Alla inlägg under mars 2011

Av Marianne Jordhén - 13 mars 2011 16:35

Tsunamin utanför Japans kust har nu ödelagt stora delar av Östra Japan och man befarar kärnkraftsolyckor. På de nyheter vi ser, kan vi se att hus, bilar och båtar sveps med av den våg som vällt in över land i en hastighet av ca 800 km/h. Människor har flytt samt tagit sig upp på sina tak i hopp om att undkomma, en stad saknar idag över hälften av sina invånare. En vulkan i södra Japan har nu också fått ett utbrott, långt från det jordskalv som inträffade i havet utanför Tokyo.


I allt detta hemska, väcks åter mina tankar inte bara på de drabbade människorna, utan också deras djur. I en sådan katastrof måste djuren lämnas därhän, för det finns inte plats för dem i nödhärbärgena som upprättats. Det finns inte ens mat till alla människor. På film har vi sett huskroppar som bryts sönder eller slits loss och flyter med i vattenmassorna. I en del av dem har det säkerligen funnits - djur. En svensk reporter har tagit upp under en sändning, om människor har haft tillgång till bilar med bensin i, tillräckligt för att ta dem från områdena.


Vilken mardröm!


Trots det inträffade, har Sverige hittills valt att besvara en förfrågan genom FN och EU om att skicka 3 ynka "experter" till deras hjälp. När det skrivs "svenska experter" hoppas jag att de som sänds dit, har ödmjukhet nog att bemöta de krisdrabbade utifrån vetskapen om att de då är i ett land där man lever med förhöjd beredskap för jordskalv, varför de har mycket större erfarenhet än någon av oss i Sverige.


Internationella räddningshundteam har börjat skickas över till Japan, men hur är det med Sverige? Vi som är ett världens mest hundtäta länder sett till antalet invånare....??? Jag vill minnas, att vid jordskalv i Turkiet för några år sedan, hade vi några att sända till deras hjälp. Kommer svenska räddningshundekipage att hjälpa Japanska folket i denna kris?  Som vi hört på nyheterna, är räddningshundarna de bäst lämpade att söka skadade och saknade.ANNONS
Av Marianne Jordhén - 13 mars 2011 08:52


Påhittig tjej! :-)

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 11 mars 2011 17:20

Idag tänkte jag ta upp praktisk kunskap som alla som hanterar hästar kan ha nytta av; konsten att knyta grimskaftsknop med "säkerhetsutlösning", dubbelt halvslag om egen part samt pålstek. Alla dessa sätt att knyta, kan vara avgörande för om man kan klara sig själv och sin häst (eller andra djur) ur en potentiell olycka.


  


Grimskaftsknopet gör det möjligt att knyta fast en häst med rep på ett säkert sätt, där man också har möjlighet att snabbt lossa repet vid fara. Om man kan denna knop, behöver man inte ha säkerhetsutlösande hakar.


Det dubbla halvslaget om egen part kan vara bra att kunna, om man vill göra en fast knut, som är mycket stark. Utmärkt stek att använda om man exempelvis vill göra egna grimskaft med någon typ av hakar eller om man vill binda fast rep i stallgången för att kunna ställa upp sin häst där.


  


Pålstek är av yttersta vikt att kunna, om man vill kunna rädda en människa eller ett djur som exempelvis måste hissas upp. Pålsteken är så gjord, att den kan knytas med en hand. Denna stek ger en fast ögla, som ej dras åt runt kroppen, öglan förblir lika stor.


Med hopp om att ni kära läsare känner er manade att lära er dessa!Bilder lånade från David Millers bok "Knep med rep och snöre", utgiven av Berghs Förlag AB 1997.

Av Marianne Jordhén - 10 mars 2011 16:11


Grovfodret - ett fullgott foder för hästar

I Land nr 5 som utkom den 28 januari 2011 fanns en intressant artikel om hästfoder. Där diskuteras vilken typ av foder som våra hästar mår bäst av. Husdjursagronom Mattias Malmgren slår ett slag för ensilage och råder  hästägare att snegla på mjölkbönderna i området där man bor, för att se hur de utfordrar sina kor. De skriver:


"Han råder hästägare att komplettera foderstaten med en vitaminiserad saltsten och att snegla på professionella djurhållare, som mjölkbönder i närområdet. Ger de exempelvis selen kan det innebära selenfattiga jordar. Det största misstaget är att inte göra någon foderstat alls eller att inte analysera fodret."


Det är viktigt att grovfodret skördas i rätt tid och att det analyserats för att motsvara hästens behov. Eftersom ensilage innehåller mer vatten än hö, så måste hästen få mer för att komma upp i samma torrsubstans.


Malin Connysson har forskat på varmbloda travästar i full träning uppe vid Wången. Forskningen visar att tävlingshästar som får bra grovfoder presterar lika bra som när foderstaten baseras på kraftfoder. Detta vet idag många travstall om och därför använder man en större andel vallfoder i foderstaten.


"Hästarna vägde 3 kilo mer när de fick vallfoder jämfört med hälften havre och häften hösilage. Detta visar att hästarna inte alls blir för tunga som befarat.  De som åt hösilage fick bättre förmåga att behålla vätskebalansen under perioder utan mat som exempelvis innan tävling. Något som också visar att hästarna kan må bättre av att äta ett bra grovfoder och mindre kraftfoder, är att hästarna i undersökningen som överutfordrades med proteiner också drack och kissade mer.Grovfodrets betydelse för att behålla värme och sätta päls


I Hästfokus nr 1 (januari 2011) har man också diskuterat utfordringens betydelse i artikeln "Pälsen - en del av hästens egen klimatanläggning".  Där skriver de:


"Det är främst grovfoder, hö eller hösilage, som ger bästa energitillskottet och spillvärme inuti. Hästen behöver ca 1,5 kg hö extra, när dygnsmedeltemperaturen är 10 grader under dess nedre kritiska temperatur, som varierar mellan hästar, någonstans mellan -15 och -25 grader C beroende på ålder, hälsa, isolering och utfordringsintensitet."


De skriver vidare:


"Det går åt både protein och energi vid hästens pälssättning och det går åt mer foer att bygga upp ett kilo påls än ett kilo muskler. Väta ökar värmeavgivningen med tre gånger, säger Karin Morgans."EMS - hästarnas välfärdssjukdom

I en liten notis i samma tidning tar de också upp, att alltfler danska hästar drabbas av en sjukdom som liknar diabetes och som kallas EMS och som bl a ökar risken för fång. Detta är en välfärdssjukdom som uppkommer utifrån fel utfordring. 

Slowfeeding


Något som också är värt att väga in vid valet av foderstat, är att hästen är gjord för att äta uppåt 16 timmar per dygn, varför 3-4 portioner/dag är för lite. Vid val av en foderstat bestående av både grovfoder och kraftfoder, tillgodoses inte hästens behov lika bra, vilket också kan påverka den del av hästens magsäck som inte är skyddad för magsår. Deras matsmältningssystem är inte gjort för att äta få gånger per dag, utan de behöver äta merparten av tiden men äta mindre mängder, som kan binda magsyran i magsäcken.


Hästen skall inte ha fri tillgång till foder, men behöver fri tillgång till tid att äta över fler timmar/dygn än vad många hästar idag får göra. Ett alternativ för dem som väljer att utfordra med vallfoder i någon form, är att erbjuda hästen maten i begränsade foderautomater. Metoden går ut på att hästen får dra ut strå för strå ur en nätbeklädd foderlåda för att inte äta för stora mängder för fort.Mer om denna metod kan ni läsa om på http://www.slowfeeding.com.


Utfordra ej direkt på boxgolvet eller på marken!

I Hästen nr 1 (januari--april 2011) finns också en intressant artikel som berör utfordring, "Läg inte höet på golvet". Vid utfordring på boxgolvet ökar risken för att hästen utsätts för återsmitta av parasiter. På bild får vi se en hästs mun efter en natt i box - och att resterna i munnen ofta har en blandning av vallfoder och deras egen träck. Man råder därför till att inte lägga fodret direkt på golvet, men att gärna använda en typ av krubba som sitter lågt, då hästarnas tänder förslits på ett mer korrekt sätt om de kan äta med huvudet sänkt. Och om fodret läggs direkt på marken i hagarna, ökar risken för att hästarna kan få sandkolik.


Vart tog de gamla hederliga krubborna vägen? Så länge krubborna fanns kvar, fungerade de inte bara som hästarnas tallrik utan också för att förebygga parasitinfektioner.


Av Marianne Jordhén - 9 mars 2011 13:29

Dagens tips: Den som vill lära sig mer om hovvård, kan kika vidare på Cajsa och Ove Linds hemsida http://www.sundhast.se/index.htm.

Av Marianne Jordhén - 8 mars 2011 11:20

Hovslagare Pinge Andersson håller till straxt söder om Linköping tillsammans med sina fjordingar och familj. Han brukar köra sina hästar både efter vagn och i skog.  Här deltar Pinge i Fjord-SM i klassisk körning 2007:Pinge och en av hans fjordingar var också med i istravet på sjön Öljaren 2011-02-26, en händelse som visar lite av den framväxande kultur som finns kring bland annat nordsvenska hästarna i Sverige. Då såg det ut så här:Men Pinge är påhittig, se följande film:Att miljöträna sina hästar är han också duktig på:
Lite övrigt kuriosa om Pinge är att han talar språken Swahili, Bezhta, Dingling.


Om du vill läsa mer om Pinge och hans familj, besök gärna hans hemsida

http://www.pinge.eu/
Av Marianne Jordhén - 1 mars 2011 18:21

Ju mer jag ser filmer om TREC, ju mer väcks lusten att detta måste jag börja med!I denna film från Skottska mästerskapet i Trecridning 2007 får vi inblick i många intressanta moment i denna tävlingsgren:


Detta är absolut en tävlingsgren som lockar mig. Jag tycker om utmaningen i de mängd moment häst och människa måste lösa tillsammans på bästa sätt. Vad tycker du som läsare? 

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8 9 10 11
12
13
14
15
16
17 18 19 20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se