Senaste inläggen

Av Marianne Jordhén - 29 januari 2011 19:52

Härligt att se, att Freja Strid på godkända welshhingsten Visselmyra's Game Over fortsätter sin utveckling, denna gång i clearround i stilhoppning 2011-01-29 på Sissi Liljas anläggning utanför Mantorp. Game Over ägs av Petra Strid och Rebecka Jacobsson. Detta ekipage kommer vi säkerligen att se mer av, både i dressyr och hoppning.12-åriga Freja Strid har själv ridit in 6-åriga Game Over, kanonbra gjort så här långt, tjejen! Men mamma Petra Strid, Rebecka Jacobsson på Visselmyra och Stall Assedun har också stöttat i denna fina utveckling.

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 29 januari 2011 11:30

Som framkommer i denna film, är Ceres Commander ytterligare en welsh cob som tävlas och tränas i flera olika grenar. Valet av låt till denna film visar också hur mycket ägarinnan älskar sin häst.Härligt!

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 29 januari 2011 10:35

Enligt amerikanska sajten http://www.horsetradition.com/ finns det ungefär 267 hästraser i världen, varav följande hästraser är de tio mest populära:


1. Arab

2. Quarterhäst

3. Paint

4. Amerikansk miniatyrhäst (alltså inte Shetlandsponny utan de som ser ut som jättesmå araber) 

5. Fullblod

6. Appaloosa

7. Morganhästen

8. Tennesee Walking Horse

9. Welshponny och Welsh Cob

10. Andalucier


Inte helt oväntat, dominerar de amerikanska raserna (och som mig veterligen ännu utgör en minoritet i alla fall i Sverige) på denna amerikalista över "världens 10 mest populära hästraser". Det verkar som om man i denna mätning inte har kunskap om att det finns fler länder utanför USA än England och Spanien - samt att man saknar kunskap om att det finns en stor grupp ryttare som är barn eller ungdomar och som rider PONNY!


Som den akademiker jag är, blir jag alltid skeptiskt till sådana här listor. Hur har man bedömt och beräknat denna statistik? Efter antalet registrerade hästar i varje ras - över hela världen? Eller baserar det sig på en mätning gjord i en amerikansk tonårstidning vilka ungdomar tycker är de finaste hästraserna? Eller är det en riktad enkät till några få vuxna, med tanke på de raser som nämns på listan, där de flesta ponnyraserna helt har uteslutits trots att gruppen av barn- och unga ryttare normalt sett brukar vara stor?


Just denna lista är baserad på Googles sökningar 2007 efter vilka rankningar som olika rasföreningar och uppfödare har fått på sina hemsidor. Bara denna information innebär, att alla hästuppfödare som lever i regioner där det ännu inte är vanligt med datoranvändning och internet, helt har uteslutits. Man har inte heller tagit hänsyn till att det finns många uppfödare även i västvärlden, som saknar hemsidor för sin verksamhet, däribland welsh cob-uppfödare i England. Eftersom det inte finns hästpass i alla länder, innebär det också att man inte har kunnat basera statistiken på det verkliga antalet hästar i varje ras, vilket förmodligen skulle visa ett helt annat resultat. Men en sådan räkning är ju inte möjlig i dagsläget.


Alla som har studerat marknadsföring via internet, vet att man för sin hemsida kan använda olika slags webb-verktyg för att nå höga rankningsresultat som ett led i att marknadsföra den egna verksamheten. Det finns olika sätt att gå runt googles sökfunktion, så att den egna hemsidan alltid hamnar högt upp på alla söklistor då vissa sökord skrivs in. En welsh cob-uppfödare som förmodligen har använt detta här i Sverige, är Idhults Welsh Cob-stuteri.


Med ett så klart övervägande resultat för de amerikanska raserna och avsaknaden av de flesta ponnyraserna såväl som de olika varmbloden, blir min slutsats att denna lista definitivt inte är tillförlitlig. Vad tänker ni läsare?Av Marianne Jordhén - 28 januari 2011 10:17

Ehrengranatakademien är en exklusiv rid- eller körutbildning för unga talangfulla ungdomar inom sporten. Den Ehrengranatska akademiridskolan verkar för svensk ridkonsts bevarande och utveckling. I samarbete med Flyingestiftelsen stödjer Ehrengranat-akademien särskilt begåvade elever med stipendier.


Flera ryttare i dagens elitsport har en gång varit Ehren-granatstipendiater på Flyinge, bland annat Ebba von Essen, Sandra Carlsson, Erika Lickhammer och Emma Hindle.


Ehrengranatstipendiet innebär att lovande unga ryttare har chans att utvecklas under ledning av Flyinges chefstränare. Som stipendiat är man integrerad i den dagliga verksamheten i Flyinges hingst- och tävlingsstall, som hoppstipendiat under ledning av Peter Eriksson och som dressyrstipendiat under Susanne Gielen och som körstipendiat under Marie Kahrle.


Stipendiaten tränar i första hand yngre hästar, vilket sker efter Flyinges egen utbildningsmodell "Flyingemodellen". Målsättningen är att tillvarata varje hästs talang och utveckla den vidare mot internationell sport och avel. Stipendiaten har en unik möjlighet att lära sig hästutbildning från grunden och att utvecklas i sin egen hästsportgren. Egen utvecklingsbar häst får medtagas för att ingå i utbildningen.


Stipendiattiden kan vara från sex månader till två år. För att bli antagen som stipendiat krävs goda referenser och dokumenterade tävlingsresultat. Stipendiaten får en viss summa skattefria pengar per halvår samt brukar få fri uppstalling av egen häst och alla tävlingskostnader och träningar betalda. För den som vill komma vidare till högre nivå inom hästvärlden är således detta ett ypperligt tillfälle.


Ehrengranatakademin sponsras av: Agria djurförsäkring, Krafft, AB Trav & Galopp, Färs & Frosta Sparbanksstiftelse, Lantbrukarnas riksförbund, Skånska Dagbladet, Thule Trailers AB, Länsförsäkringar, bilmånsson, Agro Maskiner Syd AB samt Equipe.

Av Marianne Jordhén - 28 januari 2011 09:50

Vill du ge din häst en god grund att stå på eller få hjälp med utvecklingen av den?


På Flyinge erbjuds hästutbildning på olika nivåer från inridning upp till 6-års ålder inom ramen för Hippologprogrammet och YH Unghästutbildare tillsammans med lärare och beridare.


Under clinicsen får du från läktaren följa ur man går tillväga för att utbilda unghästar i olika stadier.

Tillfälle kommer att finnas för att ställa frågor och det är också möjligt att boka utbildningsplats för din egen unghäst.


Efter clinicsen kommer det också att vara en hingstvsning som börjar kl 15.00

Plats: Flyinge Stora Ridhus

När? 2011-03-26 kl 10-13.00

Ingen föranmälan krävs och det är gratis inträde


Mer info finns på:

 http://www.flyinge.se/Utbildningochforskning/Kurser/Avsuttnakurser.aspx

Av Marianne Jordhén - 27 januari 2011 14:45

I morgon fredag 2011-01-28 har filmen Berättelser om Secretariat biopremiär. Den bygger på en sann historia om tävlingshästen Secretariat. Diane Lane spelar den starka ägarinnan som slåss för framgång i en mansdominerad sport.


http://www.sf.se/filmer/film/10003108/Beraettelsen-om-Secretariat


Underbart, att vi kan se en hästfilm på bio igen! Det var väl några år sedan sist?Av Marianne Jordhén - 23 januari 2011 09:35

Tejas Monita är ett fantastiskt russ-sto som visar hur mångfacetterade hästar och russ kan vara. Hon är född 1996 och ägs av Familjen Nogerius med Stuteri Tusen, närmare presentation av Monita kan ni finna på http://www.stuteritusen.se/TejasMonita.htm. De köpte Monita när hon var två år gammal.


  

Diplomstoet Tejas Monita (42 p): E: Drömprinsen 460, U: Tejas Monela 3165 (Med fotografen Beatrice Jacobssons tillåtelse att publicera bilderna.)


  

Monita har vunnit Galopp-SM för russ 2 gånger och hon har aldrig förlorat ett galopplöp mot russ. (Fotograf: Beatrice Jacobsson)

 


  

Hon har också tävlat framgångsrikt it rav med rekord på 1.46,6 (Fotograf: Beatrice Jacobsson)

 


  

Hösten 2010 kom hon tvåa på monté-SM på tiden 1.47,5, endast 4 tiondelar över svenska rekordet.


Monita har haft svenska rekordet i monté för äldre ston i voltstart och hon har vunnit inte mindre än 33 trav- och montélopp samt deltagit i de flesta storloppen.


  

Monita som nybliven mor, här tillsammans med stofölet Montró. (Fotograf: Ann Nogerius)

   

Monita tillsammans med sitt dotter, stofölet Montró (E: Trojka Viking ), som också tillhör årgångstoppen i trav samt som blivit ungstochampion och Reserv-BIS med (42 p). (Fotograf: Ann Nogerius)

 


  

Monita tävlas också i hoppning.... (Med fotograf Sara Södergrens tillåtelse.)

 


  

....och i klassisk körning..... (Fotograf: Ann Nogerius)

 


  

.... samt drar parvagn med sin dotter Montró på exempelvis bröllop. (Monita närmast kameran.) Här under balkörning. Kusk är Malena och Lovisa Backaman är groom(Fotograf: Beatrice Jakobsson)

 

  

Att detta är en bra miljötränad häst, går ej att ta miste på. Här tolkar Monitas ägare Malena Nogerius och hennes kompis på tefat efter ekipaget. (Fotograf: Ann Nogerius)


 

  

Tandemridning: Det bortersta paret är Montró som förlöpare och Malena rider bakom på Monita. Paret närmast kameran har förlöparen Jonerta Viking och Sanna Gustafsson rider på Tinka Viking. Alla (utom Jonerta) har tävlat i flera grenar bl.a ponnytrav och har gått under den magiska gränsen 2 minuter som kilometertid. (Foto: Beatrice Jakobsson)

 

Detta visar, hur mycket man kan göra med russ, men det kan också vara en inspirationskälla för oss andra ryttare. Oftast är det vi människor som sätter gränsen för vad våra hästarna kan göra: det visar denna presentation där Monita har fått utvecklas i flera olika sammahang. Att detta är en toppenhäst, det behöver nog ingen betvivla! Ett russ av bästa kvalitet.Av Marianne Jordhén - 21 januari 2011 12:38

Namnet "Russ" kommer från det gamla gotländska namnet för "häst". Russen brukar kallas för levande fornminnen. De kallas även av gotlänningarna för "de gotländska skogsbaggarna" eller bara "baggarna". Genom arkeologiska fynd vet man att det funnits hästar på Gotland i åtminstone 4-5000 år men man vet inte om det rört sig om russ. Man vet inte heller hur de första hästarna kom dit, om det rört sig om en landbrygga eller om de kommit som tamhästar via båt till ön.


  

Man anser att russen liksom andra europeiska hästraser härstamma från den vilda tarpanen i Asien.  Detta ett russ-sto som visades på utställningen i Valla, Linköping, sommaren 2010. (Foto: Marianne J)


I mitten av 1800-talet minskade antalet russ kraftigt. Många hästar såldes till England, Tyskland och Belgien där de bland annat kom att användas som gruvhästar. I början av av 1900-talet fanns det bara ca 150 hästar kvar, russen höll på att dö ut. Köttransoneringen och livsmedelsbrist kring första världskriget ledde också till att russen jagades av tjuvskyttar.


"Gotlands Läns Hushållningssällskap ingrep tillsammans med några jordbrukare i Gerum och Lojsta Socknar för att rädda russet. Man inhängnade ett 200 tunnland stort område, det som idag är vinterhagen. Där släppte man år 1912 ut fem russ som fångast på Haidi (Lojsta) och tre russ som skänkts från ett nerlagt stuteri."


Det blev grunden för avelsarbetet. Ägarna till skogsrussen bildade en samarbetsförening som årligen på de s.k baggmötena bestämde hur mycket ägarna skulle betala för russen på Lojsta. Varje ägare får betala för foder, avmaskning och andra utgifter som upstår. Det finns också en tillsynsman för hästarna. Två gånger om året verkar man hovarna på hästarna. Ungefär vart tredje år byter man ut den avelshingst som gått med stona några sommarmånader för att förhindra inavel. År 1951 och 1957 använde man också två importerade welshhingstar för att föra in nytt blod och därigenom förhindra för mycket inavel.


Bara ston som fötts på heden tillåts i flocken och fölen separeras från stona och säljs i oktober varje år. År 2004 fanns det uppåt 70-80 hästar under sommaren, fördelade på ca 40 fölston, ett tiotal ungston och resten föl. Man flyttar hästarna mellan tre olika hagar om totalt 650 ha.


"Premieringen vid Gerums Korsgata sista veckan i juli, är en riktig folkfest. Hit lockas många gotlänningar och turister. (- - - ) Det hela kan gå ganska vilt till, eftersom "baggarna" är ovana vid både grimma och grimskaft."


  

Även tama föl kan protestera mot att ledas. Här ovanstående russ-stos föl som fanns med vid ponnyutställningen i Valla, Linköping sommaren 2010.


Den första stamboken för russ gavs ut 1943. Russavelns mål är att få fram en lättfödd, stark barnhäst med gott lynne, användbar inom trav, dressyr, hoppning och körning. Hos avelsdjuren skall god fertilitet eftersträvas. Seminering förekommer inte inom russaveln. Russet kategoriseras som varmblod.


  

Fantastiska Njord, som körs, tränar dressyr och hoppning. Här tillsammans med sin ägare Ia Johansson. (Foto: Marianne J)


Idealhöljden för russ ligger på 123--126 cm men det är tillåtet att stambokföra russ med mankhöjden 115-130 cm. Alla färger är tillåtna utom helalbinos, skimlar, blackar och dorsalskäckar. Huvudet skall vara relativt litet med rak nosprofil, små öron och markerade näsborrar. Halsen skall vara lagom lång och väl ansatt med kraftig man. Ett russ skall ha markerad manke, rak rygg och muskulösa bogar. Rörelserna skall vara energiska, taktmässiga, bogfria, elastiska och vägvinnande. Russ är trevliga och mångsidiga ponnier som används både som rid- och körhästar. De flesta tycker om att hoppa.


På 1980-talet började man exportera bra ston till Danmark, varför det idag finns omkring 400 russ registrerade där. Idag går största exporten till Finland och Norge där de främst används inom trav. Men Russ har även exporterats till Nordamerika varför det finns omkring 600 russ registrerade i "The American Livestock Breed Conservancy". År 2003 fanns det 4600 registrerade russ i Sverige.


Sedan 1984 är Gotlandsrusset med bland de inhemska husdjursraser som Statens Genbanksnämnd bevakar och skyddar mot utrotning. De russ som har mindre än 2 % främmande blod kan innefattas i denna genbank.Citat och Källor:

"De Gotländska Skogsrussen" av Barbro Ejendal & Håkan Hollström

Svenska Russavelsföreningens hemsida, http://www.gotlandsruss.se

Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016
>>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se