Direktlänk till inlägg 8 januari 2015

Tack till alla som läst denna blogg!!

Av Marianne Jordhén - 8 januari 2015 21:15

Efter 8 års kämpande, har jag nu tagit beslut om att lägga ner min dröm om egen häst. Livet har tagit turer jag inte riktigt hade räknat med. Det som från början gav energi att kunna lyfta mig upp ur sjukdom och ur ett destruktivt förhållande, har istället nu vänts till att bli något som tar energi och kraft. Ibland måste man släppa taget om det som inte fungerar och så är det i detta fall. Jag kanske inte når till att kunna förverkliga min dröm om egen häst. Eller också gör jag det, men inte just nu. Jag vet inte. Det enda jag vet är att jag måste släppa taget om detta med häst nu och fokusera om på annat, som kan öppna nya möjligheter, nya vägar att gå.


Tack alla ni som läst och följt mig dessa år. Kanske vi möts igen någon gång i framtiden. Men inte just nu. Några av er fortsätter jag följa via Facebook. Men nu ska jag istället satsa på annat som kanske kan ge mig möjlighet att komma vidare i mitt liv. Det fungerar inte att stå och trampa på samma ställe hur länge som helst, utan då måste man göra någon slags förändring för att hitta nya vägar att gå. Det är precis, det jag tänker göra nu. När hästdrömmen läggs åt sidan, kanske ett helt annat och bättre livsmönster uppstår för mig just nu.

Eftersom jag har haft ett ganska jämnt antal besökare varje månad trots min ringa insats sista tiden, tar jag beslutet att låta bloggen ligga kvar i sin helhet som den ser ut idag.


 
ANNONS
 
Ingen bild

Emma

27 januari 2015 23:18

Hej Marianne! jag trillade över ditt namn när jag googlade runt på information kring prolaktin och hypofysen. Jag har precis fått diagnosen hyperprolakinemi, ingen tumör syntes på röntgen men min läkare sa att det troligtvis var ett microadenom som då inte syns men som producerar för mycket prolaktin. Jag är 24 år men har mått dåligt sedan jag var 19 år med diverse symtom som hela tiden blivit fler och värre. Jag trodde själv det handlade om stress och utbrändhet men inser nu att det kanske finns en förklaring bakom alla hemska symtom och bara det är ju fantastiskt skönt. Jag har precis börjat med pravidel så jag hoppas jag kommer må bättre snart. Varför jag skriver till dig är för att jag har sett inlägg av dig på vissa forum och du verkar så himla insatt och påläst. Kom över detta som du postade 2012 på en blogg:

"För att kortisol skall kunna bildas i binjurarna, behöver hypofysen producera ett hormon som heter ACTH. Om hypofysen producerar för mycket av hormonet Prolaktin, sänks automatiskt produktionen av ACTH - som i sin tur sänker produktionen av kortisol. För hög halt prolaktin kan även påverka könshormonerna såväl som sköldkörtelhormonerna. Högt prolaktin sänker också produktionen av dopamin. Många som lider av en hormonell obalans av detta slag, kan av misstag diagnostiseras "Kroniskt Trötthetssyndrom"/utbrändhet och/eller feldiagnostiseras som deprimerade och därmed bli tilldelade antidepressivt. Antidepressiv behandling i sig, kan förvärra den hormonella obalansen ytterligare."
- See more at: http://www.kostradgivarna.se/2012/05/har-du-vark/#sthash.DUUdInXp.dpuf

Jag har hela tiden varit övertygad om att det är kortisolet det är knas med hos mig, och detta du skriver ovan skulle ju i sådana fall förklara det. Har du artiklar eller något tips var jag kan läsa mer om detta samband mellan prolaktin och acth? Skulle vara så tacksam :)

Jag hoppas du mår bra idag och jag sänder över en stor kram!

Marianne Jordhén

9 februari 2015 13:23

Hej Emma!

Det jag på rak arm kan rekommendera dig att läsa lite på, är http://endokrinologforeningen.se/. Jag har samlat på mig min kunskap genom massvis av googling på svenska såväl som utländska hemsidor och av att ha läst en del i medicinska böcker. Jag har också pratat och pressat läkarna till att förklara hur allt hänger ihop.

Dock är forskningen på området bristande. Ännu verkar ju inte forskare och läkare göra en koppling mellan utbrändhet och hormonella störningar, som jag är övertygad om att man kommer att göra inom snar framtid.

När en tumör av något slag ökar prolaktinnivån så att hyperprolaktinemi uppstår, får man ofta stora bröst (vilket jag antar att du också har). Hyperprolaktinemin i sin tur, sänker hypofysens produktion av ACTH som är det hormon, som ska ge signal till binjurarna att producera kortisol. Med för lite ACTH, sjunker även kortisolet. Eftersom också dopaminet blir för lågt (det är ju därför vi medicineras med dopamin för att sänka prolaktinen så att ACTH och Kortisol-produktionen kan öka) innebär det också att Adrenalin och Noradrenalin blir för lågt. Min slutsats av detta är, att med för lite dopamin-adrenalin-noradrenalin blir man väldigt snäll - man har svårt för att bli arg.

En annan effekt av för lågt dopamin, är att vi aldrig kan hamna i psykosfacket. Det krävs högt dopamin för att hamna där, så så länge vi inte överdoserar klarar vi oss från det. Det är väl nog det enda positiva med denna sjukdom.

Det verkar som om du fått samma typ av tumörsort som jag, men är glad för att de upptäckt den så tidigt på dig för då är kanske din prognos bättre än min. Vet du vart den sitter någonstans? Min sitter mellan hypofys och hjärna.

Jag är tyvärr intolerant mot dopaminpreparaten men äter ändå nu pravidel sedan ganska lång tid tillbaka. Medicinen ger mig framför allt illamående, men även yrsel, blodtrycksfall och hjärtpåverkan. Min sexlust har ökat, vilket är både en förbannelse och en gåva. Jag måste äta en annan medicin för att minska mitt illamående som pravidelen ger.

Om du vill komma i kontakt med mig ytterligare, kan du maila mig på m.jordhen@gmail.com. Kanske kan vi stötta varandra?

Stor kram
Marianne Jordhén

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Marianne Jordhén - 13 september 2015 16:23

Av Marianne Jordhén - 4 april 2015 13:00

  Jag har under några månader tagit paus från mitt hästbloggande, men har istället nu skapat en film om min historia, som jag gärna vill ska nå ut till fler. Titta gärna därför på denna film och begrunda, hur livet kan bli. Detta är mitt liv, mitt ...

Av Marianne Jordhén - 15 november 2014 08:30

Idag kommer jag säkert att stöta mig med en del svenska uppfödare, men frågan bör ändå väckas och diskuteras. Jag har i sju års tid varit inställd på att köpa en welsh cob uppfödd i Sverige. Jag har hört argument om att hästarna i England och Wales ä...

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2015 >>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se