Senaste inläggen

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 22 maj 2011 06:59

I en tysk studie, har man kommit fram till att hästar stressad vid inridning, både då de får en sadel på ryggen och då en ryttare hoppar upp för första gången.


"När ryttarna satt upp på hästarna för första gången ökade hjärtfrekvensen kraftigt, även om hästen stod still. Höjningen var mycket högre jämfört med då hästarna bara longerades utan ryttare.


Vidare skriver Horseconnexion att när hästarna reds framåt efter uppsittning minskade hjärtfrekvensen igen. Studien drar slutsatserna att uppsittningen orsakade känslomässig stress hos de unga hästarna, och att sadeltämjning ökar stressen hos unga hästar.


Fotnot: Hästars stress kan mätas genom cortisol nivå, hjärtfrekvens och variationer i hjärtfrekvensen (variationen i tid mellan hästens hjärtslag). Variationerna i hjärtfrekvensen (HRV) är högre när hästen är avslappnad och lägre när hästen är kroniskt stressad. Stress kan även mätas genom att studera hästars beteende."


Saxat från www.atl.nu


ANNONS
Av Marianne Jordhén - 22 maj 2011 06:54

Försvarsmakten ersätter en hästägare mellan Skara och Skövde med 200.000 SEK. Försvarets helikoptrar flög på låg höjd gång på gång över familjens gård, vilket stressade familjens hästar.


Ägarna tog in alla hästar, men ett sto blev så stressat att hon fölade två månader för tidigt. Eftersom fölets lungor inte var färdigutvecklade dog det och stoet i sig blev stressat. Försvaret har beslutat att ersätta familjen med 200.000 SEK efter att ha tagit del av familjens intyg och kostnadsberäkningar.


Av Marianne Jordhén - 21 maj 2011 07:01

SVT.se visar just nu ett inslag med Annika Taesler, som i samband med en ridolycka blev ryggmärgsskadad:


Av Marianne Jordhén - 19 maj 2011 19:12

Lördagen den 7 maj var jag och min son och tittade på Westernridningens Dag, som anordnades av Westernkluben Double-W. Dagen bjöd på många upplevelser och fint väder, där ryttarna bland annat visade trail,  barrel race och roping.


Tack Raymond & Co för detta fina arrangemang!


Naturligtvis hann jag också med att ta en del bilder varför jag nu kommer med den bildkavalkad jag lovat er på Double W men naturligtvis också till er kära läsare av min blogg.


Först ut blir duktiga ungdomsryttaren Hanna Wigh på hennes korsningsponny Cheddar, som är på frammarsch på tävlingsbanorna. Redan helgen innan vann Hanna och Cheddar en av deltävlingarna på GWRs westerntävling vid Heda Ridklubb.


Cheddar är en New Forestkorsning vars pappa egentligen är avlad för hoppning. Hanna och hennes ponny visade en glädje och vilja att samarbeta och som är väl värd att lyfta fram lite extra. Tack för ett bra jobb!


  

 Min absolut bästa bild från denna dag: Inte går det att ta miste på glädjen hos detta ekipage?? (Foto: Marianne Jordhén)


  

Även här finns en glädje och fart med, dagens bästa barrel race! :) (Foto: Marianne Jordhén)


                                                                            


                                 

   Hanna Wigh (Foto: Marianne Jordhén)Magnus Gustavsson var en annan duktig ryttare med ett trevligt och vackert quartersto och som med säkerhet samt lugnt och metodiskt jobbade sig igenom varje moment, vilket denna bildkavalkad tydligt visar:


    

                             


           

            


Olle Sandelius på Irish Cobben Duncan visade oss hur Roping går till, dvs en gren där det gäller att kasta lasso runt en kalv-dummy som dras runt med en fyrhjuling.


Jag har valt att dröja med detta mitt inlägg, då jag ville finna ord till det jag härmed skriver. Jag personligen vet inte om jag gillade allt jag såg i denna gren (roping), då det fanns viss dominans och hårdhet med och som stundvis verkade göra den vackra hästen Duncan osäker och att kommunikationen därmed såg ut att brista mellan ryttare och häst. (För mig är det skillnad på ledarskap och dominans och tyvärr såg jag mestadelen bara dominans under denna gren.) Naturligtvis kan jag också vara påverkad efter att ha sett ropingfilmer på internet och som jag tidigare lagt ut här på min blogg, där många kalvar verkligen har misshandlats i denna gren. Men framför allt påverkades jag av hästen Duncans visade reaktioner och det kroppsspråk ryttaren använde sig av i mötet med sin häst.


Dock visade också Olle och Duncan att de även kunde utföra vissa av dessa moment helt utan träns och tyglar.


                       


Detta är såklart mitt personliga omdöme och naturligtvis kan jag ha misstagit mig i detta fall, men vill ändå nämna mina tankar för att väcka till lite eftertanke. Personligen är detta en gren jag själv aldrig kommer att ägna mig åt.     Corren-reporter på plats, här i samtal med Westernkluben Double-Ws ordförande Raymond Andersson. (Fotograf: Marianne Jordhén)

 

Bildkavalkaden får avslutas med två fina bilder på Raymond Andersson med ett tack till honom och hans vänner i Westernklubben Double-W för att de anordnat denna dag! Det var en riktigt trevlig dag! Och ett tack även till Hanna Wigh och Magnus Gustavsson som tillsammans med sina hästar gav oss en fin bild av vad Western handlar om. Bra jobbat av er!


    Av Marianne Jordhén - 1 maj 2011 20:11

Igår lördag, var det westerntävling på Heda Ridklubb utanför Ljungsbro, Linköping. Det var Gota Western Riders som anordnat tävlingen och supertrevlige Håkan Forsström var domare.


  

Ebba Oljemark på Smarty. (Foto: Marianne Jordhén)


Dagens stora vinnare var Ebba Oljemark, som tävlade på sin häst Smarty. Totalt kammade de hem förstapris i alla fyra deltävlingar de deltog i (Reining, Western Riding, Horsemanship och Pleasure). Jag njöt av att se Ebba och hennes häst i Reining, det var en fantastisk upplevelse. Detta är en ryttare som använder små hjälper då hon rider sin häst, men kommunikationen mellan dem finns ändå.


  Ebba Oljemark på Smarty. (Foto: Marianne Jordhén)

 

Jag hade också förmånen att få träffa på Maria Rogsberg, som sitter som sekreterare i Gota Western Riders men för dagen var på tävlingshumör. :-) Hon och hennes häst Notaria tog hem flera fjärdepriser under dagen.


  

Maria Rogsberg med sitt  15-åriga sto Notaria. (Fotograf: Marianne Jordhén)


  

Notaria litar på att matte Maria visar vägen, se hur Notaria blundar! (Fotograf: Marianne Jordhén)
  Marie Adolfsén och hennes fyraåring vann Western Horsemanship D. Ett ekipage vi förmodligen kommer att få se mer av, då Marie har höga krav på att göra bra ifrån sig. (Foto: Marianne Jordhén)


  

Maries man Anders Adolfsén blev lite putt över att bara frugan vann, så han klev av. :-) (Foto: Marianne Jordhén)


  

Hanna Wigh med Cheddar vann Reining D. (Foto: Marianne Jordhén)


   Jeanette Blackert med sitt quartersto Lone Bright Prinsess. (Foto: Marianne J)


  

Emelie Henriksson på Lancer Command. (Foto: Marianne Jordhén)

 

  Frida Spector på Sierra's Royal Show. Som ni ser dammade det en del i paddocken där ekipagen värmde upp. (Foto: Marianne Jordhén)

 

  Pauline Ekvall tävlade med både Lenas Red Dynamite......

 

 

  ....och Colonel B Rooster, som här rids av en manlig ryttare under uppvärmningen (Foton: Marianne Jordhén)

 

  Stefan Johansson på I'm a Choice Maker. (Foto: Marianne Jordhén)

 

  Jörgen Svensson på Gotta Be Bueno knep hem flera andrapriser under dagens tävling. (Foto: Marianne Jordhén)

 

  Se vilket fint huvud Jeanette Blackerts sto Lone Bright Princess har! (Foto: Marianne Jordhén)

 

Detta var en trevlig tävling och jag vill också framföra ett stort tack till domare Håkan Forsström, för att han tar sig tid att ge konstruktiv kritik till ekipagen samt vågar bjussa på sig själv. Ett stort tack vill jag även rikta till Gota Western Riders, som anordnat denna westerntävling. Bra jobbat!

 

 

Av Marianne Jordhén - 25 april 2011 13:38

Den 7 maj mellan kl  14-16.30 anordnar Westernklubben Double W Westernridningens dag vid Lunden stavlösa i Vadstena. De kommer då att visa upp lite vad de håller på med inom westernridningen.Av Marianne Jordhén - 25 april 2011 06:44

Ewa Angantyr tipsade om denna film, som visar att barn kan lära sig att rida på ett mer naturligt sätt, långt från de metoder som oftast används på ridskolor. Se denna fina film:Om barn kan klara detta, kan också vuxna. Denna film får mig också att fundera i ett längre perspektiv: när kommer den verkliga generationsskiftningen att äga rum, då vi klart och tydligt kommer att se att metoderna att kommunicera med våra hästar går över till detta i en vidare bemärkelse? Om tio- tjugo år? Jag är övertygad om att denna metod kommer att förändra och implementera ridskolors verksamhet på sikt.


Det ska bli spännande att följa denna utveckling.


Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016
>>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se