Senaste inläggen

Av Marianne Jordhén - 6 juni 2013 16:03

Jag har ju letat en medryttarhäst och idag var jag och provred tinkerstoet Enya för att se om vi passar tillsammans. Det visade sig klicka mellan oss, detta är ett sto som jag kommer att tycka väldigt mycket om. Hon är 5 år gammal och har bara ridits i några månader men "fattar galoppen" - hon lyssnar redan nu fantastiskt bra på hjälper och är helt klart en utvecklingsbar häst. 


 

Matte Jenny på Enya. (Foto: Marianne Jordhén)


Enya lyssnar redan nu bra på hjälperna. Hon svarar på skänklar för alla tre gångarter liksom för framdels- och bakdelsvändningar. Hon känner in viktfördelning i sadeln. Jag tror hon också ganska snart kommer att förstå skänkelvikning. Hon har en mjuk och behaglig gång i lätt och mer utsträckt trav. I galoppen gav hon mig känslan att detta är en tjej som verkar tycka om att ge allt hon kan om hon får för sin ryttare.


Efter lite ridning i paddocken samt en skogstur och en kortare tur på grusväg, pysslade vi om hästarna lite. Jag förvånades över hennes fantastiska hovkvalitet, där strålen var fast och fin. Efter en skön svalkande dusch och då jag borstat av henne, släppte vi ut hästarna i sin hage. Rena och fina.....   


 

"Åh, vad skönt att få rulla sig!", sade Enya. (Foto: Marianne Jordhén)


Det som tidigare var en svart-vit skäck blev plötsligt....???


 

...en sittande skimmel???   Här sitter Enya med sin allra bästa kompis, ett lettiskt halvblod som gårdens ägare har. (Foto: Marianne Jordhén)


Visst är det bra konstigt, men att rulla sig verkar smitta. Så bästa kompisen lade sig också för att rulla på exakt samma plats i hagen.


 

"Åh, vad skönt!", tyckte det lettiska halvblodet som Jenny red. (Foto: Marianne Jordhén) 

Enya med sin bästa kompis. (Foto: Marianne Jordhén)

 


På gården finns också gårdsägarnas brunskimmelsto (Lettiskt Halvblod).

 

 

Jenny och det lettiska halvblodet som är brunskimmel. (Foto: Marianne Jordhén)

 

Och en söt liten shettis runt metern hög.

 

 

Shettiskillen. (Foto: Marianne Jordhén)

 

Tänk att bo så vackert!  

Detta var en underbar förmiddag som gav mig frid i min själ. Och jag är så tacksam för att Jenny ger mig denna chans att få rida hennes trevliga tinkersto! TACK!!!   Det betyder oerhört mycket för mig!
ANNONS
Av Marianne Jordhén - 19 maj 2013 13:12

Jag som driver denna blogg, söker nu medryttarhäst i Linköpingsområdet.


http://www.hastnet.se/marknad/annons.php?annonsid=10665&marknad=4ANNONS
Av Marianne Jordhén - 10 maj 2013 17:02

På Kristihimmelsfärdsdagen anordnades en vagnparad till Henrik Westmans minne i Linköping. Henrik Westman skänkte år 1933 Valla Gård till Linköpings kommun och han donerade pengar till flera olika syften (däribland för konstprydande av Linköpings stad) och skapade också Westman-Wernerska fonden som kulturinstitutioner kan söka pengar ur för att kunna bedriva olika kulturprojekt.


Som härförare red Cathrine Bergman den härliga nordsvensken Birk, som jag redan tidigare skrivit om här på min blogg i samband med körning. Birk ägs av Therese Lövgren och han tränas både i dressyr och körning.


Birk hade samma utstrålning igår som han hade då jag träffade honom förra gången för 3 år sedan. Detta är en häst som får mig att dra på smilbanden, för han har en härlig ustrålning och energi:


 

Cathrine Bergman och  nordsvensken Birk. Ett underbart fint ekipage! (Foto: Marianne Jordhen)


Åke Öberg och Marie Claesson presenterade ekipagen ett för ett och dagens domare hette Kjell Olof Vågstedt.


 

Birk och Cathrine. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Tänk att möta ett sådant här stiligt och glatt ekipage i Vallaskogen!! Nordsvensken Birk och Cathrine Bergman. (Foto: Marianne Jordhén)


När jag såg Birk igår, slog det mig att han trots sin storlek förmodligen skulle kunna bli en duktig barockhäst. Birk är en ganska stor Nordsvensk, jag skulle tippa på att han är ungefär 165-170 i mankhöjd.


Första och ett av de tre vinnande ekipagen (utan inbördes ordning) var Weine Weideborg med medhjälparen Eloona Klasson ifrån Mjölby. De körde par med de två nordsvenskarna Rasmus (f. -93) e Don - Pokus) och Brizak (f. -05) e Belltino-Mycklar. Weine Weideborg och Elona Klasson har tävlat i bl a plöjning tidigare. För dagen körde de en mycket välskött och glänsande Wurst-vagn.


 

Weine Weideborg med medhjälpare Eloona Klasson med sitt fina ekipage. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Att det lagts tid på putsandet hemma hos Weideborg och Klasson behövde ingen betvivla.


 


Som ni kan se, visade ekipage 1 en mycket välskött vagn, som matchade väl med seldon och hästar. (Foto: Marianne Jordhén).


 

Ett imponerande ekipage väl värda pris för dagen! (Marianne Jordhén)  


 

Dessa parhästar passar att dra vagn ihop. Otroligt fina nordsvenskar! (Marianne Jordhén)


 

Ekipage 1. (Foto: Marianne Jordhén)  

Kusken för Ekipage 2 heter Lennart Bergman och kommer från Västervik. Hans medhjälpare hette Ethel Blad och de körde det lettiska halvblodet Martin (f. -99) i en gigg.


   


 

Ekipage 3: Kjell Brinkby, Vikingstad med medhjälpare Ove Karlsson körde ardennern Igor (e. Amiralen-Terdebor) i en åkvagn från Hamburg. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ardennern Igor tycker att han kan detta så bra, att han passar på att ta en micropaus och blunda. (Foto: Marianne Jordhén) 

Igor såg inte ut att vara så hög. Jag skulle tippa på runt 150-53 cm i mankhöjd. (Foto: Marianne Jordhén)

 


 

Ekipage 4: Linda Liljegren, Stockholm och hennes medhjälpare Sandra Liljegren körde kallblodstravaren Belgaraf (f. -96, e Pert Best - Aaby Pil) i den vackra vagnen Park phaeton. Detta ekipage vann också pris.  (Foto: Marianne Jordhén)


 

Vilken vacker dam! Sandra Liljegren var medhjälpare till ekipage 4. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Belgaraf började bli otålig. Medhjälparen Sandra Liljegren lugnade honom med bibehållna tidsenliga gester. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 5: Ulrika Eriksson från Linköping körde Vallastallets ardenner Selma (f-02, e Verong-Vebend). Medhjälpare var Emma Moberg. De körde i en wagonette lånad från Vagnmuséet i Valla. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 5: Medhjälpare Emma Moberg och ardennern Selma. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 5: Wagonette lånad från Vagnmuséet i Valla. (Foto: Marianne Jordhén). Kusken heter Linda Liljegren.


 

Ekipage 6: Anna Kind kör vackra nordsvenska stoet Docka. Medhjälpare heter Josefin Wallin och de kör i en promenadvagn. Docka är född 2003 och är e. Mycklar-Don. (Foto: Marianne Jordhén)


       

Vackra Anna Kind drömmer om priset. Detta är en rutinerad kusk som brukar köra häst och vagn i Gamla Linköpings trånga gränder såväl som bröllopspar. (Foto: Marianne Jordhén)


   

Ekipage 6: Kusken Anna Kind (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 6 bedöms av domaren. (Foto: Marianne Jordhén)


Ekipage 6: Ärtiga medhjälparen Josefin Wallin och nordsvenska stoet Docka. (Foto: Marianne Jordhén)

 

 Visst syns det att Docka tycker om det hon gör! (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 6: Anna Kind med medhjälpare Josefin Wallin med Docka. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 7: Hans Wincent, Åtvidaberg med medhjälpare Louice Wincent körde en mjölkkärra efter nordsvensken Torparmors Sally (f. -03 e. Apollo-Unit). Torparmors Sally var en lite lägre nordsvensk, förmodligen under 150 i mankhöjd. (Foto: Marianne Jordhén)


 


           


 

Ekipage 8: Emil Karlsson från Sturefors körde nordsvensken Ove (f. -06 e. Orm - Vikt). Medhjälpare va Helena Haga och vagnen var av typen Wurst Scirocco. (Foto: Marianne Jordhén)


         


 

Ekipage 9: Maria Peterson från Sya körde den vackra fjordhästen Ellen Bee (f. -07, e Cheen Femtio-Vallman).

Medhjälpare var Fredrik Petersson och de körde en maratonvagn. (Foto: Marianne Jordhén)


           


 

Ekipage 10: Annelie Claesson från Västervik körde det 26-åriga arabiska fullblodet Starlight ox (f.-87 e. Catatusz-Dschaffar). Medhjälpare var Alf Claesson och parallellt reds en liten shettis av lilla Ida Claesson. Vagnen kallas Ralli Car. (Foto: Marianne Jordhén)


   

 


 

Ekipage 11: Gunilla Linder från Rimforsa körde shetlandsponnyn Mumin (f.-05 e. Östertorps Opus-Paul vd P). Medhjälpare var Bo göransson och de körde i en liten sulky. (Foto: Marianne Jordhén)


 

 

Ekipage 12: Emma Berglund från Vreta Kloster körde par med shetlandsponnierna Under (f. -05 e Furunäs Bonzo-Donar vd) och Unik (f. -05 e Allgunnens Zorro-Donar vd-Linde). Medhjälpare var Sara Fritsche och de körde i en fin Molenweg Maratonvagn tillverkad i Hagedoorn. Detta ekipage vann också pris. (Foto: Marianne Jordhén)


   

Ekipage 12 med välskötta selar och vagn.


Stiliga kusken Emma Berglund från Vreta Kloster körde ekipage 12. (Foto: Marianne Jordhén)

 

Domaren Kjell Olof Vågstedt samtalar med kusken Emma Berglund som körde ekipage 12. (Foto: Marianne Jordhén)

 

 

Ekipage 12 möter store nordsvensken Birk i full galopp. Det bekommer inte dessa små och härliga shettisar något, utan de fortsätter tuffa på. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 13 var den mycket duktige kusken Cissi Wastesson från Vreta Kloster och som tävlat i klassisk körning -  en tjej som för inte så länge sedan också fick två söta tvillingpojkar. Cissis medhjälpare heter Camilla Davidsson och de körde två fina shetlandsponnies, Bibbi (f. -98 e. Olivehults Ghost-Eastland Silver Jubilee) och Akleja (f.-08 e.Olivehults Ghost-Brunte) i en jaktvagn. Akleja till vänster och Bibbi till höger på bilden. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Vackra Cissi Wastesson i korrekt tävlingsklädsel i klassisk körning. (Foto: Marianne Jordhén)


   

Bibbi närmast i bild, Akleja bakom. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Ekipage 14: Lotta Hedborg från Klockrike körde shetlandsponnyn och avelshingsten Olivehults Ghost RS 334 (f.91 e Stelgale of Transy-Harviestoun Ringan). Medhjälpare var Sara Bergman och de körde i en ponnygigg.


   

 

Tjusiga kusken Lotta Hedborg som körde ekipage 14. (Foto: Marianne Jordhén)


 

Fyra shettisekipage i bild: Ekipage 14, 12 och 13 i rad räknat från vänster och i bakgrunden ekipage 15. (Foto: Marianne Jordhén) 

Ekipage 15 och minsta hästarna i vagnparaden: Jenny Gunnarsson från Fornåsa med de nyligen inkörda shettisarna Bobergs Franz Jaeger (f. -09 e Ward of Berry-Gamlingay Midas), Tamara (f.-02 e Gamlingay Puzzle u Esmeralda af Jäboruder) och Bobergs Grenadjär (f.-10 e Ward of Berry-Gamlngay Puzzle). Medhjälpare var Emma Larsson och Jenny Seidlitz och de körde i en Wagonette tillverkad i Holland. Detta ekipage fick hederspris. (Foto: Marianne Jordhén)


 

 

Det blir allt vanligare att vuxna skaffar sig shettisar. Det är förståeligt. Härlig energi bland dessa tre fyrfotingar, billiga i drift för att vara hästar och ändå så otroligt mångsidiga. (Foto: Marianne Jordhén)


Vagnparaden i Valla och Gamla Linköping var ett trevligt arrangemang som går av staplen varje år, men en ny vagnparad kommer att gå av stapeln redan 17 augusti.  
  

Av Marianne Jordhén - 10 maj 2013 17:00

2,5 mil öster om Linköping och i vackert landskap, inte långt från Ekenäs slott såväl som Ekenäsbanan i Östergötland, håller Sylvia till med sina hästar. Hon erbjuder turridningar på fina hästar.


 

Sylvia på sin häst Sunshine, som är en korsning mellan bland annat Paint och Shetlandsponny. Ett mycket trevligt sto. (Foto: Marianne Jordhén)


I onsdags åkte jag för att prova turridning vid Sylvia,  http://www.ridtursolhast.se/ . Trevliga Sylvia beskriver sin verksamhet på följande sätt:

"Jag vänder mig också till dig som har något fysiskt nedsättning, funktionshinder, reumatism eller MS. För personer med dessa diagnoser är ridning en nyttig och skonsam motionsform. Hästens rörelser ger en mjuk gymnastik för bäcken, rygg, ben och skuldror. Och hästens rytmiska rörelser hjälper till att mjuka upp stelhet, får muskelspänningar att släppa och kanske också lindra värk." (Källa: http://www.ridtursolhast.se/ridning-som-friskvardsaktivitet/)


 

Hästarna håller på att göras i ordning. Jag fick rida på den Camarguehästen Vicomte som syns till höger på bilden. (Foto: Marianne Jordhén)


Jag fick rida en Camarguehäst vid namn Vicomte och som är 147 cm hög, vilket jag tycker är en lagom höjd för mig som är runt 160 cm lång. Han visade sig vara en mycket trevlig, hörsam och behaglig häst och som jag upplevde som lättriden. Vi red en härlig tur i trakten. Vicomte hade mycket trevliga gångarter. Trots att det var ganska länge sedan jag red sist, vågade jag mig på att rida i alla tre gångarterna.


Om du vill läsa mer om Camargue, kika på http://www.camarguehast.se/sidor/rasstandard.html.


 

På hästryggen. Vicomte lyssnar till min mobilkameras ljud och undrar vad jag gör. (Foto: Marianne Jordhén)


Sylvia är beteendevetare och hon berättar att flera av dem som rider hos henne har någon typ av sjukdom eller problematik med sig i botten, såsom jag med min tumörsjukdom. Någon annan har Fibromyalgi och en tredje har AD/HD. Sylvia berättade att vi som kommit till henne med sjukdom har alla uppgivit att vi ser ridningen som en möjlighet till rehabilitering. Vi pratade en del om att använda djur i rehabiliteringssyfte och jag tipsade Sylvia att leta under min blogg eller googla för att läsa om bland annat Eagala.


Sylvia har köpt in två töltande Rocky Mountain Horses som nu står på tillväxt. Om du är mer intresserad av att läsa om dessa, kan du finna lite om dem på https://www.rmhorse.com/ eller på Gitte Faraasens blogg http://morberget.blogspot.se/2012/03/rocky-mountain-horse.html.


 

En Rocky Mountain Horse på tillväxt hos Sylvia. (Foto: Marianne Jordhén) 


För mig var det oerhört skönt att göra denna ridtur. Resten av dagen kände jag mig avslappnad i kroppen och ett nytt hopp om en egen häst en dag, väcktes åter till liv. En dröm som jag kände att jag fick lägga på hyllan då jag fick mitt sjukdomsbesked och tills dess jag skulle veta om jag kan tillfriskna. Nu verkar det som om det går åt rätt håll även för mig.


Och till Sylvia & hennes hästar på Solhäst återvänder jag gärna igen. Söker du själv ett ställe att göra turridning för, kan jag rekommendera Sylvia och hennes verksamhet å det varmaste. Detta är ett ställe där man kan känna sig trygg med hästarna såväl som med Sylvia varför det även passar er som känner viss osäkerhet inför att sitta upp i sadeln.   

Av Marianne Jordhén - 16 april 2013 10:53

Här visar Dan Keen på mustangen Troubadour lite nya moment man kan träna på. Mustangen ifråga har tagits från det vilda och tränats i ungefär 120 dagar, enligt uppgift.
Av Marianne Jordhén - 25 mars 2013 10:56

Idag fick jag genom facebook se denna underbara film med Sylvia Czarnecki och hennes häst Tarek. Ett underbart samspel mellan häst och människa och små medel används som kommandon till hästen. Sevärd film från början till slut. Kallblod kan! :-)


Av Marianne Jordhén - 13 mars 2013 15:23

I veckans Plus som sänds torsdag kl 21.00 på SVT1, tar man upp dåliga hästaffärer.


Den hästhandlare som Kim köpte häst av, har figurerat i liknande historier även tidigare. På Plus får vi möta missnöjda hästköpare, advokater och veterinärer.
Av Marianne Jordhén - 15 februari 2013 18:09

På sistone har det i de europeiska nyheterna uppmärksammats att färdigportioner med nötkött innehållit hästkött med mediciner i, utan att färdigportionerna specificerat detta.


Många mediakanaler har fokuserat på hur hemskt det är att unga hästtjejer lurats att äta hästkött fastän de inte vill det. Men det finns flera aspekter på denna nyhet och som måste uppmärksammas.


Trots all registrering som skall ske kring hästar, finns det hästar som ännu är oregistrerade och som slaktas svart.


Trav- och galoppsporten sänder "oförmågor" till slakt. Ofta har tränare dessförinnan stoppat i dessa hästar den smärtstillande medicinen Fenylbutazon, som kvarstår i köttet ifråga. Mer om detta kan ni läsa om på det mycket bra blogginlägget


http://www.hopeofthefuture.n.nu/kapitel-4


Det sprids uppgifter i massmedia om att det hästkött som hamnat i Findus lasagner, har kommit från ett slakteri i Rumänien. Uppgifter finns om att köttet fraktats från Rumänien till Cypern till Nederländerna och till Frankrike innan de till slut hamnat i de lasagner som Findus tillagat för ICA Basic, Coop, Eldorado mfl.

 Nu har nya uppgifter kommit, att tre män på ett slakter i gripits i Wales, för att ha ommärkt hästkött som nötkött. Mer om detta kan ni läsa på


http://www.atl.nu/h-st/tre-gripna-i-h-stk-ttskandalen

http://www.atl.nu/h-st/h-stk-ttet-blir-r-ttssak-i-europa


Det går inte att bara anklaga Findus för detta. Findus har haft en underleverantör som levererat köttet som nötkött. Denna underleverantör verkar också i sin tur ha handlat köttet i god tro att det var nötkött. Därmed verkar det som att Findus åtminstone har handlat i god tro. Därutöver har stora matvarukedjor såsom ICA och Coop sin del i ansvaret, på så sätt att de prispressar leverantörer till den grad att leverantörer tvingas leverera matvaror som innehåller ingredienser med sämre kvalitet.


Vi matkonsumenter måste börja kräva bättre produkter än de billighetsvaror som alltmer svallar över i våra butiker. Börja jämföra exempelvis vad ICAs egna produkter innehåller i vitamin- och mineralväg jämfört med liknande produkter av bättre kvalitet. På något sätt måste vi som bryr oss om hästar såsom de fantastiska varelser de är, försöka förändra synen på denna vansinnesslakt på framför allt trav- och galopphästar. Hästarna ifråga är levande varelser som det handlas med på detta sätt. De är offer i en massindustri.


Jag tror inte att det är matkonsumenternas önskningar som styr detta i första hand, utan de vinstintressen som finns i dessa hästsporter såväl som i de stora matvarukedjorna. På något sätt behöver mer kvalitativa egenskaper föras in i dessa sporter och inte bara ett kvantitets- och vinsttänkande. Hästar är inga slit-och släng-varor. Det är initialt levande varelser med känslor som det handlas med på detta sätt! Varelser som ofta ödmjukt vill kommunicera och finnas vid vår sida. Och de vinstmarginaler matvarukedjorna tar ut genom att prispressa producenter och sätta högre pris till konsumenter måste uppmärksammas och åtgärdas. Det som sker på vår matvarumarknad idag är inte ok på något sätt. Det som sker i hästslakterier är inte ok.


Våga sätta ner foten och påverka! Sluta köp billighetsprodukter och våga stå upp för kampen att behålla våra svenska bönder och matvaruproducenter! Våga säga nej till denna utveckling! Våga hitta tillbaka till det mer genuina, ärliga och seriösa! Vart har det tagit vägen?


Translate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016
>>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se