål, svansfjäder och mörkgula eventuella zebraränder. Om anlaget för ljus man och svans finns, blir man och svans helvita och ålen nästan osynlig, varför den då ser ut som en mycket ljus isabell.


Vitblacken har ljusa täckhår. Färganlaget är homozygot. Färgen i man och svans, ål och ben är svart eller gåraktig. Manens sidohår är vita. Huden är blekt brun och ögonen ljusare än normalt.


 

Gulanlags-homozygoter


Det kan vara svårt att särskilja homozygoter med brun, svartbrun eller svart grundfärg. Homozygoter med brun grundfärg kallas pärlvit eller perlino. De har cremefärgade till gråvita täckhår, svag pigmentering i man och svans och på benen. Huden är skär och ögonen blå.  Homozygoter med svart grundfärg, ser ut som pärlvit eller perlino och även de har skär hud och blå ögon.


Homozygoter med fux som grundfärg, kallas gulvit eller cremello. De har cremefärgade till vita täckhår samt skär hud och blå ögon.Dominantvit


En häst som bär genen W blir helt vit med skär hud och blå eller bruna ögon. Alla hittills kända dominantvita hästar är heterozygoter, dvs bär anlagen Ww. Man tror därför att kombinationen WW är dödlig.


Gulbrun, gulsvartbrun och gulsvart är precis som isabellfärg heterozygot, dvs dessa hästar bär både anlag för dominant och recessivt anlag.Läderfux


Tidigare benämnde man ibland vissa hästar med fären "läderfux". Läderfux är ingen fuxfärg, utan detsamma som silverbrun. Således kan ett läderfuxfärgat sto i kombination med en ren fux ge bruna avkommor.  


Vad händer, om man kombinerar ett fuxfärgat sto med en svart hingst? Vilken färg tror ni avkomman får? (För er som vill kika, se på http://www.horsetesting.com/CCalculator1.asp, där fux=chestnut) 

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se