Direktlänk till inlägg 8 augusti 2013

Hur tävlar westernryttare?

Av Marianne Jordhén - 8 augusti 2013 08:52

Igår läste jag "Ranch Horse Classic 2013: Ska det se ut så här?" på http://sofiebilder.blogg.se/. Blogginlägget har vandrat runt på Facebook och många åsikter har yttrats om det. Det jag förvånas över är den förnekelse som följer dessa bilder.


Flera vågar inte se på sina egna misstag och fel och går in i ett psykologiskt försvar där man projicerar sin egen skuld på andra ridgrenar. Man blundar för sina egna misstag genom att skylla över skulden på alla andra. Man går in i försvar och säger att ryttarna bara bromsat sina övertända hästar med hjälp av tygeln. Och den som går in i försvar brukar inte reflektera över sitt eget eller andras handlande.


Man hånar bloggskrivaren genom att nämna att hon även tagit med bilder på bettlöst ridna hästar och menar att det kan ju inte vara så farligt att dra hårt i tyglarna då. Från vilken planet kommer dessa ryttare som säger så? Har de aldrig under sin ridutbildning fått veta hur känsligt nospartiet och nacken är på hästen, med alla dess nerver och det tunna ben som lätt kan brytas?


Men faktum kvarstår, bilder ljuger inte. Det är foton tagna på westernryttare och hur de behandlar sina hästar under tävling. Det rör sig inte om hästar som i sin kroppshållning visar att de är övertända, beredda att ta bettet för att rusa på.  Det är hästar med flykt i sin blick och som flämtande med upptvingade munnar vrider sig och viker sina kroppar så de nästan kan gå av på mitten, för att de inte förstår de dubbla signalerna från sina ryttare, där sporrar körs in i sidorna för att mana på, samtidigt som hårda tygeltag med både bettlöst och skarpa bett tas.  Ska hästen framåt eller ska den stoppa? Detta rör sig inte om hästar som är så taggade att de bara vill framåt så snabbt som möjligt, då skulle hästens position vara en annan med påskjut bakifrån, med rak rygg och hals och huvud hållna framåt och inte uppåt bakåt. Det är ryttarens signaler som får hästen att inta den position den gör. Skulle en tänd häst någonsin inta denna kroppshållning i det fria när den är taggad och vill framåt?? Nej. Det är ryttarens signaler som får hästen att vrida sina kroppar i onormal hållning.


Ni som begrundar bilderna på Sofies blogg och som läser det jag skriver, begrunda vad starka psykologiska försvar kan utlösa för mekanismer och vad det gör för vår egen utveckling. Starka försvar leder bara till stagnation i vår egen utveckling. Det leder inte till förändring eller en förbättring. Det leder till låsningar och kan vara förknippade med både grandiost tänkande eller en dold dålig självbild som gör att man försöker hävda sig på annans bekostnad och som ofta får till följd att man helt saknar ödmjukhet och blir förblindad i bedömningen av sig själv.  Inte heller hjälper det att skylla på andra ridsporter och att säga att de är mycket värre. Bilderna Sofie har tagit talar för sig själva. Detta gäller inte någon annan ridsport. Det gäller westerntävling med westernryttare som gör allt för att vinna sin gren.


Håll kvar vid den röda tråden om ridmetoder inom western och diskutera hur vi kan förändra och ändra inställning till det vi ser. Se inte bara de skarpa betten eller tygeltagen utan att också väga in vad sporrarna ger för verkan, vad hästarna signalerar. Se djuret som faktiskt blir behandlat så här. 


Dessa hästar har inte bett om det. De försöker bara förstå de dubbla budskap deras ryttare ger i dessa stunder. Jag kan personligen inte göra annat än tycka synd om dessa hästar och det får mig att känna en sorg inom mig.  


Det är inte hästarna som brister i kommunikationen och budskapen i detta fall, utan ryttarna. Bilderna talar sitt tydligt om att här har något gått allvarligt fel. Vad kan vi göra åt detta?


Ett sätt vore kanske att under tävling premiera kommunikation och mjuka metoder i tävlingsgrenarna, att ge avdragspoäng för hård behandling av hästen eller i värsta fall utesluta tävlande. Detta kan ske. Jag har själv bevittnat enbra westerndomare som krävde att ryttaren skulle kliva av hästen så att han kunde syna om sporrarna gått genom huden och om hästen hade sår i munnen. Det kanske inte går att låta det ekipage som rider på kortast tid skall stå som vinnare. 


En bra ryttare ser till hästen och ser bortom sin egen identitet och det man identifierar sig med. En bra ryttare går inte in i starka psykologiska försvar som förhindrar att häst och ryttare kan bli ett.  Den slutar aldrig ifrågasätta om den gör rätt och den är beredd att förändra sig. För sin och hästens utecklings skull. För hästens skull. Det är trots allt levande djur det handlar om. Djur som med sin storlek skulle kunna krossa oss och som kan välja att fly från en situation där de känner fara - men som ändå till det yttersta gör allt för att tillfredsställa oss. 


Och det finns många westernryttare som är ett med sin häst och som visar hänsyn till hästens mående och förmåga. Det finns westernryttare som rider med känsla och ödmjukhet och som strävar efter att utveckla kommunikationen med sin häst. Det finns westernryttare som visar hästen respekt och som väcker en respekt hos mig som tittar på. Det finns westerndomare som ser till hästens bästa. Det har jag själv bevittnat.


Men när vi ändå pratar om förändring: börja rida western utan sporrar!


 
ANNONS
 
Ingen bild

jenny

8 augusti 2013 12:48

Riktigt bra skrivet.
Jag gillar din idé om att få avdrag eller diskvalificering för hård behandling av hästen.

Och att det är värre i andra grenar är bara skitsnack. Det jag ser här är precis lika illa som i vilken annan gren som helst

Marianne Jordhén

8 augusti 2013 13:15

Tack, Jenny!!

 
Ingen bild

emma

9 augusti 2013 20:53

Hej. Har både tränat och tävlat i några av dessa grenar med flertal olika hästar! Alla hästar är individer, vissa har ett så kallat "agly face" som ser mindre trevligt ut, även om hästen har skoj! Har studerat en av mina värsta tävlingshästar tillsammans med veterinär i ungefär 3års tid, hon då sprang på bakbenen, gjorde capriolhopp, gapade och visade ögonvitorna!!! Utan några som helst tvivel på att hon trivdes med de hon gjorde! Hade du/ni oinsatta personer sett dom bilderna hade ni la dött! finns självklart tillfällen då kommunikationen brister mellan häst och ryttare oavsett ridgren! Så är de bara! sporrar och tygeltag samtidigt behöver absolut inte alltid vara fel! Ni ser en sida på kort.. har ingen aning om hur det är på andra sidan... eller menar ni på fullaste allvar att ni aldrig rör tygeln när ni skänklar?? Å varför får inte vi kontra frågan om andra ridgrenar? Missförstånd och ej nöjda hästar finns det tyvärr över allt oavsett om det är på tävling eller ej! Döm inte folk och hästar innan ni har fakta i handen! Å då i mer än några bilder! Rena sandlådenivån detta! Vi har ju dessutom veterinär på tävling som hade blåst av ryttaren om hästen far illa!!!

Marianne Jordhén

10 augusti 2013 07:16

Emma, skulle du vilja uppge hela ditt namn och vart du håller till, när du tränar hästar? Utifrån vad du skriver i dessa två kommentarer, och om du tränar andras hästar, är det ju bra om dina eventuella kunder får välja om de får förtroende för dig som utbildare av deras hästar. För du står väl helt och fullt för vad du skrivit här???

Sporrar och tyglar samtidigt... Jag tror inte att jag var tillräckligt tydlig i det jag skrev eftersom du skriver att det kan vara rätt. I de bilder vi såg på Sofies blogg, kunde vi se hästar som tvingas hållla sina huvuden bakom sin egen boglinje samtidigt som sporrar används hårt. Då har det gått för långt. Där pinas hästen och ryttaren har totalt överskridit och ger dubbla signaler samtidigt.

När jag en gång fick lära mig rida (och det gällde på flera olika ridanläggningar), användes aldrig sporrar och man använde ytterst sällan skarpa bett och spön. Den som använde sporrar eller spön, ansågs inte kunna rida. Många av hästarna var ändå ganska tuffa och svårridna hästar - det rörde sig således inte om trötta ridskolehästar såsom man kan se idag. Fundera lite över denna trend som kommit? Är ryttare som idag använder ridsporrar verkligen bättre på att rida? Skulle dessa kunna kommunicera med hästen utan sporrar, spön och skarpa bett? Testa själv att hoppa upp på din häst utan dessa skarpa hjälpmedel och se hur mycket du kan utföra tillsammans med hästen ändå! Om du inte kan få hästen att svara på vanliga hjälper, är du i mina ögon antingen en dålig ryttare - eller också har din häst utvecklat tjockare hud runt området där du använder sporrarna och runt munnen, så den förlorat känseln där.

 
Ingen bild

emma

9 augusti 2013 21:01

En sak till... att hästarna gapar. . Ni har inte funderat på att det är för att dom kan?? Kan era det med åtsittande både nosgrimma och oftast snok!! Då får nästan mina klaustrofobi ( som är ett naturligt beteende hos en häst!) Fundera lite på vad ni gör med era egna hästar och va ni har för signaler till dom!

 
Ullrika

Ullrika

10 augusti 2013 17:36

Jag är inte ryttare själv och kan därför inte göra några bu eller bä för vad som händer med ryttare eller häst på bilderna i bloggen du hänvisar till. MEN. Jag kan som lekman se att det ser tokigt ut, och jag kan då inte förstå att det ska försvaras med alla möjliga märkliga argument istället för att bara erkänna: vi är övertända och gör fel?

Nåväl. Jag hittade hit genom en av dina kommentarer i den andra bloggen för jag tyckte du skrev sakligt där och blev nyfiken. Blev också så glad som jag trodde jag skulle bli när jag kom hit: tycker detta är ett mycket intressant och klokt inlägg i debatten och oavsett åsikter för eller emot är det ju sättet att diskutera saken som blir mest intressant för oss utanför hästvärlden och då får du guldstjärna!

Ville bara säga det :)

http://ullrika.se

Marianne Jordhén

10 augusti 2013 18:14

Tack så jättemycket Ullrika för dessa värmande ord!!♥

 
Ingen bild

Erika

10 november 2013 21:02

Bilderna Sofie har tagit talar för sig själva. Detta gäller inte någon annan ridsport. Det gäller westerntävling med westernryttare som gör allt för att vinna sin gren.

Snacka om att dra alla westernryttare över en kam och säga att alla rider sina hästar dåligt osv. Herregud. Har ridit western i över 15 år och rör knappt mina hästar vid ridning.

Marianne Jordhén

12 november 2013 12:21

Vad menar du med att dra alla westernryttare över en kam, Erika?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har is...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se