Senaste inläggen

Av Marianne Jordhén - 31 december 2011 18:17


Vill önska alla mina bloggläsare ett riktigt


GOTT NYTT ÅR!


Må 2012 bli ett riktigt roligt, spännande, fint och trevligt år för oss alla!(Pst! På andra sidan nyåret, kommer fler blogginlägg samt hästbilder, som jag ännu inte hunnit publicera under 2011. :) )

 
 

ANNONS
Av Marianne Jordhén - 26 december 2011 14:05


  

I augusti 2011 utkom Stefan Bleckerts bok Ekoparksresan. Boken är den första som Stefan Bleckert har utgivit helt i sitt eget namn, men han har dessförinnan medverkat i flera andra böcker om svensk naturvård, däribland varit redaktör för den fina och innehållsrika boken Skogens Vatten som utkom runt årsskiftet 2010/11.


 

Skogens Vatten, en bok med mycket intressant att läsa från fyra samlade expertiser och där Stefan Bleckert varit redaktör.


Ekologen, skogsbiologen samt naturfotografen Stefan Bleckert arbetar som Naturvårdschef på Sveaskog.  Stefan räknas som anfader till våra svenska ekoparker. Ekoparkerna är så stora, att det enligt Stefan kan ta ca tre månader för en van skogsvandrare att besöka alla områden. Det är första gången på över 100 år, som ekologiska värden har fått styra över de ekonomiska, vilket således är unikt. Stefan har genom dessa ekoparker drivit igenom ett arv till kommande generationers svenskar och som vi ska vara mycket tacksamma över. Men han och hans kollegor har också därigenom hjälpt de växter och djur som lever i dessa områden.


"Snittstorleken på en ekopark ligger på 5000 hektar, det vill säga 50 kvadratkilometer", skriver Stefan i Ekoparksresan. (s 12) Det är med andra ord stora områden det rör sig om och som möjliggör för hotade arter i vår natur att återhämta sig istället för att utrotas.  


I boken Ekoparksresan kan vi som läsare få en bild av hur finurlig och variationsrik vår natur är. Vi får också veta mer om de djur som faktiskt lever jämsides med oss men som vi kanske inte alltid observerar. För visst är det så som Stefan säger i Ekoparksresan, att vi är aldrig ensamma när vi är i skogen. Det finns många ögon som ser oss.


Stefan bjuder oss på fantasieggande berättelser, såsom då hans dotter Anna mycket vackert beskriver på barns vis hur höstens löv kan ha fått sina färger:


"En solig höstdag hade min då åttaåriga dotter en alldeles egen förklaring till detta vackra naturfenomen. Hennes idé gick ut på att solen som blir allt kallare på hösten helt enkelt tappar sina strålar under höstnätterna och att de träd som träffas av de nedfallna solstrålarna färgas i starkt gula och röda färger. En helt logisk tanke i ett barns fantasifulla hjärna och så vacker i sin självklara enkelhet att det länge var svårt att säga emot denna poetiska förklaring till höstens färgprakt." (s 113)


Likaså återger Stefan den fantastiska sägnen om jätten som tänkte fria till drottning Omma vid Ombergs Ekopark.


Detta är en bok som utmärkt lämpar sig i exempelvis väntrum på offentliga institutioner. Det är en bok som kan jämföras lite med Mattias Klums böcker, fast det denna gång handlar om 12 av Sveaskogs 36 Ekoparker, svensk natur och det fantastiska i den som Stefan Bleckert som expert på området vill visa oss. Ekoparksresan lämpar sig att låta ligga framme för att bläddra i lite då och då och det är en utmärkt bok att ge bort i gåva. Den är utgiven på både svenska och engelska.  


Jag testade att läsa ur Ekoparksresan för min 6-årige son. De fantasieggande bilderna i kombination med de mycket pedagogiskt utformade texterna fascinerade min son mycket. Min sons absoluta favorit blev en berättelse om bäverns liv. Det slog mig, att detta är en bok som är så utformad att den kan nå fram till läsare i alla åldrar. Både gammal och ung kan läsa den och hitta något av värde i den och något som fascinerar.


 

Stefan Bleckert på sin fina nordsvensk Xtra. (Fotot publiceras på bloggen med Stefan Bleckerts tillstånd.)


Utöver att vara starkt engagerad i naturvård, är Stefan också hästmänniska och en duktig ornitolog. Han och hans fru Yvonne bor på gården Torpesta Näs i Sörmland där de också bedriver avel på nordsvenska hästar, som de rider och kör. De är aktiva i Föreningen Nordsvenska Hästen samt i westernsammanhang och de brukar anordna långritter runt sjön Liksdammen. De har medverkat med sina hästar i Nyköpings Gästabud. Jag har fått kontakt med Stefan och Yvonne via Facebook, där Stefan är en uppskattad och sympatisk tänkare som generöst delar med sig av kluriga tankegångar och fina fotografier. Detta är en man som kan tala för sin sak och formulera sig både i skrift och tal. Hans vackra fru Yvonne är minst lika sympatisk och trevlig. Bleckerts är ett fint par!


Stefan är en ganska offentlig person. Googlar man på Stefans namn, får man många träffar och kan finna, att han både medverkat i tidningsartiklar såväl som radioprogram. I Lucky Riders nr 6/2008, finns en fin artikel om paret Bleckert. Artikeln heter "Att känna med hjärtat och förstå med hjärnan". Den går att läsa på följande länk och där finns också fina bilder på paret Bleckert och deras fina nordsvenskar: 


http://issuu.com/luckyrider/docs/luckyrider_6-2008


Innan jag visste att Stefan Bleckert givit ut flera böcker skrev jag följande rader i en av mina egna texter:

"Tänk hur stark jordens dragningskraft är, som kan attrahera varje himladroppe i ett evigt kretslopp. Förunderligt att människor och djur inte dunstar upp mot himlen för att åter falla ner såsom vattnet. Helt fantastiskt är, att det vatten som finns i våra kroppar har varit långt in i Moder Jord men också varit där långt uppe på himlavalvet och vänt. Vår tillvaro är magnifik."


Med vetskap om dessa mina rader, kunde jag inte annat än le, då jag i Skogens Vatten läste Stefan Bleckerts vackra och tänkvärda rader:

"Det är något trolskt och fantasieggande över själva vattnet och dess förmåga att omvandla sig från en dånande fors till en knakande is eller från ett strilande regn till en dansande dimma. Eftersom det inte sker någon nybildning av vatten på jorden har vattnet en alldeles unik historia. Vattenmolekyler vi dricker idag kan tidigare befunnit sig i Himalayas berg eller i en öl hos någon av våra vikingar eller varför inte i en god skotsk whisky. Vattnet är på ständig resa." (sid 55)Den engelska författaren William Blake har skrivit några tänkvärda rader och som jag tycker hör hemma i detta blogginlägg:


"Att se en värld i sandkornet

och en himmel i vildblomman

Håll oändligheten i din handflata

och evigheten i stunden."

 

Stefan Bleckert har lyckats med detta. Han ser det stora i det lilla och det lilla i det stora - och han vill att andra skall få ta del av det han ser. Boken Ekoparksresan är en bra början på detta. Liksom Skogens Vatten.


Jag hoppas att Stefan Bleckert kommer att skriva fler böcker i denna anda, gärna med större utrymme för även hans fantastiska kluriga funderingar, humor och poetiska språkbruk och som vi Facebookvänner ofta får ta del av. 


Boken Ekoparksresan kostar i nuläget mellan ca 248-345 SEK. ISBN: 9789178433582. Boken är utgiven på Bokförlaget Arena i augusti 2011. Stefan och Yvonne Bleckerts hemsida är under ny uppbyggnad: http://www.nordsvensk.eu/ANNONS
Av Marianne Jordhén - 24 december 2011 20:25

My Eklund har blivit utvald till Svenska Landslaget 2012 i Körning i klassen Par Spets/Elit!

My är tillhörande Åkerbo Rid- och Körsällskap, Linköping.


(Hela listan över Svenska Landslaget inom hästsport finner ni på http://www.facebook.com/profile.php?id=1103109962&ref=tn_tnmn#!/profile.php?id=1103109962 )


 

My Eklund visar att koner kan användas som stol. Bilden tagen vid Åkerbo Rid- och Körsällskap.


 

My tränar ett russ att inte vara rädd för skaklarna. (Foto: Marianne Jordhén)


Min bild av My är att hon är en engagerad och seriöst satsande och kunnig kusk och jag tror mycket på henne.  Mysan är också utbildad instruktör i körning.


Jättegrattis och lycka till, Mysan!

Av Marianne Jordhén - 20 december 2011 18:33

11 vackra unga kvinnor har nu valt att klä av sig till trosorna för en välgörenhetskalender för att samla in pengar till handikappade ryttare och kuskar. Vackra bilder på vackra kvinnor med vackra hästar! Bilderna har uppmärksammats av soldater i Afganistan. Se några av bilderna på


http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2062391/Hot-trot-Saucy-horse-riding-students-strip-underwear-riding-boots-charity-calendar.html


2012 års kalender har redan blivit slutsåld.


********************


11 beautiful young women have choosen to strip down to their riding boots and underwear to collect money for disabled riders and drivers. Beautiful pics of beautiful women with ther beautiful horses! The pics have become noticed by soldiers in Afganistan. Se some of the pics at the link:


http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2062391/Hot-trot-Saucy-horse-riding-students-strip-underwear-riding-boots-charity-calendar.html  


The 2012 calendar has already been sold out.

Av Marianne Jordhén - 9 december 2011 17:14


Här finns en underbar film som visar att vänskap kan uppstå mellan olika djurslag, i detta fall mellan hund och häst:Visst blir man glad över att se denna film???
Av Marianne Jordhén - 8 december 2011 18:31


Färglära hos hästar är inte så enkel. Hästen Austin bor i USA och är en Gypsy häst. Se bilder och information om denna läckerbit på


http://www.amazinggracefarm.com/austin%20page.htm


Visst är färgen fantastisk??


Enligt ägaren har färgen uppkommit genom följande arv: Svart Ee, Tobiano TO/To, Silver Z/z och Augouti aa.

Av Marianne Jordhén - 8 december 2011 14:43


Om kvinnor skulle rida som Lady Godiva's i Sverige för en god saks skull, skulle man se genom fingrarna med det - eller skulle de allesammans bli fängslade för förargelseväckande beteende eller något sådant??Bra gjort av dessa engelska kvinnor, tycker jag! Men synd för alla män, som inte var där. Och synd för alla oss kvinnor, som inte fick deltaga! :) Det hade kunnat ge både män och kvinnor ett härligt minne för livet.


Av Marianne Jordhén - 8 december 2011 14:40


Hästar minns de människor som behandlat dem väl, kan lära sig muntliga kommandon precis som hundar och har en bättre hörsel för att uppfatta människoröst än vad hundar har. Läs mer om detta intressanta i följande tidningsartikel:


http://news.discovery.com/animals/horse-friends-memory-trainers.htmlTranslate

Presentation

Min livsdröm och långa vandring till häst ~ och de hästar och hästfolk jag därigenom möter.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Welsh cob

Körning

Horsemanship

Hästutbildare

Hoppning

Dressyr

Akademisk Ridkonst/Barockridning

Western

Brukskörning/bruksridning

Premiering

Islandshästar

Hästäventyr

Handla

Hästförbund & Föreningar

Hästdatabaser

Informationssajter

Rasföreningar

Hästjobb

Hästvård

Övrigt hästrelaterat

Hästbloggar

Övriga bloggar

Nyheter

Gästbok

Bloggportaler

Pinga Frisim http://nyligen.se/pinga.php?url=http%3A%2F%2Fwelshcob.bloggplatsen.se bloggping Blogg listad på Bloggtoppen.se SvenskaSajter.com - Den ständigt växande länkkatalogen 1000länkar.com - gratis länkkatalog http://ping.bloggplus.se/ Bloggparaden http://www.webbsajter.se/from.php?85147 bloggar Sajttoppen bloggar Blogg Topplista bloggar
eXTReMe Tracker

Arkiv

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016
>>>

Fråga mig

4 besvarade frågor

Bloggvärde

Besöksstatistik

Analytics

Twingly

http://rpc.twingly.com/

Blogglista

Blogglista.se Klicka på denna knapp om du tycker att min sajt är läsvärd.

Följ bloggen

Följ Welsh Cob med Blogkeen
Följ Welsh Cob med Bloglovin'

Övrigt

googleac358311984d9a27.html

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se